Helweek

Helweek

Helweek van Erik Bertrand Larssen

Deze week is het zover, ik ben afgelopen maandag gestart met de Bertrand helweek. Erik Bertrand Larssen heeft een boek geschreven gebaseerd op de gelijknamige helweek van het Noorse leger. In deze week worden rekruten getest op hun geschiktheid om officier te worden. Jonge soldaten worden zowel fysiek als mentaal tot het uiterste gedreven zodat de beste kandidaten vanzelf duidelijk worden. Met deze week in zijn achterhoofd beschrijft hij in zijn boek zijn helweek om ervoor te zorgen dat mensen niet langer genoegen nemen met “best goed” maar ernaar streven het beste uit zichzelf te halen.

Slechte gewoontes afleren

Door vroeg op te staan, vroeg naar bed te gaan, veel te sporten, hard te werken, beperkte sociale media, geen tv, geen snoep, geen alcohol en zelfs een nacht doorwerken word je standaard weekprogramma doorbroken. Op maandag is het belangrijk om je bewust te zijn van je slechte gewoontes en deze aan te pakken. Op dinsdag is het belangrijk om alles in de juiste gemoedstoestand te doen met de juiste focus. Woensdag is timemanagement aan de beurt. Op donderdag gaan we buiten onze comfortzone en op vrijdag hebben we bewust rust en herstel. Zaterdag letten we erop dat het stemmetje in ons hoofd positief praat en op zondag kijken we wat we geleerd hebben.

Goede voorbereiding

Het uitvoeren van een helweek begint met een goede voorbereiding. Weten wat je gaat doen en waarom? Voor mij is het belangrijk om productiever te worden. En dat vertaalt zich terug in mijn gewoonte dat ik makkelijk huishoudelijke- of opruimtaken oppak om maar niet datgene te hoeven doen wat eigenlijk voor mijn bedrijf gedaan moet worden. Voor mij is dit echt het nadeel van thuiswerken, er is veel te veel afleiding. En dan praat ik nog niet eens over e-mail en sociale media.

Mijn uitstelgedrag aanpakken

De thema’s van maandag, dinsdag en woensdag hangen voor mij heel erg samen. Het komt neer op het stoppen van mijn slechte gewoonte om altijd maar afleiding te zoeken in het willen opruimen. Ik moet prioriteit geven aan mijn werk en op basis hiervan mijn werkzaamheden in plannen. Per dag werktijden bepalen, werkhouding aannemen, activiteit bepalen en focus houden totdat het afgerond is. Daarna kan ik de was in de droger doen, de kranten bij het oudpapier gooien of een kop thee pakken.

Anders dan gewoonlijk

Donderdag is de dag om buiten mijn comfortzone te treden en dat heeft voor mij duidelijk te maken met het verkopen van mijzelf. Laat deze dag nou net volledig in het teken staan van het netwerken. ’s Ochtends een Open Coffee en ’s avonds een netwerkbijeenkomst van de businessclub van NSVV. De Open Coffee bezoek ik gewoonlijk om gezellig contacten op te doen en gelijkgestemden te ontmoeten maar komende week zal ik zoveel mogelijk gaan netwerken. Nieuwe contacten opdoen en e-mailadressen verzamelen voor mijn website naarfinancielevrijheid.nl. De activiteiten van de businessclub NSVV, waar ik als secretaris meehelp om deze te organiseren, vallen standaard buiten mijn comfortzone. Deze keer zal ik mijn best doen om hierover niet te gaan stressen.

Een nacht door

Als kers op de pudding mag ik na deze avond niet gaan slapen maar gewoon gaan werken. Hiervoor heb ik een lijstje gemaakt met makkelijke doe-dingen. Daarnaast kan ik natuurlijk ook altijd nog iets opruimen in de nacht. Het belangrijkste is dat ik voldoende afleiding heb zodat ik niet in slaap val. Vrijdag is de dag van rust en herstel en dan heb ik een cursus. Ik hoop dat het interessant genoeg is om me wakker te houden. Zaterdag wordt denk ik een hele lastige. Een hele dag positief over alles en iedereen dus ook mijn gedachten over mezelf, dat zal niet meevallen. Het glas is bij mij vaak half leeg en ik zie vaak alleen de dingen die niet goed gaan.

Evaluatie

Zondag is het moment van herbezinning. Ik verheug me er nu al op. Mijn to-do lijst enorm geslonken, nieuwe klanten erbij, een paar kilo lichter, een enorme conditieverbetering en op de koop toe een positieve levenshouding. De Bertrand helweek is bedoeld om te zorgen voor een compleet andere week dan normaal. Ik moet nog oppassen, dadelijk word ik zo enthousiast en wordt helweek de standaard. Iedere dag om 5.00 uur de wekker, ik denk niet dat ik veel risico loop.

Hier kan je lezen hoe mijn helweek verlopen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *