Mijn voorkeur voor aandelen

Consuminderen slecht voor economie

Als voorstander van consuminderen realiseer ik mij dat er een soort van tegenstrijdigheid in mijn handelen zit. Ik wil graag dat we minder gaan uitgeven, minder spullen kopen en ook minder weggooien. Stoppen met de wegwerpmaatschappij en beter omgaan met de schaarse middelen op deze aardbol. Ik realiseer me dat als iedereen meer zo zou gaan leven dit slecht is voor de economie. Dit zou betekenen dat aandelen minder waard worden en we minder winsten maken op de beurs.

Profiteren van wegwerpmaatschappij

Aan de andere kant maak ik gebruik van dezelfde economie om ervoor te zorgen dat ik niet meer hoef te werken. Ik leef van het passieve inkomen dat ik verdien uit de steeds beter draaiende economie. Ik heb deze wegwerpmaatschappij hard nodig om in mijn levensstijl te kunnen blijven voorzien. Ik investeer al dan niet bewust in bedrijven waar ik niet achter sta en die niet goed zijn voor onze aarde en de mensen die er op wonen. Toch halen deze bedrijven al jaren mooie resultaten en zorgen ze met steeds hogere dividenduitkeringen goed voor hun aandeelhouders. Om deze reden heb ik ze geselecteerd, maar ik merk dat het voor mij tijd is voor een andere werkwijze.

Duurzamer investeren

Hoogste tijd om te gaan investeren in bedrijven waar ik in geloof en die, voor zover ik kan beoordelen, goed voor ons zijn. Dit betekent niet dat ik mijn complete aandelenportefeuille over boord gooi, maar ik neem mij voor selectiever te werk te gaan. Bij het opnieuw investeren van geld zal ik kiezen voor bedrijven die meer in overeenstemming zijn met mijn waarden. Dit maakt het investeren in ETF’s lastiger. Natuurlijk kan je door te investeren in ETF’s zorgen voor een goede spreiding. Het is een eenvoudige manier om te starten met beleggen en door de spreiding loop je minder risico op het kwijtraken van je volledige investering. Maar om selectief te zijn in de te investeren bedrijven is lastig bij een ETF waar veel bedrijven in opgenomen zijn.

Verder uitbreiden in aandelen

Dit is een reden waarom ik mij meer ga richten op het kopen van aandelen van specifieke bedrijven. Een andere reden is ook dat je bij een ETF uitgaat van een stijgende economie. Om meer in overeenstemming te kunnen leven met waar ik voor sta, consuminderen, wil ik niet afhankelijk zijn van een economie die almaar moeten groeien. Ik denk niet dat het gaat veranderen, beurzen zullen volgens mij op de lange termijn blijven stijgen, maar het voelt hetzelfde als een product aanprijzen waar je zelf niet in gelooft.

Niets verkeerds met ETF’s voor je pensioen

Ik vind nog steeds dat ETF’s heel handig zijn om te starten met beleggen. Ook geloof ik erin dat het een goede investering is voor je pensioen. Op basis van ETF’s kan je heel laagdrempelig, met gespreid risico, vermogen opbouwen en dat lukt niet met spaargeld op dit moment. Iedere maand voor hetzelfde bedrag een aantal verschillende dividend ETF’s aankopen is een goede manier en kost weinig tijd. Wil je ook niet meewerken aan de wegwerpmaatschappij, dan kost het selecteren van de juiste ETF’s meer uitzoektijd.

Aanvullend bedrijven kopen

Als je al een tijdje regelmatig ETF’s koopt, kan je er ook voor kiezen om je portefeuille uit te gaan breiden met dividendaandelen van specifieke bedrijven. Het is leuk om je te verdiepen in een bedrijf waarin jij gelooft. Lees het boek Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse of mijn blog hierover nog eens door. Als je specifiek voor een bedrijf kiest zorgt dit ook voor een ander gevoel bij je investering. Je kan trots zijn op een bedrijf en dat jij het mede-mogelijk maakt om goede resultaten en mooie producten op te leveren. Hoe klein je aandeel ook is.

Volgende fase

Spreiding blijft belangrijk. Ga je portefeuille verder uitbreiden met bedrijven vanuit verschillende sectoren en wordt echt aandeelhouder van een bedrijf. Met bijbehorend stemrecht tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, waarbij je de leiding kan beoordelen op het gevoerde beleid. Verdiep je er eens in en maak gebruik van de huidige uitverkoop. Ik ga er over nadenken in welke bedrijven ik wil investeren, zodat mijn portefeuille meer in overeenstemming komt met mijn waarden. Dit zal mij helpen om uit de spagaat te komen waarin ik mij bevind. Coca Cola is een goed dividendaandeel, het is lekker maar slecht voor de gezondheid. Het voelt beter om in Colgate-Palmolive te investeren, dat is een stuk beter voor je tanden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *