Niet alles zorgt voor een goed rendement

Passief inkomen via crowdfunding

Het eerste passieve inkomen dat ik heb opgebouwd is via dividendaandelen. Aangezien ik veel bezig ben met spreiding heb ik mij verdiept in andere mogelijkheden om passief inkomen op te bouwen. Ongeveer 6 jaar geleden is crowdfunding populair geworden. Het leek mij leuk om te investeren in bedrijven en betrokken te zijn bij de bedrijfsvoering. In mijn blog crowdfunding heb ik toen over onze eerste investering geschreven via CrowdAboutNow. In de afgelopen jaren hebben we in meer projecten deelgenomen.

Eerste crowdfundingervaring

Onze eerste ervaring was de lunchroom Baker & Moore in Rotterdam. We gingen er regelmatig eten, deelden informatie via sociale media en hadden jaarlijks een bijeenkomst met de andere investeerders. Voornamelijk familie en vrienden van het ondernemersstel. Een leuke ervaring waarbij we ons betrokken voelden. De afgesproken aflossing en rente zijn netjes op tijd op onze bankrekening gestort.

Een extra investering

De ondernemers van Baker & Moore hebben daarna ook Baker’s Dough geopend, verkopen van koekdeeg. We hebben hierin ook geïnvesteerd, maar achteraf bleek dat je koekdeeg voornamelijk met ijs in de zomer verkoopt. In de winter viel de verkoop volledig stil. Hier was geen rekening mee gehouden. Een deel van het bedrijf is verkocht en daardoor hebben we deels ons geïnvesteerde geld teruggekregen en dus zeker geen rendement gemaakt.

Innovatieve investering

Op zoek naar een innovatief idee, liepen we op Symbid tegen EZ2-go aan. Voor ons onbekende ondernemers die een opvouwbare elektrische step gingen ontwikkelen. In jachthavens zien we dat er vaak gebruik gemaakt wordt van opvouwbare fietsen of leenfietsen om boodschappen te doen. Een potentiële markt voor dit nieuwe vervoersmiddel. Via de investering hadden we recht op een step. Helaas is het niet gelukt om de step op de markt te krijgen. Het project is gestopt en afgeschreven, geen prototype gezien. Dat is het risico van een innovatieve investering.

Investering in een software bedrijf

Naast horeca en productontwikkeling via Leapfunder gekozen voor het software bedrijf Plot Projects. Een onderneming die gespecialiseerd is in locatie gebaseerde marketing. Loop je langs je favoriete winkel dan ontvang je bijvoorbeeld automatisch de aanbiedingen op je telefoon. Een concept waarin wij geloven en we besloten om te investeren in een converteerbare obligatie. Inmiddels is de obligatie omgezet in certificaten van aandelen. Inkomen hebben we hier niet uit, maar hopen ooit de certificaten goed te kunnen verkopen.

Duurzame oplossing

Vanuit de toenemende populariteit van de deel-economie hebben we geïnvesteerd in Peerby op Oneplanetcrowd. Peerby is opgezet vanuit het idee dat veel mensen spullen in huis hebben die ze maar af en toe gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld een heggenschaar die je maar enkele keren per jaar gebruikt. Die kan je gemakkelijk delen met anderen in de buurt. Een duurzaam idee dat nog steeds loopt en waarvan de lening in mei volgend jaar wordt omgezet in aandelen. Een enorm succes is het nog niet, maar wie weet.

Marketing van een mooie plu

Via Oneplanetcrowd ook in Senz geïnvesteerd. Het merk van de storm-paraplu’s dat in Nederland al redelijk tot goed bekend is, wilde naar het buitenland. Een goed plan en met de toenemende extremiteiten in het weer zou het met de toekomst van Senz wel goed zitten dachten wij. Alhoewel de investering nog loopt, heeft een gedeeltelijk faillissement roet in het eten gegooid. Hopelijk krijgen we vanuit de herstart nog een gedeelte van ons geld terug, maar de tijd zal het leren. We hebben wel allebei een paraplu.

Passief inkomen via Casper

Via via werd ik gewezen op het bestaan van Collin Crowdfund. Dit kwam op een goed moment, omdat we niet weer in een project wilden stappen waarbij de lening omgezet werd in aandelen. Casper B.V. ontwikkelt en verkoopt producten aan luchthavens wereldwijd ten behoeve van het meten, analyseren en rapporteren met betrekking tot geluidsoverlast, het volgen van vliegtuigen en visualiseren van zowel grond-als luchtverkeer. Met de toenemende mobiliteit en reislust is dit bijvoorbeeld bij Schiphol een continue aandachtspunt. Dit is een lening en er wordt per maand afgelost en rente betaald, een goede bron van passief inkomen. Na een dip in het aflossingsschema na de Corona-crisis in maart, wordt er nu weer iedere maand geld gestort.

Evaluatie onze ervaringen

Zoals je ziet hebben we de nodige en verschillende soorten investeringen gedaan. Sommigen leveren passief inkomen op voor zolang de lening duurt. De meeste investeringen hebben geen of weinig rendement opgeleverd. Over het geheel genomen hebben we verlies geleden. Dit kan nog erger worden, maar er bestaat ook de mogelijkheid dat we de (certificaten van) aandelen van de lopende projecten nog goed kunnen verkopen. Wij zijn voorzichtiger geworden. Het lijkt leuk om te investeren in bedrijven en dan mee te kunnen denken, maar je bent vaak gewoon een geldschieter die behoorlijk risico loopt. Misschien kiezen we niet de juiste bedrijven? Heb jij betere ervaringen met crowdfunding?

9 antwoorden
 1. Geld Coach
  Geld Coach zegt:

  Aan mijn lijf geen polonaise wat betreft investeren via crowdfunding, tenminste niet tegen goede voorwaarden. Ik ben zelf bij Mintos begonnen omdat je daar in leningen kan investeren met een terugkoopgarantie. Verder houd ik het lekker bij wereldwijde aandelen en Europese obligaties.

  Beantwoorden
 2. Peter
  Peter zegt:

  Ik fund ook crowd via Colin, maar enigszins risico avers. Dus minder rendement en vaak met hypothecaire dekking. Netto rendement tot dusverre rond de 5,5%. Ik ga niet voor de hoogste vergoedingen en spreid mijn beleggingen in pakketjes tussen €500 en €1000

  Beantwoorden
 3. jean
  jean zegt:

  Bij beleggen moeten rendement en risico in balans zijn. Voor een bepaalde hoeveelheid risico moet je een bepaald rendement krijgen in een efficiënte markt.

  Dit is bij crowdfunding in mijn optiek niet het geval daar de risico’s meestal groter dan het te behalen rendement zijn . Of de risico’s zijn moeilijk af te schatten/worden te rooskleurig voorgesteld. Crowdfunding wordt meestal toegepast wanneer de bedrijven, startups, personen etc geen lening krijgen van de normale bank (wegens te veel risico). Meestal staat er maar een pover rendement of zelfs (volledig) verlies van je investeringskapitaal tegenover bij crowdfunding.

  Wanneer je bijvoorbeeld naar durfkapitaal in de pharma sector kijkt dan worden rentes van 30% gevraagd/betaald om te investeren in de ontwikkeling van een nieuw medicijn. Crowdfunding heeft een vergelijkbaar risico echter ik zie geen rentes van 30%…………….

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ja, wij hebben bij sommige trajecten wel echt ons geld verloren, terwijl het beloofde rendement niet echt geweldig was. We hebben verschillende vormen crowdfunding gedaan en bij sommigen weet je ook wel dat je aan iets innovatiefs gaat beginnen. Ik had zelf gedacht dat ik wel meer betrokken zou worden, maar dat valt eigenlijk nog het meeste tegen.

   Beantwoorden
 4. tessey
  tessey zegt:

  Ook ik helaas via crowdfunding vol enthousiasme ooit gaan investeren helaas aantal zaken die het niet hebben gered en hier heb ook ik dus verlies mee geleden.
  wat ik wel nog maandelijks doe is investeren via Lendahend omdat ik hier niet alleen geld maar ook een steentje bijdraag aan een mooiere wereld. tot nu ook heel enthousiast over doe het nu 3 jaar en na 2 vertragingen nog maar 1x een project gehad waarop ik verlies heb geleden..

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *