Kadootje

Kadootje

Onze vakantie is voorbij maar soms krijg je onverwachts zomaar een kadootje en dat zijn eigenlijk de mooiste. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten brengen wij de meeste zomervakanties door op de boot. Of we nu varen of niet, het maakt mij niet uit. Ik ben graag aan boord. Het leven is overzichtelijk, want alles speelt zich af op een tiental vierkante meters. Weinig schoonmaken en de troep opruimen is zo gedaan, want er is gewoon niet veel aanwezig waar je troep mee kunt maken. Zoonlief slaapt in de punt en al zijn kleding gooien we gewoon daar naar binnen en hebben we er bijna verder geen omkijken meer naar.

Verder leef je aan boord veel buiten. Je kan al snel uit de wind zitten en als er maar een beetje een zonnetje is, dan is het al lekker. Als het aan mij ligt zitten we heel de zomer in Bruinisse. Het probleem is dat mijn zoon daar een andere mening over heeft. Een vakantie van drie weken is goed maar daarna wil hij weer naar huis. Voetballen op het kunstgrasveld en naar de Kaai in Zuid-Beijerland. De afspraak was dus drie weken vakantie op de boot en daarna weer naar huis. Tot hij een uitnodiging kreeg om gezellig een weekje naar Renesse mee te gaan met een vriend, dan is naar huis gaan toch niet nodig.

Het kadootje is dat wij dus ook nog niet naar huis hoeven. Werken vanaf Bruinisse werd ineens mogelijk, kan ik gelijk eens kijken hoe dat bevalt. Kan ik inderdaad wel werken terwijl iedereen om mij heen in de vakantiestemming is? ’s Ochtends is het in ieder geval geen probleem, een haven komt langzaam op gang en de boot is nog lekker koel. ’s Middags is het lastiger, het wordt warmer, er ontstaat meer roering en binnen zitten terwijl het buiten gebeurt valt niet mee. Je bent er wel, maar het voelt een beetje als straf dat je binnen moet zitten.

Eigenlijk voel ik me ook wel schuldig want mijn partner moest vandaag gewoon naar zijn werk. Vroeg opstaan, lange broek aan, autorijden en gewoon binnen op kantoor zitten. Terwijl ik in korte broek, hemd en teenslippers gewoon nog kan doen alsof het vakantie is. Het wordt tijd dat we echt financieel vrij worden zodat hij ook meer keuzemogelijkheden heeft.

In de vakantie wel nagedacht over de mogelijkheden om meer passief inkomen op te bouwen. Op dit moment hebben we nog relatief veel spaargeld waar we dus een minimale rente voor krijgen. Daarnaast hebben we een recreatiewoning, de nodige dividendaandelen en hebben we geld geïnvesteerd in bedrijven via crowdfunding. We hebben het gevoel dat we toe zijn aan een nieuw soort investering, maar weten niet zo goed wat.

Robert Kiyosaki investeert veel geld in vastgoed en daarvoor gebruikt hij geleend geld (opm – other peoples money). Het criterium voor het wel of niet kopen van een woning is dat het moet zorgen voor een positieve cashflow. De inkomsten moeten meer zijn dan de totale uitgaven. Oftewel de huur die hij gaat ontvangen is voldoende om de kosten van de lening, het beheer en het onderhoud van de woning te betalen.

Het hebben van veel spaargeld is volgens Kiyosaki heel dom. Doordat de koppeling met de goudstandaard is losgelaten, vertegenwoordigt geld eigenlijk geen echte waarde meer. Hierdoor is het mogelijk dat ‘De Nederlandsche Bank’ gewoon geld bijdrukt. De marktwerking werkt ook bij geld. Zodra er meer geld in de markt komt dan wordt het geld minder waard. Volgens hem is het dus slim om meer schulden te hebben dan spaargeld. Als geld minder waard wordt dan wordt je spaargeld maar dus ook je schuld minder waard. Deze schulden moeten wel gebruikt worden voor ‘assets’, zaken die geld opleveren in plaats van geld kosten. Dus geen auto, huis, boot enz. voor eigen gebruik kopen maar wel voor de verhuur. Het geleende geld moet wel weer geld opleveren. Je moet je leningen namelijk ook kunnen blijven betalen.

Op zich klinkt het logisch maar het hebben van schulden maakt mij erg onrustig. De hypotheekschuld daar heb ik mee leren leven en ik heb voldoende geld achter de hand om eventuele problemen hierbij op te kunnen vangen. De mogelijkheden om met een gedeelte eigen geld en een groter gedeelte schuld veel meer passief inkomen te verdienen zie ik ook. Iets houdt me nog tegen om deze stap te gaan zetten.

Ik adviseer mijn klanten om met een klein gedeelte van hun spaargeld dividendaandelen te gaan kopen om op deze manier kennis op te doen. Misschien moeten wij beginnen met het kopen van een huurappartement met een kleine schuld en zo de volgende stap zetten om passief inkomen te gaan verdienen. Ik denk dat dit nader onderzoek nodig heeft en dat ik dit morgen in de kuip in het zonnetje maar eens goed ga overdenken. Zo geef ik mezelf ook nog een extra kadootje.

2 antwoorden
 1. Dhyan
  Dhyan zegt:

  Eigenlijk van de zotte dat schuld maken lucratief is. De staatsschuld is haast niet meer af te lossen dus schulden doen ons feitelijk op langere termijn de das om als we de rente niet kunstmatig laag weten te houden.

  Beleid de economische groei moet bevorderen stagneert omdat aan alle groei uiteindelijk toch een einde komt en een proces van rente kunstmatig laag houden om de schuldenlast te kunnen blijven opvoeren kan niet goed blijven gaan.

  We helpen ons eigen systeem om zeep.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ja, volgens mij bestaan goede schulden ook eigenlijk niet. Maar Robert Kiyosaki zet je wel aan het denken. Consequenties doortrekken op macro-economisch niveau vind ik moeilijk maar de overheid zou in ieder geval het goede voorbeeld moeten geven.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *