Hoe omzeil je de wachttijd bij de DEGIRO?

wachtlijst

Veel animo

De beurscrash veroorzaakt door het coronavirus was voor velen het signaal om te starten met beleggen. Waarschijnlijk stond het al op de todo-lijst, maar waren de aandelenprijzen te hoog. Net na een crisis voelt als een goed instapmoment. Veel beter dan bij een steeds verder stijgende beurs waarbij je iedere keer weer verwacht dat het niet hoger kan. Nu starten met beleggen is voor veel aandelen goedkoper dan een aantal maanden geleden, maar of het echt het juiste moment is dat kunnen we later pas vertellen. Dit maakt wachten op het juiste moment een zinloze bezigheid. Gewoon beginnen met beleggen is slim, maar allemaal tegelijk is onhandig.

Broker account aanvragen

Om te kunnen starten met beleggen heb je een account bij een broker nodig. Aangezien DEGIRO een goedkope en laagdrempelige broker is hebben veel mensen zich daar aangemeld. Dit heeft gezorgd voor een aangroei die ze niet aankunnen en om hun huidige klanten goed te kunnen blijven bedienen is er gekozen voor een wachtlijst. Ik heb mailtjes van lezers ontvangen waarin ze met nummers in de 24.000 op de wachtlijst staan. Daarbij is er ook weinig beweging in de wachtlijst, het is al weken stil en gebeurt er zo op het oog niets. Niet leuk deze wachttijd als je had bedacht om te starten.

Toch alvast starten

Saxo Bank (voorheen BinckBank) is een transactietegoed-actie gestart om nieuwe klanten te werven. Ben jij aan het wachten bij DEGIRO* op je account, dan kan je in de tussentijd bij Saxo Bank beginnen. De actie bij Saxo Bank houdt in dat je de komende 3 maanden gratis gebruik maakt van je broker account en daarbij krijg je ook tot €200 transactiekosten vergoed. Op deze manier kan je toch starten en heb je dezelfde lage kosten bij Saxo Bank als dat je bij DeGiro zou hebben. Ook Saxo Bank is een broker met een eenvoudige gebruikersinterface. Net als bij DeGiro is het beleggen hier niet moeilijk.

Overzetten of blijven

Als je nu bij Saxo Bank start dan kan je net voor het eind van de 3 maanden je gedane investeringen overboeken naar DeGiro. Hierbij ga ik ervan uit dat DeGiro de wachtlijst dan wel heeft weggewerkt. Als je met het doen van je investeringen rekening houdt met de kernselectie van DeGiro dan kan het opnieuw aankopen kosteloos***. Het verkopen ervan bij Saxo Bank valt waarschijnlijk wel binnen de €200 transactietegoed. Je moet flink handelen om €200 op te maken. Op deze manier kan je nu toch starten en ervaring op doen. Als Saxo Bank goed bevalt kan je besluiten om er te blijven. De service fee en transactiekosten die ze berekenen kunnen het voor jou waard zijn voor de diensten die ze leveren.

Geleidelijk investeren

Ik heb begrepen dat het ook bij Saxo Bank druk is, maar over de aantallen en de onbeweeglijkheid zoals bij DeGiro heb ik nog geen geluiden gehoord. Op deze manier kan je toch beginnen, maar doe het wel voorzichtig. Investeren doe je voor de lange termijn met geld dat je niet nodig hebt. Het lijkt nu of de koersen laag zijn, maar ze kunnen echt nog lager. De manier om gedegen te investeren is door iedere maand voor hetzelfde bedrag aandelen te kopen. Op deze manier verlaag je het risico van het inkopen op het verkeerde moment. Je zou met de lagere prijzen van nu zomaar in de verleiding kunnen komen om meer geld te investeren. Blijf goed nadenken bij wat je doet.

Geld overhouden

Als jouw werk niet geraakt wordt door het coronavirus dan zou het nu zomaar kunnen zijn dat je behoorlijk geld overhoudt. Geen vakanties, geen terrasjes en weekendjes weg. Het geld dat je overhoud kan je gebruiken om te starten met investeren. Zet het geld opzij, creëer een buffer en start met een maandelijkse investering. Een crisis is een goed moment om een nieuwe gewoonte aan te leren. Maak er gebruik van en laat je niet tegenhouden door een wachtlijst.

* Ik ontvang een aanbrengbonus als jij je via mijn website aanmeld. Deze bonus zorgt niet voor kosten voor jou.

** Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

*** Lees op de site van DEGIRO de voorwaarden en de tarieven

6 antwoorden
 1. Jos
  Jos zegt:

  Beste Petra,

  Na lang wachten, kan ik mezelf aanmelden bij DeGiro. Bij het registreren van mijn account vragen ze om een kopie van mijn paspoort. Hierbij heb je twee keuzes, optie 1 is een kopie die handmatig zal worden gecontroleerd, waarbij je het BSN-nummer mag afschermen. Echter is deze optie vanwege de drukte (tijdelijk) niet beschikbaar. Optie 2 is het laten scannen van je paspoort door middel van hun software, echter moet hierbij het BSN-nummer zichtbaar zijn. Mijn vraag is, waarom heeft DeGiro een kopie van mijn paspoort nodig met daarop het BSN-nummer? Kan ik met een gerust hart een kopie van mijn paspoort naar DeGiro sturen zonder iets af te schermen, ?
  Met vriendelijke groet,
  Jos

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Jos,
   Ik heb het zelf wel gedaan. Ze gebruiken je BSN-nummer voor de belastingdienst. Je stuurt informatie naar een beleggingsinstelling die ook je aandelen gaan beheren. Ik vertrouw ze.
   Goed om te horen, dat je jezelf weer kan aanmelden bij DeGiro.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Bart,
   Ik had bedacht dat je binnen 3 maanden dan bij Binck weer weggaat en dat je hetgeen je gekocht hebt dan verkoopt en bij DeGiro weer aankoopt. De Binck transactiekosten hiervan vallen dan binnen de €200 die Binck je schenkt. Niet verhuizen dus van je portefeuille.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *