herinvesteren dividend

Herinvesteer je dividend

Gestart met de instructie

Een paar maanden geleden ben je misschien via mijn instructie wel begonnen met het dividendbeleggen. In mijn blog Heb je je eerste dividend ontvangen? heb ik geschreven over de eerste dividenduitkering van deze door jou aangekochte iShares Euro dividend ETF (IDVY). Ze keren 4x per jaar uit, maar in juni ontvang je het meeste. Leuk dus om nu te kijken wat dit heeft gedaan en tijd om het dividend te herinvesteren. Aangezien ik op mijn DEGIRO* account netjes mijn eigen instructies heb gevolgd, kan ik het jullie ook laten zien.

Overzicht aangekochte ETF’s

Overzicht portefeuille eind juni 2019

Ik heb zowel in maart, april, mei en juni voor €110 aandelen gekocht. Dit zijn er 20 in totaal.

Vastgesteld dividend

Half juni 2019 is het dividend vastgesteld. Bij de corporate actions kon je zien dat dit gebeurd is. Tevens werd daar getoond hoeveel dividend je gaat ontvangen. In mijn geval dus €0,8225 per aandeel. In totaal dus 20*0,8225 = €16,45. Ik had het wel al vaker gehoord, maar het nog nooit zo duidelijk gezien. Op het moment dat er dividend uitgekeerd wordt, heeft dit consequenties voor de koers van de betreffende aandelen, in dit geval een ETF. Zoals je ziet lijd ik verlies op mijn portefeuille en dit bedrag komt ongeveer overeen met mijn ontvangen dividend. Ik weet niet of het toeval is.

Ontvangen dividend

Op 26 juni 2019 heb ik het dividend daadwerkelijk ontvangen.

Berekende kosten

Ook nu heb ik weer niet alleen geld ontvangen, maar betaal ik €1,49 aan kosten vanwege mijn Custody-profiel. Ik heb geen beheerkosten bij DEGIRO*, maar bij het Custody account mogen ze ook mijn aandelen niet uitlenen, waarmee ze anders wel geld zouden verdienen. Dit hebben ze opgelost door kosten te berekenen over je ontvangen dividend. Je betaalt per dividenduitkering €1 + 3% over je dividend. Hier is wel een maximum aan gebonden van 10% van het uitgekeerde dividend.

Als je geen custody-account hebt aangemaakt, dan heb je geen last van deze kosten.

Herinvesteren dividendrendement

In totaal heb ik €440 gestort op mijn rekening en heb ik hiervoor €15 passief inkomen ontvangen. Door voor deze €15 ook weer ETF’s aan te kopen, gaat dit ervoor zorgen dat je hierover ook dividend gaat ontvangen. Dit is de manier om het passieve inkomen op te bouwen en het sneeuwbaleffect te gaan ervaren. Maandelijks voor hetzelfde geld ETF’s aankopen en het ontvangen dividend herinvesteren. Niet moeilijk, maar gewoon doen.

Leven van passief inkomen

Op dit moment leven wij van ons passief inkomen en zoals je ziet wordt deze €15 bijgeschreven op je account. Je kan het ontvangen dividend terugstorten naar je betaalrekening zonder dat je hiervoor ETF’s hoeft te verkopen. Op deze manier blijven je ETF’s gewoon geld voor je verdienen.

Natuurlijk zie ik ook dat het nog niet veel is. Met €15 op jaarbasis kan je niet veel doen, maar laat de tijd zijn werk doen.

Weer bijgekocht

Dus in juli maak je weer €110 over naar je beleggingsrekening. Met het overgebleven geld van voorgaande transacties en het ontvangen dividend is er €135 te besteden. In plaats van de gebruikelijke 5 aandelen, kan je er nu 6 kopen. Ik heb het al gedaan, jij ook?

 

*Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

2 antwoorden
 1. Onno
  Onno zegt:

  “Ik had het wel al vaker gehoord, maar het nog nooit zo duidelijk gezien. Op het moment dat er dividend uitgekeerd wordt, heeft dit consequenties voor de koers van de betreffende aandelen”.

  Ja dat is wel gebruikelijk. Er zijn genoeg mensen die het aandeel heel kort kopen en direct na toekenning van het dividend het aandeel weer verkopen zodat er geld vrij komt om hetzelfde truukje bij een ander aandeel te doen. Zolang de koers van het aandeel onder (‘normale’ koers + dividend-uitkering) ligt is er theoretisch geld aan te verdienen. Daarom loopt de koers eerst omhoog en na toekenning snel weer omlaag.

  Er zijn ook strategieën waarbij traders er al vanuitgaan dat die koersstijging vlak voor toekenning van het dividend gaat plaatsvinden. Ze stappen wat vroeger in en juist vlak voor uitkering van het dividend stappen ze weer uit. Doordat ze eerst wachten op de aankondiging van het dividend, ontlopen ze het risico van plotselinge dividend-verlagingen en ze verdienen met deze strategie ongeveer hetzelfde aan de koersstijging als ze via het dividend zouden ontvangen, maar ontlopen wel de koersval. Je bent echter wel veel meer overgeleverd aan de grillen van de markt en het is dus zeker niet zonder risico.

  Voor de ‘gewone’ lange termijn dividend-belegger maakt het niet zoveel uit dat na uitkering de koers omlaag gaat. Die trekt vanzelf weer op richting het volgende dividend 🙂

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Dankjewel voor je toelichting, blij mee. Eigenlijk moet je dus je dividend herinvesteren in een aandeel of ETF dat net dividend heeft uitgekeerd. Er zijn verfijningen mogelijk op de methode. 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *