Maak investeren zo laagdrempelig mogelijk

investeren

Nu beginnen

Met de huidige lage rente is het advies om je spaargeld te gaan investeren. Maar wat is nu handig om te doen en waarin ga je dan investeren? Naast het feit dat de rente laag is, hoor je overal om je heen dat de koersen van aandelen sky high staan. Je kan er op wachten dat deze bubbel een keer barst. Is het dan wel slim om nu te gaan investeren? Tegenstrijdige geluiden, waar doe je dan goed aan. Er is een Chinese wijsheid die zegt dat het beste moment om een boom te planten tien jaar geleden was, het op één na beste moment is nu.

Gespreid aankopen zorgt voor risicospreiding

Om nu gelijk al je geld naar de beurs te brengen is niet slim, maar je kan wel starten met beleggen. Iedere maand automatisch een vastgesteld bedrag op je beleggersrekening storten en dit geld investeren in ETF’s die dividend uitkeren. Niet kijken naar de koers maar gewoon iedere maand voor hetzelfde bedrag bijkopen. Zowel bij hoge koersen en als de bubbel barst dan ook bij lage koersen. Op deze manier middelt de aankoopprijs zich gedurende de jaren uit en loop je minder risico op het kopen met een verkeerde timing.

Invullen van risicoprofielen

Toch wordt het ons onnodig moeilijk gemaakt om te starten met beleggen. Ik snap dat niet. We mogen wel al ons geld verkwisten in winkels, maar wee de gebeente als we geld in een bedrijf willen stoppen. Dan is het ineens nodig dat we risicoprofielen gaan invullen. Zonder vragenlijst in te vullen mag ik iedere maand nieuwe schoenen kopen. Stel je voor dat de schoenverkoper bij het verkopen van de schoenen het risicoprofiel van de klant gaat bepalen. Heeft u wel voldoende geld om ze te kopen? Waar heeft u ze voor nodig? Deze zijn niet heel erg stevig, u loopt het risico dat ze niet heel lang meegaan?

Weggooien van geld

Hoe je het ook wendt of keert de meeste aankopen die we doen, verdwijnen in de vuilnisbak. In het gunstigste geval verkopen we het op marktplaats en ontvangen we er nog een klein beetje geld voor terug. Het geld sparen bij de bank is ook maar de vraag of dit nu zo veilig is. Banken kunnen omvallen, we ontvangen bijna geen rente en daarbij wordt het geld met de huidige inflatie ieder jaar minder waard. Daarbovenop betalen we ook nog vermogensrendementsheffing aan de belastingdienst. Er verdwijnt heel wat geld uit onze zakken, zonder dat we daar echt een probleem van maken.

Investeren zorgt voor groei

Nee, laten we vooral voorzichtig zijn met beleggen. Stel je voor dat je geld zomaar eens meer zou worden. Ik snap dat mensen beschermd moeten worden en dat er ook veel profiteurs op deze aardbol zijn die hun medemens graag van hun geld beroven. Maar het lastig maken om te gaan beleggen is een gemiste kans. Het is naast het aflossen van je huis, het kopen van vastgoed en het sparen van geld een mooie mogelijkheid om vermogen op te bouwen. Je hebt ook meer kans om rijk te worden door iedere maand een bedrag te beleggen in plaats van te gokken op een lot uit de loterij.

Duidelijke producten

Het probleem is dat naast de gewone aandelen er veel afgeleide, complexe producten verhandeld worden op de beurs. Die blinken over het algemeen niet uit in duidelijkheid en welke risico’s je ermee loopt. We moeten beschermd worden tegen het maken van verkeerde keuzes, zodat we niet al ons geld verliezen. Het zou mooi zijn als de producten zo transparant worden, dat we precies weten wat we kopen. Een keurmerk die wat zegt over de kwaliteit zou ook handig zijn. Net als op de gewone markt van een eindje kunnen zien of de kwaliteit goed is en of het niet te duur is in verhouding met andere bedrijven. Nog mooier zou het dan zijn als er ook aanbiedingen zijn van 3 halen = 2 betalen. Laagdrempeliger kan niet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *