Met de tijd mee

Met de tijd mee

Afgelopen weekend stond ik te praten langs het voetbalveld met de oma van één van de spelers. Hoe we er precies op kwamen dat weet ik niet meer maar het gespreksonderwerp was internetbankieren. Nee, daar deed ze nog niet aan want dat was allemaal wel ingewikkeld. Ze maakt nog gebruik van de acceptgiro’s maar dat is geen probleem want de meeste betalingen lopen via automatische incasso. Die enkele betaling kon nog wel op de oude manier.

Ik begreep van haar dat bankmedewerkers haar al verschillende keren hadden aangeboden om internetbankieren uit te leggen zodat ze haar betalingen voortaan ook elektronisch kan versturen. Onduidelijk wat haar nu precies tegenhoudt maar zover was ze nog niet. Haar telefoon is nog een oude Nokia en deze voldeed ook prima. Ja, ze zat wel op facebook maar voornamelijk voor de leuke foto’s van haar kinderen en kleinkinderen. Een smartphone met handige appjes was zeker niet nodig.

Met al de nieuwe technieken valt het natuurlijk helemaal niet mee om bij te blijven. Alles gaat razendsnel en als je net iets begrepen hebt dan is het al weer veranderd. Het grootste probleem is wel dat als je niet probeert aan te haken, het alleen maar lastiger wordt om dat alsnog te doen. Het leervermogen neemt met de jaren af en de ontwikkeling van de techniek gaat steeds verder en het lijkt ook wel steeds sneller te gaan. Het is voor de dingen waar we in het dagelijkse leven mee te maken hebben belangrijk om met de ontwikkelingen bij te blijven. Dit geldt dus zeker voor het betalingsverkeer.

Het op internet bestellen en direct met iDEAL betalen is toch wel heel gemakkelijk. En ook de internetbankierenapp van je bank is een handig hulpmiddel. Op ieder willekeurig moment weet je hoe je er financieel voorstaat en kan je ook makkelijk geld naar iemand anders overboeken. Een nadeel van de app is dat als je geld naar je spaarrekening hebt geboekt dit in een vloek en een zucht ook weer terug op je betaalrekening staat en je het dus ook veel makkelijker kan uitgeven. Ik vond de app’s op mijn telefoon wel even onprettig. Hoe makkelijk kan iemand anders dan bij mijn financiën. Het is nog belangrijker geworden om je telefoon goed te beveiligen en dat je voorzichtig met je telefoon omgaat.

Het is een kwestie van tijd maar er komt een moment dat als je niet meegaat met de ontwikkelingen, je geconfronteerd wordt met het feit dat je het niet meer zelf kan regelen. Om bijvoorbeeld dan toch naar het theater te gaan moet iemand anders het voor je boeken. Maar als je de aansluiting met de computer al gemist hebt dan valt het niet mee om de nieuwste ontwikkelingen bij te blijven. Ik heb ook niet het gevoel dat de ontwikkelingen hier de komende tijd minder zullen worden. Juist het betalingsverkeer staat aan het begin van een nieuwe periode. Wie had een paar jaar geleden kunnen bedenken dat je zou gaan betalen met je telefoon? Blijft het fysieke geld nog nodig?

Mijn zoon wil weer graag een nieuw mobiel en na jaren genoegen te hebben genomen met de “goedkopere” smartphones heeft hij nu besloten dat hij een Apple wil. Het geld heeft hij op zijn rekening staan maar een groot deel van dat geld is zijn kleedgeld. Je snapt natuurlijk al dat de discussie flink op gang is gekomen. Het blijft lastig want eigenlijk blijft het zijn keuze wat hij met het geld doet maar je moet hem toch ook een beetje beschermen. Het werd het lastigst toen hij aangaf dat het belangrijk is dat hij met zijn tijd mee moet kunnen blijven gaan. Zo knap zoals ze altijd haarfijn weten voor welke argumenten je gevoelig bent.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *