Ik ben een minimalist

minimalist

Documentaire Less is Now

Door een tip van Tom, een medeblogger, werd ik gewezen op de documentaire op Netflix over minimalisme, Less is Now van The minimalists. Twee mannen die beiden arm opgegroeid zijn en zijn gaan leven volgens het principe van de American Dream. Gelukkig worden door veel te werken, veel geld te verdienen en steeds luxer te gaan leven. Om er daarna achter te komen dat het hun niet gelukkig maakt. Spullen nemen de plaats in van wat ons echt gelukkig maakt.

Gewoon rommel

De vraag is hoe je leven beter kan zijn met minder. Een minimalist heeft niet alleen maar minimalistische spullen, maar eigenlijk is het eerder vrij van overbodige spullen. Een minimalist maakt doelbewust gebruik van wat hij heeft. De mannen uit de documentaire hadden vroeger, toen ze klein waren, heel veel spullen. Als je arm bent, krijg je van alles en daar zeg je geen nee tegen. Maar een heleboel van die spullen hadden ze niet nodig, ze zijn opgegroeid in de rommel.

Spullen opslaan

Door het wegdoen van spullen die je niet gebruikt wordt je leven overzichtelijk. Niet per definitie eenvoudig, maar wel makkelijker. Er zijn mensen die huren een opslagbox om spullen op te kunnen bergen, wat ze thuis niet meer kwijt kunnen. En na verloop van tijd hebben ze geen idee meer wat er in de opslag zit. Op dit moment ben ik bezig met verhuizen. Over 2 weken moet mijn huis leeg zijn en ik heb nog geen ander huis voor de opslag van mijn spullen. Ik ga meubels opslaan in een box. Dit betekent dat ik geld ga betalen om mijn spullen te houden. Hierdoor komt er bij het opruimen een nieuwe dimensie om de hoek kijken.

Wat mag het kosten?

Ik heb nu een grote eetkamertafel (2,40m X 1,00m) en deze past niet in de box. Deze kan ik opslaan voor €5 per week. Stel je voor dat het een jaar duurt voordat de tafel uit de opslag komt, dan heb ik €250 betaald. Het is geen goedkope tafel en als ik hem opnieuw wil kopen ben ik ongeveer €2.500 kwijt. Ga ik spullen opslaan om daar iedere maand geld voor te betalen en waarvan ik niet weet of het dadelijk in mijn nieuwe huis past? Hoeveel geld mag de opslag van je spullen kosten om het te houden?

Vergelijken met iedereen

Het makkelijkst is toch om spullen niet te kopen. De reden waarom je spullen koopt lijkt voort te komen uit het feit dat we ons vergelijken met anderen. Deden we dat vroeger gewoon alleen met de mensen in je omgeving. Nu vindt de vergelijking ook in verticale richting plaats. Niet alleen wat mijn buren en vrienden doen en hebben is zichtbaar, maar via social media zien we ook wat rijke bekende Nederlanders doen en kopen. De kans op ontevredenheid neemt hierdoor enorm toe. Wat zij hebben wil ik ook. Ik werk hard en heb er toch recht op.

Lastig gemaakt

Naast het feit dat we ons met meer mensen vergelijken worden we door de sociale media ook steeds meer beïnvloed met reclame. Kregen we voorheen alleen algemene reclame via kranten, televisie, de radio en de winkelstraten. Nu krijgen we doelgerichte reclame op het medium waar de grootste kans is dat ze ons op dat moment kunnen bereiken. En dan zijn dit ook nog aanbiedingen speciaal gefinetuned op wie wij zijn, wat we belangrijk vinden en waar we kopen. Door social media weten ze zoveel over ons. Als je Less is Now hebt gekeken op Netflix bekijk dan ook de documentaire The social dilemma eens. Reclame achtervolgt ons heel de dag en niet in de verleiding komen is hierdoor een dagtaak en vergt veel van onze wilskracht.

Spullen maken ons beter

Daarbij is reclame er op gericht om ons heel de tijd te vertellen dat we niet goed genoeg zijn, maar met behulp van het betreffende product worden we beter. Je moet blij zijn met jezelf en stevig in je schoenen staan om je problemen niet op te willen lossen met het kopen van spullen. Spullen maken je tijdelijk gelukkig. Het echte geluk vind je in de omgang met anderen. Het draait om geven en niet om nemen en zeker niet om consumeren. Meer tijd hebben voor betekenisvolle relaties, meer groei, meer bijdragen aan de gemeenschap en meer tevredenheid.

Het leven van een minimalist is simpel

Zoals de documentaire ook aangeeft begin het met jezelf uit te dagen om op de eerste dag iets weg te gooien en op de tweede dag 2 dingen en de derde dag 3 dingen, enz. Voor je het weet word je enthousiast, ga je veel meer weggooien en ervaar je steeds meer vrijheid. Je kan kleiner gaan wonen, je hebt minder geld nodig en je kan minder gaan werken. Hierdoor heb je meer tijd voor creativiteit, koken en omgang met andere mensen en kan je veel buiten zijn. Je wilt niet weten wat dit doet voor je gezondheid en je geluksgevoel. Nog even en dan zeg je net als ik ‘ik ben een minimalist’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *