Lekker hard blijven werken voor je plezier

regime

Omdenken

Omgaan met geld heeft dezelfde uitdagingen als omgaan met eten. Zoals het niet meevalt om af te vallen, zo valt het niet altijd mee om geld over te houden en te sparen. Pas geleden kreeg ik via facebook een ’Hoe kan ik afvallen omdenken’ filmpje onder ogen van Berthold Gunster. Hij gaf aan dat lijnen er niet voor zorgt dat je blijvend afvalt. Het probleem met lijnen is het jojo-effect. Zolang je lijnt val je af, totdat je weer in je normale patroon terugvalt. Om een blijvend effect te realiseren zal je andere stappen moeten zetten.

Altijd en overal eten

De feiten zijn dat lijnen niet tijdelijk is en dat je niet alles kan blijven eten. In tegenstelling tot wat de dieetboeken ons laten zien. Daarbij wordt eten en drinken aan alles gekoppeld. De feestdagen, verjaardagen, geboorte, personeelsfeestje, kermis en zelfs de wandelvierdaagse wordt beloond met snoep. Maar ook alle emoties zijn gekoppeld aan eten en drinken. Heb je pijn, neem maar een snoepje, zijn we blij dan trakteren we op een ijsje. En dan is het ook nog onmogelijk om het makkelijke, maar ongezonde voedsel te ontwijken. De supermarkt staat vol, benzinestations, stalletjes op straat, je wordt ermee dood gegooid.

Een regime is de oplossing

De oplossing die Berthold heeft voor het tegengaan van het jojo-effect is dat je moet onderkennen dat je verslaafd bent en dat je hiervan moet afkicken. Dit moet je volledig accepteren. Het is een rouwproces. Je bent verslaafd en dat blijf je je hele leven. Als je de feiten omarmt dan kan je ze omdenken. De manier om dit te doen is volgens een regime, niets tijdelijk en alles mag. Een regime is een weldoordacht plan, een serie afspraken, waarmee je voor jezelf nauwkeurig vaststelt, van dag tot dag, wat je eet en drinkt en hoe en hoeveel je beweegt. Volg dat regime. De rest van je leven. Het is eenvoudig: stick to the plan!

Volhouden door wilskracht

Het eigen maken van het regime kost in het begin veel energie. Hiervoor heb je wilskracht nodig. Op een bepaald moment wordt het een gewoonte. Samen met de voordelen die je gaat ervaren gaat het volhouden makkelijker. Je voelt je voortdurend gezond en fit en dat geeft ook meer zelfvertrouwen. Het regime levert dan de wilskracht.

Ontsnappen uit de ratrace

De feiten voor je financiën zijn dat als je heel je leven al je geld blijft opmaken, je vast blijft zitten in de ratrace. Je leeft dan wel nu en je moet ook nu genieten, maar als je alleen in het nu blijft leven, dan kom je nooit verder. Je blijft volledig afhankelijk van je inkomen en als je je uitgavenpatroon niet doorbreekt, dan heb je steeds meer inkomen nodig. Tijdelijk veel sparen voor die mooie auto zal je kortstondig een goed gevoel geven als die eenmaal voor de deur staat, maar daarna is het weer snel gewoon een vervoermiddel.

Een regime voor Naar Financiële Vrijheid

Ook een regime maken voor je financiën is volgens mij een goed plan. Afspraken maken waar je je geld aan uitgeeft, hoeveel je spaart, dat je er ook echt vanaf blijft. Dat je meer gaat sparen als je meer verdient. De regels zijn makkelijk vast te leggen. Is het eenmaal een gewoonte dan zie je je eigen vermogen groeien en ook dat zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Ons onbewuste regime

Echt bewust hebben wij deze stap niet gemaakt. Maar ondertussen hebben wij wel de nodige regels in onze huishouding vastgelegd. We eten doordeweeks geen chips en drinken geen alcohol. Minimaal 5x per week koken we gezond. We drinken geen frisdrank, we proberen koekjes te minderen en kopen geen snoep. We doen 1x per week boodschappen en we sporten ongeveer 4x per week. Alles wat we in het dorp doen, doen we zoveel mogelijk fietsend. Wasmiddelen, shampoo en deodorant koop je alleen in de bonus en zo zullen er ongetwijfeld nog een heleboel regeltjes zijn die we ons ongemerkt eigen hebben gemaakt.

Versterkende werking

Twee regimes in 1x eigen maken dat kost misschien meer wilskracht. Maar zodra je begint met minder koekjes, snoepjes, chips, frisdrank en alcohol te kopen dan houd je aanzienlijk meer geld over. Je supermarktrekening halveert hierdoor gemakkelijk. In één moeite door kan je dit geld ook gelijk apart zetten, dan ondersteunt het ene regime, het andere regime. Een strakker lichaam, je lekker voelen in je vel en een goed gevulde spaarrekening. Volgens mij heeft regime een negatief en saai imago, maar het kan zo maar zijn dat Berthold daar verandering in gaat brengen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Omgaan met geld heeft dezelfde uitdagingen als omgaan met eten. Zoals het niet meevalt om af te vallen, zo valt het niet altijd mee om geld over te houden en te sparen. Pas geleden kreeg ik via facebook een ’Hoe kan ik afvallen omdenken’ filmpje onder ogen van Berthold Gunster. Hij gaf aan dat lijnen er niet voor zorgt dat je blijvend afvalt. Het probleem met lijnen is het jojo-effect. Zolang je lijnt val je af, totdat je weer in je normale patroon terugvalt. Om een blijvend effect te realiseren zal je andere stappen moeten zetten. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *