Handige dividend weetjes
Tijd voor dividend weetjes
Dividend zorgt voor een belangrijk deel van mijn passieve inkomen. Ik heb het er dus ook vaak over, maar misschien weet jij er nog niet alles van. Hieronder volgen een aantal dividend weetjes die ik van verschillende plekken vandaan heb gehaald.
1. Wat is dividend
Het rendement van een aandelenbelegging bestaat niet alleen uit een eventuele koerswinst, maar ook uit eventueel te ontvangen dividenden. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Heeft een bedrijf een jaar goed gedraaid en winst gemaakt, dan kunnen ze besluiten hiervan een gedeelte uit te keren. Omdat veel bedrijven meer geld verdienen dan ze verstandig kunnen herinvesteren, kiezen ze hier vaak voor, in plaats van het geld werkloos op de plank te laten liggen.
Of ze dit doen en wanneer en hoeveel besluiten ze dus zelf. Aangezien dividend voor veel aandeelhouders belangrijk is, gaan bedrijven hier zorgvuldig mee om. Vaak geven ze al een voorspelling voor de komende jaren. Sommigen bedrijven kiezen ervoor om 1x per jaar uit te keren en anderen doen dit per kwartaal of halfjaar. In Nederland zijn er niet veel bedrijven die maandelijks uitkeren, maar in Amerika gebeurt dit wel. Mijn favoriete aandeel Realty Income hoort daarbij.
Voor het selecteren van aandelen kan het uitkeren van dividend een belangrijke factor zijn. Zeker in Amerika, waar je zelf voor je pensioen moet zorgen, is het selecteren van bedrijven die al heel veel jaren onafgebroken dividend uitkeren en daarbij ook nog een stijgende lijn laten zien voor velen een belangrijk selectiecriterium. Ze noemen het de dividend aristocraten.
2. Dividenduitkering bij ETF’s
Een ETF is een mandje van aandelen van verschillende bedrijven. Een bedrijf bepaalt zelf wanneer het dividend uitkeert. Hierdoor ben je bij een ETF afhankelijk van de bedrijven die in de ETF zitten en wanneer deze dividend uitkeren. Op het moment dat een ETF, maar 1 x per jaar dividend uitkeert is het duidelijk. Je weet welk bedrag je op dat moment gaat ontvangen. Keert een ETF 4x per jaar dividend uit dan wordt het anders. De bedragen hoeven dan niet ieder kwartaal exact hetzelfde te zijn maar kunnen behoorlijk verschillen. Je bent als ETF afhankelijk van de aandelen die in het mandje zitten en wanneer deze dividend uitkeren.
3. Verschillende vormen dividend
Er bestaan twee vormen van dividend: regulier dividend, dat periodiek wordt uitgekeerd en speciaal dividend, dat bijvoorbeeld wordt uitbetaald in jaren van uitzonderlijke winst of na verkoop van een bedrijfsonderdeel.
4. Dividendrendement is afhankelijk van de koers
Het dividend dat bedrijven uitkeren is een vast bedrag per aandeel. Heb je dus 100 aandelen in je bezit dan ontvang je 100 keer het vastgestelde dividend. Om het rendement op je vermogen te kunnen bepalen ben je afhankelijk van de koers waarvoor je het aandeel hebt aangekocht. Het dividendrendement = ontvangen dividend/(aantal aandelen * je betaalde koers).
Jouw dividendrendement is vaak anders dan het dividendrendement van het aandeel op dit moment. Dit komt doordat de koers waarvoor jij het aandeel hebt aangeschaft waarschijnlijk verschilt van de huidige koerswaarde. Het huidige dividendrendement zegt alleen wat over het aandeel als je het nu koopt.
5. Hoogdividend aandelen
Ik weet niet precies wanneer het een hoogdividend aandeel is, maar bij een dividendrendement van meer dan 6% dan kan het zeker voor Nederlandse begrippen wel als hoogdividend aandeel aangemerkt worden. Hoogdividend aandelen komen voornamelijk voor bij Amerikaanse bedrijven. Bij dividend geldt hetzelfde als bij andere investeringen. Hoe hoger het rendement, hoe meer risico je loopt.
Toch is er bij hoogdividend aandelen wel een kanttekening te plaatsen. In Amerika betalen bedrijven die meer dan 80% van hun winst uitkeren aan aandeelhouders minder belasting. Hierdoor is het dividendrendement hoger, maar hoeft dit niet direct samen te gaan met meer risico.
Wil je hier meer over weten? Lees dan eens mijn blog Beleg jij ook beter dan de bank?
6. Dividend in geld of in aandelen
Je kan ervoor kiezen om dividend uit te laten keren in geld of in aandelen. Indien ze het geld uitkeren op je beleggingsrekening kan je het zelf herinvesteren, maar soms kan je er ook voor kiezen om dezelfde aandelen ter waarde van het dividendbedrag aan te laten kopen.
7. Vaststellen en ontvangen van dividend
Het vaststellen van het dividend en het daadwerkelijk ontvangen op je beleggingsrekening zijn 2 verschillende momenten. Op de dag voor het aandeel ex-dividend gaat, wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hebben. Deze beleggers hebben recht op het dividend over de voorgaande periode. Stap je later in, dan heb je daar geen recht meer op. De datum van betaalbaarstelling is van belang om te weten wanneer het geld op je rekening gestort wordt.
8. Interim- en slotdividend
Bedrijven die meerdere keren per jaar dividend uitkeren, maken aan het eind van de periode de jaarrekening hiervoor op. Het is net als het principe van je waterrekening, met het verschil dat je bij je waterrekening je voorschotnota’s betaald en bij dividend je voorschotten, het interim dividend, ontvangt. Aan het eind van het jaar wordt de eindnota opgemaakt. Afhankelijk van de daadwerkelijk gemaakte winst wordt het nog resterende slotdividend uitgekeerd.
9. Dividendbelasting
Bij het uitkeren van het dividend betaalt het bedrijf hierover belasting en ontvang je dus minder dividend. Je betaalt over je vermogen in box 3 al vermogensrendementsheffing over je gehele vermogen, ongeacht welk rendement gemaakt wordt. Belasting op dividend is dus dubbele belasting en je hebt recht om die terug te krijgen. Bij je belastingaangifte geef je op hoeveel dividendbelasting is ingehouden en dit bedrag brengt de belastingdienst in mindering op je te betalen inkomstenbelasting.
Als op het dividend van buitenlandse aandelen belasting is ingehouden, kan deze belasting in veel gevallen geheel of gedeeltelijk worden verrekend met de belastingdienst of worden teruggevraagd. Dit hangt echter af van het belastingverdrag dat met het betreffende land is gesloten. Voor Amerika kan je via je broker een W8-BEN formulier invullen om ervoor te zorgen dat je voor je Amerikaanse aandelen geen dubbele belasting betaalt.
Mijn weg naar vrijheid
Over dividend valt veel te vertellen en deze lijst met dividend weetjes is zeker niet uitputtend. De basis is gelegd om duidelijk te maken wat dividend is. Voor mij is dividend de manier om eenvoudig inkomen te ontvangen waarvoor ik niet hoef te werken. Door te investeren in de verschillende bedrijven ontvang ik maandelijks vanuit het dividend van deze bedrijven een inkomen waarvan ik mijn lasten betaal. Dividend zorgt voor mijn vrijheid en dat kan het voor jou ook doen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!