Lockdown, daar gaan we weer

lockdown

Veranderingen dagelijkse leven

Helaas is het tot 20 januari weer verstand op nul en er niet teveel over nadenken. De tweede lockdown is een feit en we zullen er aan moeten geloven. Ik heb op dit moment vanwege mijn komende verhuizing het meeste last van het sluiten van de afvaldienst en de kringloopwinkel. De afvaldienst is nog open op afspraak, maar spullen bij de kringloopwinkel brengen moet waarschijnlijk wachten tot half januari. M’n yogalessen stoppen en m’n zoon zal meer thuis zijn. M’n werk in de winkel gaat gewoon door.

De gevolgen voor anderen

Ik ben zo blij dat mijn zoon niet meer naar school gaat. Hangjeugd op bed of op de bank, ik benijd ouders met jongere kinderen niet. Zie ze maar eens aan het schoolwerk te zetten. Ik maak mij voornamelijk zorgen over anderen. Hoe moet het bijvoorbeeld als je je zaak weer een goede maand moet sluiten of nog een extra maand moet overbruggen. Hierover nadenken maakt mij onrustig en ik probeer zoveel mogelijk in mijn eigen bubbel te blijven. Niet teveel kranten en geen nieuws voor mij de komende tijd, de struisvogelpolitiek helpt mij de corona-winter door.

Einde van het jaar

Ik heb mijn financiële overzicht voor dit jaar bijgewerkt. Voor mijn financiën is het ondanks de beurscrash van afgelopen maart een positief verhaal. De beurs is grotendeels hersteld, maar dat geldt helaas niet helemaal voor mijn portefeuille. Door de verkoop van ons huis en het contant maken van de overwaarde zitten we met ons vermogen, ondanks het beursverlies, weer bijna aan het netto vermogen van vorig jaar om deze tijd. Op dat moment waren we het rijkst ooit.

Financiële consequenties

Dividendinkomsten zijn minder dan vorig jaar en ook mijn vakantiehuisje levert minder huur op. Toch blijkt maar weer dat het eigenlijk allemaal om de uitgaven draait. Doordat dit jaar veel van mijn uitjes en vakanties niet door zijn gegaan hebben wij het goedkoopste jaar sinds lange tijd gehad en draait onze huishouding maar een beetje verlies. Kijkend naar onze hoogtij dagen hadden we 4x zoveel kosten. Ongelofelijk wat een geld wij er toen doorheen jasten. Ik heb niet het idee dat ik toen 4x gelukkiger was.

Even volhouden

Het afgelopen jaar heb ik veel gezelligheid gemist en het zal ook nog wel even duren voor die weer terug is. Ik hou me er nu aan vast dat het echt de laatste loodjes zijn. Hopelijk hebben we half januari het lek boven en zijn we inmiddels begonnen met vaccineren. Het kan toch niet zo zijn dat we dan toch nog een derde golf gaan krijgen?

Leerzaam jaar

Door het coronavirus heb ik inzicht gekregen dat er echt geen zekerheden zijn in dit leven. Mijn passief inkomen is aan veranderingen onderhevig en spreiding is enorm belangrijk. Ik heb niet veel geld nodig om in mijn dagelijkse behoeften te voorzien en als ik wil werken dan is dat zeker mogelijk. Voordat mijn zoon het huis uit gaat hebben we door corona veel meer tijd met elkaar doorgebracht dan dat we anders gedaan zouden hebben. We sluiten zijn thuis woon periode mooi af. Gelukkig heb ik in mijn directe omgeving geen corona zieken of zelfs overledenen, dat maakt natuurlijk alle verschil.

Veranderingen in 2021

2020 gaat de boeken in als een zeer bijzonder jaar. De wereld viel stil. Ik ben benieuwd hoelang het gaat duren voordat het weer in beweging komt. 2021 biedt nieuwe kansen. Een jaarwisseling geeft altijd het gevoel van een schone lei. Voor 2021 voelt dat voor mij, door corona, maar ook door onze veranderingen die op stapel staan helemaal als een nieuw begin. Komende weken neem ik vakantie. Ga cocoonen, puzzelen, hardlopen, opruimen en genieten van de laatste kerst in ons huis met zijn drietjes. Ik kijk uit naar 2021 en heb vertrouwen in de toekomst. Blijf gezond en houd goede hoop. Eens zal alles rechtkomen.

2 antwoorden
 1. Maarten
  Maarten zegt:

  Hallo Petra,
  ik lees al een tijdje met interesse je blogs mee, het werkt aanstekelijk: ik ga komende kerstvakantie ook een plan maken om actiever in te zetten op investeringen en passief inkomen!
  Je schrijft dat jullie een vakantiehuisje hebben dat verhuurd wordt, hoe kijk je daar tegenaan als investering? Ik kom aanbiedingen tegen van nieuwe parken waar je een huisje kunt aankopen en vervolgens een gegarandeerd rendement van soms 5,5% krijgt voor 10 jaar lang. Dat klinkt erg aantrekkelijk, ruim voldoende om een hypotheeklast voor dit huisje te kunnen aflossen met de huidige 1,5% Als het zo aantrekkelijk is, waarom doet niet iedereen het dan? Hoe kijk jij hier naar?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ook bij gegarandeerd rendement blijf je een risico lopen dat je toch het rendement niet krijgt. Ik weet van iemand met een gegarandeerd rendement dat er afgelopen voorjaar met de coronacrisis toch is gesproken om het uitbetalen van het rendement uit te stellen of misschien dit jaar zelfs niet te betalen. Je hypotheekkosten blijven wel doorlopen en dan kan je in de problemen komen. Zelfs dus bij gegarandeerd rendement heb je een goede buffer nodig om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen.

   Daarbij heb je voor een hypotheek op een recreatiewoning ook een behoorlijk deel eigen geld nodig. Volgens mij iets van 30% van de hoofdsom. Niet iedereen is in staat om dit bij elkaar te sparen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *