Hoe vang jij je stijgende levensverwachting op?

Hoe vang jij je stijgende levensverwachting op?

De AOW is wel een onderwerp dat veel in het nieuws is de laatste tijd. De reden hiervoor is dat de AOW onbetaalbaar wordt. Dit komt doordat we met z’n allen steeds ouder worden en er dus ook langer gebruik van maken. Daarnaast wordt de AOW opgehoest door degene die nu werken en dit worden er steeds minder. We zijn aan het vergrijzen. Het later gaan uitkeren is de enige manier om het betaalbaar te houden. Begrijpelijk, maar wel met behoorlijke persoonlijke consequenties.

Volgens de site van de Sociale Verzekeringsbank is de schatting dat ik met ongeveer 68 jaar mijn eerste AOW ga ontvangen. De kans dat dit nog verder in de tijd komt te liggen is groot. Vanaf nu is de stijging van de AOW leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Worden we met z’n allen ouder dan passen we de AOW-leeftijd verder aan. Dit zorgt ervoor dat de AOW-leeftijd al 67 jaar en 3 maanden is voor mensen die over 5 jaar met pensioen gaan. Vanaf nu wordt ieder jaar bepaald wat over 5 jaar de AOW-leeftijd zal zijn gebaseerd op de levensverwachting van dat moment. Volgens de statistieken word ik 85 jaar oud. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat ik mijn AOW pas na mijn 70ste ga ontvangen. Dan moet er namelijk nog steeds 15 jaar AOW uitgekeerd worden.

Als alleenstaande ontvang je nu ongeveer €1.200 AOW bruto per maand en dit is dus ongeveer €15.000 bruto per jaar. Als samenwonende ontvang je ongeveer €840 per persoon, dus gezamenlijk ongeveer €20.000 per jaar. Ben je mijn leeftijd (48 jaar) en wil je met 65 jaar stoppen met werken dan moet je waarschijnlijk 5 jaar AOW overbruggen en dan hebben we het nog niet over het pensioengat. Alleen al voor het dichten van dit AOW-gat heb je als alleenstaande €75.000 nodig en voor samenwonende  €100.000. Bouw je dit vermogen op door zelf te sparen of te beleggen (box 3) dan heb je ongeveer een 1/3 minder nodig. Dit komt omdat je er geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen.

Al met al serieus geld waar je moeite voor moet doen om dit bij elkaar te krijgen. Het levensmotto ‘Ik leef nu en later zie ik wel’ ging voorheen nog wel op, maar wordt nu steeds meer afgestraft. We ontvangen in ieder geval later AOW en over de gevolgen van het ouder worden voor het pensioen heb ik het nog niet eens. Regel je zelf niets om je AOW-gat op te vangen, dan loop je het risico dat je tot je 70ste of langer moet doorwerken. De vraag is dan of je gezondheid het toelaat, er wel werk voor je is en of ze je nog wel willen? Ben je nu boven de 50 jaar en werkeloos, dan is het al lastig om weer aan een baan te komen.

Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst betekent dat je moet weten hoe je ervoor staat. Persoonlijke financiële planning wordt daarom steeds belangrijker. Hierbij wordt het ons wel makkelijker gemaakt. Het pensioenoverzicht via mijnpensioenoverzicht.nl wordt steeds beter. Ook de meeste banken hebben steeds meer hulpmiddelen die je helpen om meer grip op je geldzaken te krijgen. Wil je kosteloos zelf aan de slag met je eigen financiële planning, dan kan dat bij mijngeldzaken.nl.

Ik maak me wel zorgen over de toekomst. We zijn de afgelopen decennia zo verwend door de overheid en er vindt nu echt een kentering plaats. De verzorgingsmaatschappij wordt minder en het uitkleden van de AOW is daar één van. Ik heb het gevoel dat het besef er alleen is bij degene die het minder worden nu aan den lijve ondervinden. De rest gedraagt zich als thuiswonende kinderen die nog niet beseffen hoe duur de grote boze buitenwereld is. Misschien vergis ik me. Weet jij al hoe jij je AOW-gat gaat opvullen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *