Iedereen een eigen financieel dossier

financieel dossier

Een tijdje geleden werd ik gebeld door Frank van Golstein Brouwers met de vraag of mijngeldzaken.nl iets voor mij was. Frank is adviseur bij mijngeldzaken.nl en tevens werft hij hier nieuwe adviseurs voor. Hij was mijn site tegengekomen en onze ideeën qua financiën komen overeen. Bewustwording creëren bij de klant. Minder uitgeven en meer gaan sparen. De klant zelf aan het werk zetten, zodat ze controle krijgen over hun eigen financiële situatie. Door inzicht in de toekomstige financiële situatie, zorgen dat ze nu aan het werk gaan voor later. De overheid gaat zich steeds verder terugtrekken en we zullen het echt zelf moeten gaan doen.

Mijngeldzaken.nl is een website waar je als klant zelf aan de slag kan. Je kan gratis een account aanmaken en je huidige financiële situatie vastleggen. Van het huishoudboekje, je verzekeringen, je hypotheek tot aan je pensioenpolissen toe. Wil je hierbij geholpen worden dan kan dit via een adviseur en betaal je daar een bedrag voor. Als al je gegevens vastgelegd zijn, dan is jouw financieel plan beschikbaar. De ingevoerde informatie laat zien via grafieken hoe jouw financiële toekomst eruit ziet. Door middel van stoplichten wordt duidelijk gemaakt hoe je ervoor staat. Ook wordt er een cijfer berekend dat aangeeft hoe financieel gezond jij bent.

Het plan rekent door op basis van de huidige situatie. Dit betekent dat het plan blijvend onderhoud nodig heeft. Je situatie wijzigt vaak al op het moment dat je het invult. Een bijgewerkt plan helpt je bij het nemen van financiële beslissingen, doordat het laat zien wat een eventuele aanpassing tot gevolg heeft in de de toekomst. Het gratis account berekent het effect door bij een normaal leven (werken tot aan je pensioen). Bij een betaald account kan je je situatie ook laten doorrekenen bij andere scenario’s, zoals bijvoorbeeld bij overlijden van partner, arbeidsongeschiktheid, enz. Het geeft inzicht in je financiële toekomst en het ondersteunt je in het maken van de juiste keuzes.

Het invoeren van de gegevens is grotendeels geautomatiseerd. Het huishoudboekje wordt gevuld vanuit een download uit internetbankieren. De pensioenpolissen kunnen via een download uit mijnpensioenoverzicht.nl in je dossier gezet worden. Het mooie aan het geheel is dat je bezig bent met het opbouwen van je eigen financieel dossier. Door hier regelmatig mee bezig te zijn, neemt de kwaliteit ervan toe en wordt de planning nauwkeuriger.

Wat Frank het mooiste aan het geheel vindt is dat je, afhankelijk van je adviesvraag, een adviseur kan selecteren die niet eerst alle informatie moet verzamelen. Je neemt je eigen financiële dossier mee en of het nu de hypotheek- of pensioenadviseur is, jij geeft ze het complete beeld. Hiermee voorkom je dat een adviseur een hoop tijd moet gaan steken in het opbouwen van je dossier. Dit is veel werk en je bespaart hem dus veel tijd en jezelf dus geld. Wijzigingen die door de adviseur voorgesteld worden, kan je direct invoeren en het resultaat ervan beoordelen.

Op dit moment gebruik ik voor mijn eigen financiële administratie en voor de administratie van mijn klanten een zelfgemaakte spreadsheet. Doorberekenen hoe de financiële toekomst er uit gaat zien zit daar niet in. Juist dit is misschien wel de trigger om mensen aan te zetten om financieel actief voor de toekomst te worden. Daadwerkelijk zien dat het inkomen onvoldoende is om de huidige levensstijl te handhaven is niet fijn. Daarnaast geloof ik erin dat iedereen zijn eigen financieel dossier heeft en bijhoudt. Mijn besluit om planningssoftware te gaan gebruiken is wel genomen. Wie wil dat nou niet, meer controle over je eigen toekomst?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *