Middeling, best leuk geld terugkrijgen

middeling

Minder belasting betalen

Dit is alweer het 4e jaar nadat ik gestopt ben met werken in loondienst. Ik had best een goede baan met een bijbehorend inkomen. Als ondernemer is het mij nog niet gelukt om hetzelfde salarisniveau te bereiken. Hierdoor betaalde ik in loondienst veel meer inkomstenbelasting uit werk en woning (box 1) dan dat ik dit de afgelopen jaren heb gedaan. Door mijn cursus financiële planning ben ik erachter gekomen dat het mogelijk is om middeling toe te passen.

Wat houdt middeling in

Het middelen houdt in dat je het inkomen vanuit werk en woning van 3 aaneengesloten jaren bij elkaar mag optellen en door 3 mag delen. Op basis van dit gemiddelde inkomen wordt dan voor de betreffende jaren opnieuw de inkomstenbelasting uit werk en woning berekend. Indien de opnieuw berekende inkomstenbelasting over de 3 jaren heen minder is dan je reeds betaald heb, heb je recht op een teruggave. De teruggave moet dan wel meer dan € 545,- bedragen, het meerdere ontvang je terug. Jammer dat je de € 545,- niet terugkrijgt, ik denk dat je dit als een soort administratiekosten moet zien.

Uitzoeken over welke jaren

Vorig jaar ben ik hiervoor al gaan zitten, gewapend met excel en de belastingaanslagen. Het berekenen klinkt simpel en is gelijk een goede oefening voor mijn cursus. Belangrijk is om te bepalen welke 3 aaneengesloten jaren het beste gebruikt kunnen worden in mijn middelingsteruggave. Welke jaren zorgen voor de meeste teruggave is dat 2010, 2011 en 2012 of kan ik beter gaan voor 2011, 2012 en 2013. Al met al nog een heel gepuzzel. Verschillende belastingtarieven over de schijven heen, maar ook over de jaren heen. Een fout in excel is snel gemaakt maar alles is gelukt op 2013 na want die moest ik nog ontvangen.

Gebruik een online calculator

Afgelopen week ook de belastingaanslag van 2013 ontvangen, dus tijd om mijn middeling af te maken.Ik heb zelf alles in excel gedaan, maar het is natuurlijk veel makkelijker om gebruik te maken van de reeds op internet aanwezige calculatoren. Voor de zekerheid heb ik mijn uitkomsten ook nog gecontroleerd met zo’n calculator. Voor de meeste teruggave valt bij mij 2013 buiten de boot. Aangezien mijn aanslag van 2012 al definitief is en dat is een vereiste van de belastingdienst, is mijn middelingsverzoek de deur al uit.

Geldt het ook voor jou?

In het geval dat je dus per jaar wisselende inkomsten hebt door bijvoorbeeld een gouden handdruk, gestopt ben met werken, na een zwangerschap minder bent gaan werken of net als ik voor jezelf bent begonnen. Maar ook een student met een bijbaan die begonnen is aan z’n eerste echte baan of iemand die een jaar een sabbatical heeft opgenomen. Allemaal mogelijkheden waarbij middeling positief kan uitpakken. Een paar uurtjes middelen kan dan zomaar een leuk bedrag opleveren, bij mij was het zeker de moeite waard. En willen we dat eigenlijk niet allemaal, geld terugontvangen van de belastingdienst.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *