Lijfrente wat een snertoplossing

Lijfrente wat een snertoplossing

Pensioen in eigen beheer verdwijnt

Afgelopen week bij het jaarlijkse congres voor financiële planners geweest. Ik heb de vroege ochtendsessie bijgewoond, waarin de wijzigingen vanuit Prinsjesdag werden doorgenomen. Een hot item hierin is het pensioen van de DGA (directeur/groot aandeelhouder, de ondernemer met een BV). Voorheen mocht hij pensioen in zijn eigen bedrijf opbouwen, maar daar wil de overheid nu vanaf. Dit heeft voor veel DGA’s financiële consequenties en er ligt dus een schone taak voor de financiële planners om de DGA hierin te adviseren.

De uitkering van de lijfrente

Een van de mogelijkheden die geschetst werd is om het pensioen toch in de BV te laten in plaats van het pensioen nu af te kopen. Er vindt geen opbouw meer plaats, maar bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kan de ondernemer het omzetten in een lijfrente. Het voorbeeld ging uit van een pensioenreserve van €350.000 en hiervoor werd een lijfrente aangeschaft. Deze lijfrente keert 20 jaar lang een bedrag uit beginnend met €17.500 oplopend naar €21.000 in het laatste jaar. Daarna is het geld op.

Liever een dividend portefeuille

Ik was ineens klaarwakker. Nooit echt goed nagedacht over lijfrentes, maar het sommetje was snel gemaakt. Ik heb een portefeuille opgebouwd met dividendaandelen en hier vang ik ongeveer 5% rendement over. Ik reken dan alleen het rendement op basis van mijn ontvangen dividend. De koerswinst is hierin niet meegenomen. Als je in plaats van een lijfrente te kopen, het geld investeert in dividendaandelen, dan ontvang je ieder jaar ongeveer €17.500. Met het grote verschil dat deze €17.500 oneindig blijft doorlopen.

Waar blijft het werkelijke rendement van de lijfrente?

Door de huidige rente is de uitkering van de lijfrente nu zo laag. Bij een hogere rente zal er meer uitgekeerd worden, maar het neemt niet weg dat na 20 jaar het geld op is. Waarom is dit zo? De bank of verzekeraar die de gespaarde lijfrente omzetten naar een uitkering realiseren toch een veel beter rendement, dan de ongeveer 1,5 % spaarrente waar ze nu meerekenen. Ze hebben veel meer klanten en dus meer geld te investeren. Hierdoor is het mogelijk om gemiddeld een hoger rendement te realiseren met een betere risicospreiding dan dat ik dat zelf kan. Volgens mij worden we enorm in de maling genomen en dan kijk ik nog niet eens naar de opbouwfase van de lijfrente.

Pensioenopbouw met belastingvoordeel

Door de regelgeving vanuit de overheid wordt het sparen in een lijfrente aantrekkelijk gemaakt. Het betalen van inkomstenbelasting wordt uitgesteld. De uitkering die je gaat ontvangen tijdens je pensioen wordt wel belast, maar dan waarschijnlijk tegen een lager belastingtarief. En over het gespaarde bedrag hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen. Het fiscaal gratis sparen klinkt natuurlijk best aantrekkelijk, maar het voordeel wordt volledig teniet gedaan door een veel te lage lijfrente uitkering.

Gewoon zelf regelen

Sta je nu voor de keuze om zelf pensioen op te gaan bouwen of moet je als DGA het gaan omzetten, dan zou ik dit zeker niet in een lijfrente constructie doen. Voor degene die moeite hebben om van geld af te blijven is het misschien wel een oplossing, want het beschermt je tegen jezelf. Het geld staat vast en je kan er niet aankomen. Ben je wel in staat om geld weg te zetten en daar vanaf te blijven, dan stel ik voor om gewoon zelf aan de slag te gaan. Geld sparen, investeren en rendementen herinvesteren. En als de tijd daar is dan kan je je rendementen gebruiken om van te leven. Niets moeilijk, geen lastige producten, gewoon simpel zelf doen. Kan je ook niet belazerd worden.

2 antwoorden
 1. Gerrit Hallema
  Gerrit Hallema zegt:

  Iedereen is met advies voor pensioen aan het denken aan levenslang een goede uitkering.
  Dat is pas onzinnig.
  Als 65 bent, zou je misschien op een gehuurde Harley, een half jaar Route 66 willen op en af rijden.
  75 jaar, zou je nog de Himalaya beklimmen?
  80 jaar verzorgd worden in een verzorgingshuis en niet meer weten wat gisteren is gebeurt?
  Dan mag je het doen met € 200,00 zakgeld, rest gaat naar CAK/verzorgingshuis.
  Dus wat betekend een goed pensioen, wat ook niet in een vererving valt, zij het dan met minimaal 30% lagere uitkering naar de partner, als die er is.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ik weet niet of iedereen dat doet. Ik vind het nu lastig om te bepalen hoeveel ik nodig denk te hebben met mijn pensioen. Vooralsnog probeer ik voldoende passief inkomen op te bouwen om van te leven. Ook als ik met pensioen ga. Ik kan op ieder willekeurig moment besluiten dat het genoeg is. Door geld op te bouwen is er in ieder geval een keuze.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *