Hoe rijk ben jij gemeten in tijd?

Hoe rijk ben jij gemeten in tijd.

Baan verliezen

Op dit moment raken veel mensen in de detailhandel hun baan kwijt. Heel vervelend en dit veroorzaakt voor veel mensen grote zorgen. Eigenlijk denken we allemaal dat ons dat niet zal overkomen, maar stel je toch eens voor. Hoe lang kan jij gewoon doorleven zonder daadwerkelijk in de financiële problemen te komen? Hoeveel maanden kan jij je uitgaven betalen vanuit je opgebouwde buffer en het passieve inkomen dat je verdient? Hoe rijk ben je in tijd?

Een lekkere buffer

Bij ons is het aantal maanden inmiddels voldoende opgelopen door ons passief inkomen en de buffer op de bank. Wij kunnen jaren vooruit. Mocht het zover komen dat mijn partner en ik beiden ons inkomen kwijtraken, dan gaat het leven gewoon door. Als we daarnaast ook meer op onze uitgaven letten, dan zijn we redelijk snel echt financieel vrij. En bij financiële vrijheid is het aantal maanden dat het leven gewoon doorgaat oneindig.

Heb jij een buffer?

Ik denk dat dit voor een groot deel van de Nederlanders niet op gaat. In het gunstigste geval hebben ze een buffer voor een aantal maanden achter de hand. Velen maken al hun geld iedere maand op en als ze al sparen dan wordt het spaargeld gebruikt voor de vakantie of een nieuwe auto. Eigenlijk is dit geen sparen, maar zoals ik van het weekend ergens las: uitgesteld consumeren.

Vangnet vanuit de overheid

Werk je in loondienst en raak je je baan kwijt dan ontvang je in het gunstigste geval nog 2 jaar een uitkering. Deze uitkering is minder hoog dan het inkomen dat je gewend bent. Je ontvangt 70% van je laatstverdiende loon, maar dit bedrag is wel gemaximeerd. Bij een hoog inkomen ontvang je veel minder dan de 70% van je inkomen. Het is een mooi vangnet vanuit de overheid, maar is het voor jou voldoende?

Let op je uitgaven

Ondernemers kunnen geen gebruik maken van het vangnet vanuit de overheid en zijn op zichzelf aangewezen. Buffers zijn voor hun nog belangrijker, omdat ze zelf mindere tijden moeten kunnen opvangen. Ik zeg het vaker, bewust letten op je uitgaven werkt aan twee kanten. Je hebt minder inkomen nodig om van te leven en je houd meer geld over om te sparen. Je rijkdom in maanden gaat met sprongen vooruit.

Zorg ook voor later

Mijn grote vraag is toch: Hoe kan ik voor meer bewustwording zorgen? De resultaten van werken aan financiële vrijheid zijn, net als bij het werken aan je gezondheid, niet direct zichtbaar. Het eten van ongezond voedsel heeft op korte termijn niet direct negatieve gevolgen, maar op lange termijn word je dik, verdwijnt je energie en verouder je sneller. Dan heb ik het nog niet eens over mogelijke ziektes die je kunt oplopen door verkeerd te eten. Gezond eten daar pluk je later de vruchten van en dat geldt ook voor het omgaan met je geld. Niet alles uitgeven zorgt ervoor dat je geld voor je aan het werk kan gaan. Als je op dit moment je baan bent kwijtgeraakt is het erg vervelend om te constateren, had ik maar…

Rijk in tijd

Het meten hoe rijk je bent in tijd is in ieder geval een andere manier om naar je financiën te kijken. Het hebben van geld is geen doel op zich. Het op zoek kunnen gaan naar een nieuwe baan zonder dat je extra druk voelt vanwege de stapel niet betaalde rekeningen daarentegen is fijn. De kans op een nieuwe passende baan is ook vele malen groter als je niet wanhopig overkomt. Niet het gevoel hebben dat je iedere kans moet grijpen, maar gewoon je eigen keuze maken.

Vrije tijd regelen

Geld is zoveel meer dan een betaalmiddel voor nodige en onnodige zaken. Je koopt er tijd mee voor onverwachte gebeurtenissen. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je ineens voor een dichte deur komt te staan. Best lekker om dan wat geld achter de hand te hebben. Wacht niet te lang met het beginnen aan het bouwen van je buffer, want de klok tikt gewoon verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *