Het is wat het is

planner

Vervelende omstandigheid

Ik heb afgelopen week mogen aanschuiven bij een financieel planningsgesprek. Het ging niet om mijn financiële planning, maar om de planning van een vriendin van mij. De omstandigheden zijn niet leuk, maar het is fijn om te merken dat ze mensen in haar omgeving heeft die haar graag willen helpen. Mijn ervaringen die ik zelf heb gehad met financiële planners zijn niet goed, maar deze zijn dan wel van 10 jaar geleden. Het vak ontwikkelt zich en de hulp die mijn vriendin krijgt is een enorme steun voor haar. Het vertrouwen is er, ze is in goede handen.

Uitgaan van wat geregeld is

De planner geeft inzicht in haar situatie en legt lastige financiële zaken uit. Voor het maken van keuzes zet ze de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden op een rijtje. Zonder oordeel of verwijten wat beter had gekund of anders had gemoeten. Op dit moment kan mijn vriendin hier helemaal niets meer aan veranderen en het zou dus verloren energie zijn geweest. Het is wat het is. Je hebt zaken wel of niet geregeld met de kennis die je toen had. Het leven kan anders uitpakken en je zal het moeten doen met de gemaakte keuzes.

Hulp van een planner

Financiële documenten zijn voor de gewone burger lastig te lezen. Je hebt een vertaler nodig. Ik heb de opleiding voor financieel planner gedaan, maar ik kom er nog steeds niet uit. Testamenten, verzekeringspolissen, hypotheekakten, belastingen, je hebt veel ervaring nodig om te snappen waarover het gaat. Het is fijn als iemand je bij ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals scheiden, ziek worden en overlijden bij de hand neemt. Emoties en lastig leesbare documenten zijn geen goede basis voor het maken van goede financiële keuzes.

Geen verrassingen

Met de jaren verandert er het nodige in een mensenleven. Vaak heeft dit consequenties voor de afspraken die je hebt vastgelegd. Klopt het testament nog bij een verandering in de gezinssamenstelling? Ben je veranderd van baan en hoe zit het nu met je pensioen? Bouw je ook partnerpensioen op? Ben je minder gaan werken en kloppen de uitgangspunten voor de overlijdensrisicoverzekering nog wel? Vind je de aflossingsvrije hypotheek nog wel prettig of is het slimmer om af te gaan lossen? Heb je goed over de consequenties nagedacht toen je vanuit loondienst voor jezelf begon? Geen pensioenopbouw meer, geen recht op een uitkering bij faillissement of ziekte.

Wees niet laks

Het is slim om met een zekere regelmaat te controleren of de gemaakte afspraken nog de juiste zijn. Loop alles eens een keertje door met de meest vervelende scenario’s in gedachten. Wat als jij, je partner of beiden je baan kwijtraken? Hoe sta je er financieel voor als één van jullie komt te overlijden? Wat gebeurt er bij scheiden? Hebben jullie het goed geregeld? Zelfs als je partner met een 20 jaar jongere lover de bloemetjes buiten gaat zetten? Nu kan je van alles regelen, maar is de situatie eenmaal zover dan valt er niets meer te wijzigen. Krijg geen spijt van laksheid. Het is dan wat het is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *