Omgekocht door Tony’s Chocolonely
Webwinkelvakdagen
Afgelopen week was ik aanwezig op de webwinkelvakdagen in de Jaarbeurs in Utrecht. Ik heb geen webshop, maar via online marketing breng ik wel mijn blog onder de aandacht. Al de stands sla ik over, maar ik sluit wel aan bij de sessies met voor mij inspirerende sprekers. Leuk om te horen hoe Roelant Prins vertelt over hoe Adyen groot geworden is. Colette Cloosterman die met haar familie altijd maar bezig is om Jumbo beter te maken. Sneller kunnen winkelen, zowel offline als online, maar ook de mensen gezondere keuzes willen laten maken. Jammer dat de resultaten van PSV achterwege blijven, juist nu ze voor voedingsadviezen gebruik maken van de Foodcoach van Jumbo. Zou er een verband zijn?
Op het eind van de dag
Als laatste spreker stond Ynzo van Zanten, de chief evangelist van Tony’s Chocolonely, gepland. Om ervoor te zorgen dat de zaal zo laat op de dag ook nog vol komt, werd er in de aankondiging gesuggereerd dat er misschien wel chocolade aanwezig zou zijn. Goede reden voor mij om nog even te blijven luisteren. Ik ben fan van Tony’s Chocolonely, vooral van de karamel/zeezout reep en volgens Ynzo ben ik daarin niet de enige. Het is veruit de best verkopende reep.
Inspirerend verhaal
Ik ben niet voor niets gebleven, want inderdaad vond iedere luisteraar 2 chocoladerepen op zijn stoel. Tony’s doet niet aan reclame, maar moet het hebben van mond tot mond reclame. Geen betere manier dan de chocolade zijn werk te laten doen. Ynzo heeft een inspirerend verhaal en dat vertelt hij enthousiast. Van het profijt dat zijn kinderen hebben dat papa bij een chocoladefabriek werkt, naar het profijt dat hij voor de kinderen in Afrika voor elkaar wilt krijgen. Geen slavenarbeid en zeker niet door kinderen in de chocolade-industrie. 100% slaafvrije chocolade en dat doen ze door cacaobonen zelf in te kopen bij de boeren. Op deze manier ontvangen die een goede prijs voor hun cacao, waarvan ze kunnen leven. Kinderen kunnen naar school en worden niet verplicht om te werken.
Goed ondernemerschap
Tony’s Chocolonely is een sociale onderneming dat als commercieel bedrijf goed aan de weg timmert. Afgelopen jaar hebben ze de stap gemaakt om internationaal te gaan. Ynzo geeft aan geen sociale onderneming te willen zijn. Het zou normaal moeten zijn, dat je producten op de markt zet waar iedereen in de keten een volwaardige boterham mee kan verdienen. Op chocolade wordt voldoende verdiend om dit mogelijk te maken, dit bewijst Tony’s. Ben jij chocoladeproducent dan kan je hetzelfde doen. Niet alleen de karamel/zeezout reep kopiëren, maar ook de werkwijze overnemen. Hun werkwijze is via open source vastgelegd. Voor iedereen inzichtelijk en over te nemen.
Nog voldoende werk
De impact op de chocoladeboeren door Tony’s Chocolonely is nog maar 2%, een druppel op een gloeiende plaat. Er is voor de evangelist nog veel werk aan de winkel. Om hun boodschap verder uit te dragen, willen ze graag dat je een Serious Friend wordt. Op deze manier helpen ze jou om hun boodschap verder te vertellen. Van spreekbeurt toolbox, uitlegvideo’s tot gepersonaliseerde chocoladerepen.
Gratis bestaat niet
En het werkt, het verhaal heeft mij gepakt. Ik eet graag chocolade en als ik een bijdrage kan leveren aan een betere wereld door te kiezen voor 100% slaafvrij dan doe ik dat graag. Een beter milieu of wat dan ook begint toch echt bij jezelf. En in dit geval is kiezen voor Tony’s chocolade niet echt een opoffering. Maar zoals je ziet is niets gratis in deze wereld. Ik voel me toch aangesproken om wat te doen voor de ontvangen chocolade.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!