Goedkoop huis, meer thuis of toch liever andersom?

aflossen

Huis aflossen is de trend

Steeds meer mensen zijn bezig met hun financiën. Banken maken reclame om te gaan beleggen. Gezamenlijk met een spotje over aflossingsblij willen ze ons ook stimuleren om ons huis af te lossen. Of je wilt of niet je wordt ermee geconfronteerd dat het echt hoog tijd wordt om de armen uit de mouwen te steken. Op dit moment ben je nog een echte trendsetter als je heel bewust moeite gaat doen om je woningschuld lager te maken. Maar dit gaat veranderen. Aflossen geeft een goed gevoel, dat merk ik ook steeds meer bij mijn klanten. Minder schuld geeft ruimte in het hoofd en daardoor ontstaat de mogelijkheid om andere keuzes te maken.

De eerste bekende aflosser

De eerste die er echt mee in de aandacht kwam was Gerhard Hormann. Hij heeft er een echte sport van gemaakt om zo snel mogelijk van zijn schuld af te komen. Kou lijden en afzien, maar als het dan zover is dan kan je er goed van genieten. En dat doet hij dan ook. Hij heeft mensen aan het denken gezet, maar sprak toch vooral de wat oudere medemens aan. Raak je je baan kwijt, zorg dat je minder vaste lasten hebt en dan kan je het wel uitzingen tot aan je pensioen. Wat hij niet voor elkaar heeft gekregen is om zuinig leven leuk te laten lijken.

Nieuw boek over aflossen

Maar nu is er Renée Lamboo van PorteRenee.nl. Zij is een dertiger, getrouwd en 2 kinderen en kiest er met haar man voor om af te wijken van de rest. In tegenstelling tot wat we met z’n allen bij het kopen van een huis doen, namelijk maximaal proberen te lenen, bracht zij bij de aankoop van haar huis al een ton mee. Daarnaast probeert ze ook de rest zo snel mogelijk af te lossen. Ze heeft hierover het boek ‘Duur huis, nooit thuis’ geschreven. Haar bevindingen over de keuzes die ze maakt. Minder geld uitgeven, minder vaste lasten en zorgen dat je hierdoor vrijheid behoudt. Een levensstijl waar ik mij in kan vinden en ik denk dat voor meer mensen geldt.

Haar ervaringen zijn herkenbaar

Totdat mijn zoon naar de middelbare school ging, werden wij ook geleefd door onze agenda. In die tijd ben ik thuis komen te zitten en wat een rust heeft dat gegeven. Tijd om alles rustig te regelen. Gezellig ’s avonds een gezonde maaltijd eten en niet meer haasten voor de sportclub. Het wende snel dus het sommetje gemaakt en mijn inkomen was dankzij ons toen al bewuste leefpatroon nergens voor nodig. Wel de schop onder mijn kont nodig gehad om dit inzicht te krijgen. We waren beiden hard aan het werk voor alleen maar meer onnodig inkomen.

Toch ook wel verschillen

Wat een verschil dan met Renée, zij maakt deze keuze heel bewust. Wel gevormd door een slechte woonervaring tijdens de kredietcrisis, waardoor ze bleef zitten met een grote restschuld. Werken om voldoende inkomen binnen te krijgen en verder genieten van je vrije tijd. Ze voelt zich daarin wel een uitzondering en heeft het gevoel dat anderen haar situatie veroordelen. Zij en haar man werken parttime en kiezen bewust voor tijd samen met de kinderen. Eigenlijk voelt ze de verplichting dat ze haar arbeidspotentieel volledig dient te benutten voor de maatschappij. Daar heb ik geen last van. Ik ben me niet altijd bewust dat de rest van Nederland gewoon aan het werk is en wij niet. Ik heb hierover geen schuldgevoel, want wij hebben er hard voor gewerkt. Het zijn keuzes, zoals Renée in haar boek aangeeft en zo is het maar net.

Geen passief inkomen opbouwen

Bij mij zat deze levensstijl niet in mijn hoofd en door het ontslag zijn mijn ogen geopend. Het gaat toch om een mindset en als je in een bepaald patroon zit dan is dit niet zomaar te doorbreken. Het boek doet in ieder geval moeite om andere inzichten over wonen, leven en werken te geven. De stap naar passief inkomen maakt ze niet in haar boek. Zuiniger leven, geld sparen en dan je huis aflossen is de manier, eventueel wat beleggen voor later. Maak net als Renée een bewuste keus en laat het niet van het lot afhangen. Minder werken, meer genieten het is een ongewone keuze.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *