Hoe maak ik van jou ook een blije kip?

Financieel overzicht

Het gebeurt me iedere keer weer. Mag ik mensen helpen met het geven van inzicht in hun financiën en ben ik blijer met het financieel overzicht dan dat mijn klant dat is. Ik word enthousiast van de verschillende variaties die inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Maar de klant is gewoon al blij met het antwoord op hun vraag. Fijn om te horen dat ze ondanks het gekochte huis alles kunnen blijven betalen en dat ze zelfs nog geld kunnen sparen. Uitweiden over hoe ik tot mijn conclusie gekomen bent is minder relevant, ze geloven het wel.

Al de informatie van de huidige situatie is vastgelegd in het planningspakket. Het is nu heel makkelijk om door te rekenen wat verschillende aanpassingen in de toekomst gaan betekenen. Wat als ik iedere maand €100,- extra ga sparen, wat zijn de gevolgen van extra aflossen, is het echt noodzakelijk om tot mijn 68ste door te werken. Of de vraag zoals waar wij nu zelf tegen aan lopen of we wel of geen gebruik moeten maken van het aanbod voor rentemiddeling?

Voordat we een beslissing kunnen nemen, zijn er eerst een aantal mogelijkheden die we moeten vergelijken. Blijven we hier wonen en lossen we pas op het eind onze hypotheek af dan zijn we met rentemiddeling duurder uit. Maar wat als we nu verder gaan met tussentijds aflossen, wanneer wordt rentemiddeling dan interessant? Het planningspakket kan je op deze manier heel goed helpen bij het nemen van financiële beslissingen. Een aanpassing is zo doorgevoerd en de financiële consequenties van de verschillende mogelijkheden kan je makkelijk met elkaar vergelijken. Samen met mijn partner achter het scherm komen we op deze manier tot een gezamenlijk besluit.

Op deze manier financiële keuzes maken vind ik leuk om te doen. Zelf spelen met de verschillende scenario’s is voor veel klanten nog een stap te ver. Dat is jammer, want juist hierdoor groeit het inzicht. Je krijgt meer kennis over je financiële situatie en het besef wat een beslissing vandaag voor een effect heeft in de toekomst. Het hebben van kennis maakt de meeste zaken ook leuker om je mee bezig te houden. Als je snapt hoe iets in elkaar zit dan is de stap om je er verder in te verdiepen snel gemaakt. De meeste financiële planningen zijn in beginsel niet echt moeilijk om te doorgronden.

We ontvangen inkomen vanuit loondienst, als ondernemer, uitkering of pensioen. We hebben een hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering en eventueel een kapitaalverzekering. Daarnaast bouwen we pensioen op vanuit loondienst of via lijfrente producten. En als het goed is hebben we ook wat spaargeld. Het inzichtelijk maken van de kosten voor ons levensonderhoud is nog het meeste werk. De andere gegevens worden grotendeels uit mijnpensioenoverzicht.nl en de vooraf ingevulde aangifte ingelezen.

Daarna krijgen we vanzelf te maken met verschillende life-events. We willen verhuizen, krijgen een kind en willen minder gaan werken, we gaan scheiden, raken onze baan kwijt of iemand overlijd. Al deze gebeurtenissen hebben consequenties voor onze financiële planning. De basisgegevens zijn al vastgelegd en alleen de wijzigingen moeten doorgevoerd worden. Door zelf de aanpassingen door te voeren in jouw financieel plan bouw je meer kennis op en de planningssoftware helpt je hierbij.

Voor je het weet ben je net als ik bezig met te kijken hoeveel passief inkomen je nog nodig hebt om financieel vrij te worden. Of dat het al mogelijk is om de overlijdensrisicoverzekering op te zeggen of dat je partner kan stoppen met werken. Het op deze manier opbouwen van kennis gaat eenvoudig. Je loopt alleen een risico. Voor je het weet ben je net zo’n blije kip als ik met je financieel overzicht.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *