Momentje herbezinning

Mensen helpen met hun financiën

Ik heb het idee dat ik goed bezig ben. Ik help steeds meer mensen met hun financiën, krijg steeds meer vragen en ook heb ik leuke onverwachte gesprekken met relatief onbekende mensen over hun financiën. Niet altijd ben ik de juiste persoon om de mensen te helpen, maar vaak kan ik dan wel doorverwijzen of ze een stap in de goede richting helpen. Soms is een luisterend oor ook al fijn. Daarnaast probeer ik een medewerker van een klant te helpen die absoluut niet op mij zit te wachten. Best lastig om daar goed mee om te gaan. Het niet willen luisteren kost op dit moment nog steeds geld en dat zou toch voldoende motivatie moeten zijn. Helaas leert de praktijk anders.

Stel meetbare doelen

Ik ben nu ongeveer een half jaar bezig met het bloggen en het bevalt me goed. Het zorgt wel voor druk op maandag, want maandagavond moet hij wel klaar zijn. Het lukt me niet om vooruit te werken, zodat mijn blog voor de komende week al klaar staat. Op zich zou dat voor een stukje rust zorgen. Op maandag vraag ik mezelf dus af wat mij op dit moment bezighoudt en wat het onderwerp van mijn blog kan worden. Afgelopen week ben ik veel bezig geweest met het bereiken van doelen. Een aantal punten die ik aan het begin van het jaar op mijn lijst heb gezet kan ik nu afvinken, maar ik ben duidelijk nog niet halverwege. Ook zijn niet al mijn doelen even SMART genoeg en dat maakt het ook wel moeilijker om te bepalen of ik ze gerealiseerd heb.

Wanneer zijn we financieel vrij?

Eén van onze hoofddoelen is financiële vrijheid, maar hoe SMART is deze doelstelling eigenlijk? Onze passieve inkomsten moeten onze uitgaven kunnen dekken, dat is duidelijk. Zowel onze passieve inkomsten als onze uitgaven registreer ik in een excel sheet dus dat maakt ze specifiek en meetbaar. Doordat we er nog geen datum aangekoppeld hebben is ons doel zowel acceptabel als realistisch. Het jaar waarin wij financieel vrij willen zijn is dus de bepalende factor. Ik ga voor het jaar 2019, nog 5 jaar te gaan. Klinkt voor mij acceptabel, maar of het helemaal realistisch is dat weet ik niet.

Hoe staan we ervoor?

Volgens mijn blog ‘Meten is Weten van eind april zaten we in een dalende lijn. Eind 2009 zaten we al op 20% en eind 2013 waren we gezakt naar 15%. Voor mijn nieuwe doelstelling geldt dus dat we 5 jaar de tijd hebben om 85% te realiseren, dat betekent dat we eind van het jaar 30% financieel vrij moeten zijn. We staan nu op 12%, maar dit is geen realistisch beeld. Er zijn rente-inkomsten die we pas aan het eind van het jaar ontvangen, investeringen die nog moeten gaan renderen en er zijn relatief veel kosten aan het begin van het jaar met betrekking tot de verzekeringen, abonnementen, enz. Wel zie ik dat het de goede kant op gaat, onze uitgaven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn lager en de dividendinkomsten nemen aanzienlijk toe.

Vertrouw op jezelf

Voor het behalen van doelen is het volgens Napoleon Hill in ‘Think & Grow Rich’ belangrijk om er vertrouwen in te hebben. Dit in combinatie met het verlangen om het daadwerkelijk te bereiken zorgt ervoor dat vanuit je onderbewustzijn ongekende krachten gaan meewerken. Door het toenemen van vertrouwen krijg je meevallers of dwing je geluk af. Het verlangen moet er wel zijn maar vertrouwen kan opgebouwd worden. Door dagelijks uit te spreken over hoe goed je bent en wat je allemaal kan, zorgt ervoor dat het onderbewustzijn het gaat geloven en dus zijn ding gaat doen. Je hoeft het niet eens echt zelf te geloven, je kan het onderbewustzijn gewoon voor de gek houden. Ik heb in ieder geval in mijn dagelijks ochtendritueel ook een opzegmomentje voor de spiegel opgenomen: ‘Ik ben een geweldige money coach en over 5 jaar zijn wij financieel vrij’.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] jaar heb ik een doelstelling gezet wanneer wij financieel vrij willen zijn. In het blog momentje herbezinning heb ik aangegeven dat het jaartal 2019 ons streven is. Om dit te bereiken hadden we nog 5 jaar de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *