Het komt allemaal door jou

Het komt allemaal door jou

Klagen, zeuren, niet blij zijn, maar er iets aan doen: ho maar. Mijn zoon heeft er op dit moment echt een handje van. Iedere dag is het eten niet goed, maar de uitdaging aannemen om zelf een lekkere maaltijd te bereiden is er niet bij. Koken is niet mijn hobby, maar zo slecht is het nu ook weer niet. Grootste probleem voor mijn zoon is dat mijn maaltijden te veel groente bevatten. Lekker makkelijk commentaar leveren, maar zelfs het uitzoeken van een recept is al teveel moeite.

De voetbal is ook zo’n issue. Hij is niet blij met hoe het gaat. Maar naar zijn rol in het geheel kijken dat is er niet bij. Alles en iedereen moet veranderen maar hij niet, want het is niet zijn schuld. Ook zijn teamgenoten voelen zich niet verantwoordelijk, de coach begrijpt er volgens het hele team echt werkelijk niets van. Dat voetbal een teamsport is waarbij iedereen zich moet inzetten voor een goede samenwerking snappen ze wel. Dat ze daarvoor eerst naar zichzelf kunnen kijken gaat een stap te ver. Eerst moeten de trainingen leuker en dan gaan ze wel meer hun best doen.

Ik stel mijn zoon vaak de vraag: ‘Wat kan jij er aan doen om de situatie te veranderen?’ Door eerst zelf een betere inzet te tonen op de training ontstaat er vanzelf een wisselwerking. Anderen gaan ongetwijfeld meedoen en ook de trainer gaat nadenken over hoe het leuker kan. Op deze manier neem je zelf verantwoordelijkheid voor de situatie en ben je in staat om het te verbeteren. Ik hou er wel van. Ik sta graag zelf aan het stuur en zeker van mijn eigen geluk.

Dat dit lastig is realiseer ik me. Het is makkelijker om de schuld bij een ander neer te leggen, want dan hoef je er zelf niets aan te doen en we hebben een excuus. Het vergt ook wel moed om je eigen rol te onderkennen voor de situatie waarin je je bevindt. Wat is jouw aandeel in het feit dat je partner vreemd gaat? Of wat had ik anders kunnen doen om te voorkomen dat ik nu zoveel schuld hebt? Niet leuk, maar wel prettig om te weten dat niet alles je zomaar overkomt. Je hebt wel degelijk invloed.

Dit geldt ook voor je pensioen. Je kan natuurlijk als het zover is gaan klagen dat het allemaal zo slecht geregeld is. De overheid, de banken en de pensioen- en verzekeringsmaatschappijen hebben niet goed voor je gezorgd. Lekker makkelijk en in ieder geval een excuus voor de situatie waarin je zult belanden. Als je op dit moment zelf aan de slag gaat, zorg je ervoor dat je minder afhankelijk wordt. Ga nu zelf aan het stuur staan voor later. Dat betekent wel dat je uit de luie stoel moet komen en jezelf een schop onder je kont moet geven. Werken aan je administratie vinden velen niet leuk, maar is helaas noodzakelijk.

Ik herken het allemaal erg goed en dat is waarschijnlijk ook de reden dat het gedrag van mijn zoon me zo mateloos irriteert. Niets menselijks is mij vreemd. Een aantal zaken zou ik graag anders zien, maar daar kan ik helaas niets aan veranderen. Ik zou graag eerder naar mijn bed gaan en ‘s ochtends vroeg beginnen, maar ja ik ben een avondmens. Ik zou ook graag meer begrip voor mijn zoon hebben, maar ja hij snapt niet dat ik het juist zo goed met hem voor heb. Eigenlijk wil ik ook een paar kilo lichter wegen, maar ja ik heb zware botten.

Excuses zijn zo makkelijk te vinden en zo handig om jezelf tevreden mee te stellen. De schuld buiten jezelf neer leggen zodat je er niets aan hoeft te doen. Vaak hebben we ook nog begrip voor elkaar en steunen we elkaar met onze excuses. “Nee, als je heel de week hard gewerkt hebt dan snap ik dat je in het weekend geen zin hebt in je administratie.” Wil jij veranderingen voor elkaar krijgen dan is er maar één manier. Stop met zoeken van excuses.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *