Is de FIRE-movement iets voor jou?

FIRE-movement

Waar staat de FIRE-movement voor?

Ik ben echt niet de enige die bewust met geld bezig is om het leven beter te maken. In Amerika is er al een hele beweging op gang gekomen. Ze noemen het de FIRE-movement en dit staat voor Financial Independence, Retire Early. Door je levensstijl aan te passen, zodat je lage vaste kosten hebt, ontstaat de mogelijkheid om vroeg met pensioen te gaan. Wij vinden ons als vijftigers al vroeg, maar er zijn er die op hun 30ste al kunnen stoppen met werken. Het is dus een beweging onder de millennials en het neemt ook hier snel in populariteit toe.

Hoe word je onderdeel van de FIRE-movement?

Leefregels voor de FIRE-movement:

 • Zuinig leven met weinig vaste kosten, budgetteren (meten=weten)
 • Een groot gedeelte van het inkomen wordt hierdoor gespaard
 • Investeer zoveel mogelijk van je gespaarde geld in indexfondsen met lage kosten
 • Geen schulden aangaan en mochten ze er wel zijn deze versneld aflossen
 • Ergens tussen de 30 en 50 jaar met pensioen kunnen
 • Hypotheek aflossen en niet steeds groter gaan wonen
 • Koop zoveel mogelijk tweedehands
 • Rij alleen in tweedehandsauto’s en indien niet meer nodig, doe ze weg
 • Gebruik je auto zo weinig mogelijk, ga fietsen
 • Pensioen betekent niet dat je daadwerkelijk stopt met werken. Het gaat om het flexibel zijn om zelf te kunnen bepalen waar, wanneer en hoeveel je werkt
 • Je kan met pensioen als je van 4% rendement op je investeringen kan leven
 • Oftewel je bent financieel vrij als je vermogen 25x je jaarlijkse kosten bedraagt

Waarom zou je het willen?

Volgens Mr. Money Moustache, de goeroe van de FIRE-movement, is het doel: ‘Volledige vrijheid om de beste, krachtigste, energiekste, gelukkigste en meest genereuze versie van Jou te zijn die je maar kunt zijn’. Het gaat om het kunnen leiden van een goed leven waarin je gelukkig bent. Hij gelooft niet dat je heel gelukkig wordt als je hele dagen hard werkt, iedere dag in de file staat, uitgeblust thuiskomt, een afhaalmaaltijd eet en je avond doorbrengt voor de tv. Het gaat niet om het daadwerkelijk stoppen met werken, maar het gaat om de tijd die het creëert om de kwaliteit van je leven te verhogen.

Gelukkig zijn kan ook met een klein budget

De FIRE-movement gaat om een bewuste levensstijl en is de tegenhanger van het altijd maar meer moeten hebben. Gelukkig zijn heeft niets te maken met hoeveel geld je eraan uitgeeft. Er zijn vele manieren om gelukkig te zijn en de ene manier is duurder dan de andere. Ga op zoek naar de goedkopere variant. Als je graag boeken leest dan kan je ze bestellen via bol.com, je kan ook een abonnement nemen op de bibliotheek. Je kan trainen met een personal trainer of je kan zelf een hardloopgroepje om je heen verzamelen. Het gaat om lifehacking, een heleboel zaken die er toe doen kunnen duur opgelost worden, maar er zijn ook goedkopere mogelijkheden. Ga op zoek, wees creatief.

Waarom niet?

Door zonnepanelen op je dak, elektrisch rijden, consuminderen, spullen tweedehands kopen en vaker de fiets te pakken houd je meer geld over om voor je aan het werk te zetten. Daarbij is meer bewegen ook nog goed voor je gezondheid. Een bijkomend voordeel is dat je veel minder vervuilend bent voor het milieu. Zuinigheid heeft een negatieve klank, maar waarom eigenlijk? Minder vaste lasten, meerdere inkomstenbronnen, minder risico op financiële problemen. De FIRE-movement is helemaal zo gek nog niet.

11 antwoorden
 1. Rowan
  Rowan zegt:

  Hoi Petra,

  Ik beleg voornamelijk in losse (dividend) aandelen. Deze onderscheid ik in de volgende groepen: MLP, Reit, BDC, groei dividendaandelen (maand/kwartaal). Daarnaast heb ik nog 2 groeiaandelen.

  Ik ben ook op zoek naar 1 of 2 indexfondsen. Alleen er zijn er zoveel. Kan jij wellicht inzicht geven hoe jouw portfolio is opgebouwd? Ter lering en vermaak, maar natuurlijk ook ter inspiratie.

  Dank!

  Grt. Rowan

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Rowan,

   Mijn portfolio is op verschillende manieren opgebouwd of verdeeld:
   – Valuta: US Dollars en Euro’s (verhouding 80/20)
   – Dividend aandelen – Index fondsen (verhouding 80/20)
   – Dividend yield % (variërend van 2 tot 14% huidige yield)

   In totaal zit ik in 52 verschillende aandelen/indexfondsen.

   Hieronder de indexfondsen die nu in mijn portefeuille zitten:
   – UBS ETF DJ GL. SELECT DVD
   – SPDR EUR DIV ARISTOCRATS
   – INVESCO S&P 500 HIGH DIVIDEND
   – GLOBAL X SUPERINCOME PREFER
   – GLOBAL X SUPERDIVIDEND ETF
   – ISHARES EURO DIVIDEND
   – ISHARES INTERNATIONAL SELECT
   – INVESCO S&P INTERNATIONAL DEV LW VOL
   – MILLER/HOWARD HIGH INCOME EQ
   – WESTERN ASSET GLOBAL HIGH INCOME

   In de lijst staan een aantal Amerikaanse index fondsen die nu niet meer via Nederlandse brokers verhandeld mogen worden.

   Verder worden de posities in Europese aandelen/indexfondsen verder uitgebouwd omdat we uiteindelijk met name van de Euro moeten gaan leven. Dit doe ik door uitgekeerd USD dividend in Euro aandelen of indexfondsen om te zetten.

   Ik hoop dat je hiermee wat ideeën kan opdoen. Hou er wel rekening mee dat mijn portfolio in de afgelopen 6 jaar is opgebouwd. Dus koersen en huidige dividend yield kunnen nu dus minder interessant zijn om in te stappen. Onderzoek dus goed wat bij jou , je doel en je huidige portefeuille het beste past.

   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
   • Rowan
    Rowan zegt:

    Hoi Petra,

    Dank je wel voor je uitgebreide en eerljike reactie. Daar kan ik wel wat mee.

    Probleem waar ik inderdaad tegen aanloop is dat veel Amerikaanse (dividend) ETF’s niet verhandelbaar zijn; de Europese tegenhangers zijn meestal minder interessant.

    Je komt dus nu vooral uit op individuele aandelen. Ik ben dan ook een beetje zoekende wat wijsheid is. Ik wil mij vooral focussen op die aandelen waarvan ik verwacht cq hoop dat de vraag over circa 30 jaar nog aanwezig is. Dus kijk ik naar IoT, Robotica, Zelfrijdende auto’s, blockchain, sport, voeding etc.

    Uiteraard snap ik dat het geen beleggingsadvies is en dat ik zelf goed onderzoek moet doen. Dat doe ik continue.

    Bedankt voor het open doen en inzicht geven in je portefeuille.

    Fijne dag!

    Gr. Rowan

    Beantwoorden
    • Rene
     Rene zegt:

     Hallo Rowan,

     De amerikaanse aandelen zijn wel te verkrijgen maar dan moet je een trucje toepassen. Het schrijven van korte termijn put. Stel een aandeel staat op 100. Je schrijft dan een put op b.v. 120 met de kortst mogelijke looptijd. Hiervoor zul je minimaal 20 euro ontvangen (keer 100). Op expiratiedatum zullen de opties omgezet worden in aandelen, tenzij de koers van het aandeel meer wordt dan 120 op korte termijn.

     Groet,
     Rene

     Beantwoorden
 2. Haef
  Haef zegt:

  Ik kan mij wel vinden in deze “leefregels”
  Maar je bent ook financieel vrij als je voldoende geld hebt voor de rest van je leven.
  Het is toch zonde om je opgebouwde vermogen niet op te maken.
  Reken uit hoeveel je nodig hebt, tot aan je pensioen, indien je dat hebt opgebouwd, en AOW.
  Denk wel om inflatie. Pensioen en AOW zijn niet gegarandeerd, maar dat is het rendement van 4% zeker niet.
  En na je zeventigste zul je minder nodig hebben.
  Wat denken jullie hiervan?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste,
   De leefregels van Mr. Money Moustache zijn niet helemaal mijn leefregels, hij is erg zuinig :-) Ik hou van zekerheid en vind het erg lastig om te bepalen wat ik nodig heb. Om onze huidige levensstijl te bekostigen ontvangen we voldoende passief inkomen, maar met meer vrije tijd krijg je waarschijnlijk ook andere wensen. Nu we gestopt zijn met werken is het wel makkelijker om te bepalen of we ergens geld aan willen uitgeven of niet.

   Het opmaken van ons geld kan, maar daar gaan we nu niet van uit. We leven van het passief inkomen en verkopen onze aandelen niet. Dit kan natuurlijk altijd wijzigen. Mijn ouders zijn eind zeventig en hebben altijd nog veel gereisd, ik betwijfel of hun leven na hun zeventigste goedkoper is geworden. Ik hoop zelf in ieder geval nog in goede gezondheid te zijn om goed te kunnen genieten van het leven.

   Beantwoorden
 3. Ingrid
  Ingrid zegt:

  Beste,
  Mijn man en ik, 1975 getrouwd, hebben altijd op onze jongere leeftijd gewerkt. Hij fulltime en ik parttime gericht op ons huishouding.verder altijd weinig uitgegeven, en eenvoudig kunnen goed leven. Ook met geweldig vakanties en onze 2 kinderen zijn goed terecht gekomen in de maatschappij aldus toch een goede opvoeding kunnen geven, in ieder geval niets te kort gekomen.
  Onze spaargelden hebben wij geïnvesteerd in onroerend goed in Indonesië. Prachtig land, vriendelijk en trouwe burgers. Daar begonnen wij 25 jaar geleden met het bouwen vaneen prachtig huis ,11 kamers 12 badkamers 2 keukens een zwembad en prachtige tuin. Dit zonder hypotheek of lening we hebben beetje bij beetje geïnvesteerd en duurde ook 5 jaar. Toen 15 jaar geleden hebben we van het huis een hotel gemaakt., wat tot nu toe heel goed functioneert ondanks de COVID-19 en heel populair is bij tourist international en local. Het is meer een boutique hotel geworden. ( Www,villa-Venetys.com )
  Mijn man is afgelopen februari door ziekte overleden, maar was tot de laatste dag van zijn leven, gelukkig, tevreden en trots heen gegaan.
  Ik, ben goed achtergebleven, met een goed pensioen, een klein appartement in Nederland in eigendom en behalve de spaarcenten, voor noodgevallen, heb ik nu in Indonesië een waardevolle huis. Ik heb nu plannen om het hotel te verkopen, zodat ik mijn 2 kinderen een villa naar keuze kan schenken, en de rest van de opbrengst 3 villa’s will gaan kopen voor de verhuur… op het mooie eiland Bali. Wij, ik nu dus, hebben heerlijk leven in 2 landen.
  Wij zijn zo blij ,vrij en happy met ons leven, maar zien ook erg veel ellende om ons heen. 6 jaar geleden hebben wij in Indonesië 10 kansloze kinderen gesponsord voor scholing.
  Ik kan trots zeggen dat er 3kinderen onderhand op de universiteit zitten, waarvan 1 net haar master heeft gehaald voor management in hotelwezen, 1 in het 4e jaar zit voor architectuur en 1 jongen in het 1ste jaar Voor apotheker…. Verder hebben wij een projecten begeleid waarin onze “rijke” scholieren, in indonesie 3 weken basis school helpen met bv klassen opknappen, toiletten bouwen, Engels en diverse sporten leren….ontzettend leuk!,
  Dit alles is meer waard dan een groot huis, mooie auto, dure feesten etc. Wij zijn maar gewone mensen, mijn man was ambtenaar en ik Personal Assistant. Maar door tevreden en eenvoudig te willen leven, heb ik nog veel energie over op deze leeftijd. Ik ben nu 71 jaar, en heeft toch nog energie om mijn horizon te verbreden… ik studeer weer HBO HR management, als hobby, wil dit jaar nog naar Australië, Indonesië, en Japan reizen…
  En het kan … als je maar gezond blijft!
  Gr.
  Ingrid

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Ingrid,
   Mooi verhaal. Van jongs af aan goed met je geld omgaan is de manier om vermogen op te bouwen. De vrijheid die je er voor terugkrijgt en de mogelijkheid om anderen te helpen is zo waardevol. Zo mooi om dit terug te lezen. Dankjewel voor het delen.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
  • Rutger Piersma
   Rutger Piersma zegt:

   Beste Ingrid,

   Prachtig verhaal en zo te zien op uw site hebben jullie daar een prachtig hotel opgebouwd! Als u plannen heeft om het te verkopen, zou ik wel eens een gesprek met u willen. En zeer inspirerend dat u op deze leeftijd nog een HBO studie volgt, Geweldig!

   Vriendelijke groet,
   Rutger

   Beantwoorden
 4. henk
  henk zegt:

  Dit gaat dan toch lood recht tegen rich dad poor dad in. Daar zeggen ze leen zoveel mogelijk en genereer zoveel mogelijk assets die elke maand stabiel meer geld opleveren dan ze kosten. Je hoeft eigenlijk geen eigen vermogen te hebben. FIRE zegt daar in tegen: spaar zoveel mogelijk geld, leef zuinig en zorg dat het rendement genoeg is om 4% te halen voor de rest van je leven. Noem me kapitalistisch maar dan kies ik toch liever voor het eerste, dat gaat ook veel sneller en uiteindelijk ben je veel beter af.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Henk,
   Niet loodrecht er tegen in, maar er zit wel verschil in. Rich dad poor dad zegt ook dat je eerst jezelf moet betalen. Dus maak niet al je geld op, maar spaar een vast gedeelte. Doe dit eerst en voor de rest van de maand moet je de tering naar de nering zetten. De fire movement kiest vaak voor het investeren in ETF’s en dat komt overeen met de assets van Rich dad poor dad. Het grote verschil volgens mij is dat je bij Rich dad poor dad ook investeringen doet met geleend geld. Vastgoed bijvoorbeeld met geld van derden, zolang de cashflow maar positief is. Rich dad poor dad is wat mij betreft wat risicovoller. Ik denk dat het slim is om een balans te vinden van beiden. Niet alles sparen, maar ook niet alles lenen. Leef ook nu.
   Succes,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *