Hoe ziet jouw overmorgen eruit?

Day After Tomorrow

De vierde industriële revolutie

Pas geleden het boek ‘The Day After Tomorrow’ gelezen van Peter Hinssen. Dit boek gaat over het feit dat technologieën zoals onder andere artificiële intelligentie, het internet of things en blockchain ons leven radicaal gaan veranderen. De technologieën bestaan al langer dan vandaag, maar de tijd is er nu klaar voor. Het samenkomen van de verschillende ontwikkelingen gaat de komende jaren voor een exponentiële groei in toepassingen daarvan zorgen.

Eenvoudig model bedacht

Peter Hinssen zet in eerste instantie bedrijven aan om over hun toekomst na te denken. Hij heeft hiervoor een model gemaakt, maar deze kan je ook op jezelf betrekken. Het model geeft aan dat je 70% van je aandacht, budget, middelen, talent enz. moet gebruiken voor je werkzaamheden van vandaag. Om vandaag alvast aan morgen te denken gebruik je hiervan 20% en de resterende 10% voor de Day After Tomorrow.

Voorbereiden op de toekomst

Het vooruitkijken moet onderdeel worden van hoe je jezelf als persoon of als bedrijf organiseert. Het feit is dat we een groot gedeelte worden geleefd door de waan van de dag en zelfs nog erger met de ‘Shit of Yesterday’. De kunst is om tijd vrij te maken om te brainstormen over de dag na morgen. Als bedrijven het niet opnemen in hun DNA, dan is de kans groot dat ze de ‘Day After Tomorrow’ niet eens halen. Het zou zo maar kunnen dat je hierdoor je baan kwijtraakt, maar dat ook zelfs je complete functie verdwijnt.

Iedereen minder werken

De wereld verandert constant. Het verschil met vroeger is dat het steeds sneller zal gaan. In het boek verwijst Hinssen naar de econoom John Maynard Keynes. Keynes publiceerde in 1930 een essay waarin hij beschreef hoe hij zich een wereld voorstelde waarin alle economische problemen van de mens opgelost waren. In 2030 zouden alle mensen in hun basisbehoefte kunnen voorzien, niet meer consumeren omwille van het consumeren en niet meer dan 15 uur per week werken.

Wat doe je met je vrije tijd

Een treffend stukje is het door Keynes beschreven toekomstige probleem voor de mensheid: “Voor het eerst sinds zijn ontstaan zal de mens moeten afrekenen met zijn echte, permanente probleem – hoe hij moet omgaan met zijn vrijheid als er geen economische behoeften meer zijn, hoe hij zijn vrije tijd moet invullen, die hij dankzij wetenschap en samengestelde rente verkregen zal hebben, hoe verstandig, aangenaam en goed te leven”.

Herkenbaar probleem

Misschien krijgt Keynes nog wel gelijk, we leven nog niet in het jaar 2030. Op dit moment lijkt het erop dat we steeds meer en langer moeten werken, maar de technologie gaat daar verandering in brengen. Het consuminderen is in gang gezet en ik kan leven van de samengestelde rente en ongetwijfeld velen al met mij. Mijn probleem is wel degelijk het verstandig omgaan met mijn verworven vrijheid, Keynes heeft het al voorspeld.

Tijd voor verandering

Peter Hinssen inspireert in ieder geval om verder na te denken. Hij geeft daarbij 9 regels om persoonlijk succesvol te zijn in de ‘Day After Tomorrow’. Van vertrouwen houden en lak aan de regels hebben tot fouten maken en het opnieuw uitvinden van jezelf. Het belangrijkste is om hier dagelijks tijd aan te besteden. Wat ga jij morgen anders doen wanneer je naar de ‘Day After Tomorrow’ kijkt? Ik heb in ieder geval genoeg tijd om er over na te denken en voor je het weet heb jij dat gewild of ongewild misschien ook wel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *