Gezonde levensstijl
Schrijven tijdens de vakantie
Mijn laatste blog in mijn vakantie. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zou lukken om ook in de vakantie gewoon door te schrijven maar om eerlijk te zijn gaat het makkelijker dan thuis. Op wat technische onhandigheidjes na blijkt ook mijn mobiele werkplek te voldoen. Ik lees veel en heb tijdens het zeilen ook veel tijd om na te denken. Naast wat spelletjes met zoonlief, vermaakt hij zichzelf verder ook prima. Voorheen was je een groot deel van de dag bezig om hem te entertainen en als hij dan op bed lag had je eindelijk tijd voor jezelf om wat te lezen. Na een paar bladzijden viel ik dan altijd in slaap. Nu voelt het alsof ik oneindig veel tijd voor mezelf heb.
Gezonde eetgewoontes aan boord
In de vakantie ben ik op de een of andere manier altijd bezig met mijn gezondheid. Zittend op de boot is het makkelijker om mijn standaard gewoontes te doorbreken en eens wat anders te proberen. Dit zijn dan wel vaak gezonde probeersels. Zo ben ik een aantal jaren geleden begonnen ’s morgens te starten met fruit in plaats van broodjes, croissantjes of chocoladebroodjes. Ook wel eens gesapvast maar dat is slecht bevallen. In ieder geval ben ik bewuster met mijn eten bezig. Deze vakantie heb ik het boekje met salades aan boord meegenomen om lekker makkelijke gezonde avondmaaltijden klaar te kunnen maken. En makkelijk is belangrijk aan boord om niet te snel in de verleiding te komen om uit eten te gaan of om fastfood te gaan halen.
Actief blijven en trainen
Naast dat ik gezond aan het eten ben, ben ik ook actief met het doen van buikspieroefeningen en loop ik veel hard. Ik probeer hierin zelfs variatie aan te brengen. Soms zelfs een interval training en daar houd ik echt niet van. Maar volgens een vriendin moet het lichaam gestimuleerd worden en dat gebeurt niet als je altijd hetzelfde doet. Al met al hard aan het werk voor een gezond lichaam vol energie. De vraag is altijd of ik het na mijn vakantie kan volhouden. Thuis sluipen de “slechte” gewoontes er toch altijd weer in.
Gezondheid en financiën: een parallel
In het boek dat ik aan het lezen ben van Robert Kiyosaki, Retire Young Retire Rich wordt er een overeenkomst gelegd tussen de processen van lichamelijk gezond en financieel gezond worden. Als je wilt afvallen op basis van een hongerdieet dan val je wel af maar wordt ook je spiermassa minder. Het weinig eten is niet vol te houden en op het moment dat je weer meer gaat eten heeft je lichaam minder energie nodig omdat je minder spieren hebt en kom je dus weer sneller aan. Wil je blijvend gewicht verliezen dan moet je meer bewegen en regelmatig gezond eten zodat je het lang kan volhouden. Het moet een levensstijl worden.
Vakantie-uitgaven en financiële gezondheid
Bij financieel gezond worden geldt hetzelfde principe. Als je jezelf tijden lang van alles ontzegt en al je geld spaart, een soort gierigaard wordt dan is dit niet vol te houden. Op een dag ga je voor de bijl en geef je al het gespaarde geld uit, om iets wat niet zo zinnig is, te kopen. Misschien zelfs iets dat ook nog extra maandelijkse operationele kosten met zich meebrengt zoals bijvoorbeeld een auto en hierdoor blijft er vervolgens per maand minder over om te kunnen sparen. Ook hier zou zo maar het jojo-gedrag kunnen optreden. Het is belangrijk om op een evenwichtige manier vermogen op te bouwen en jezelf niet alles te ontzeggen want dat is net als bij eten niet vol te houden. Klinkt best logisch.
Start met bewustwording voor financiële gezondheid
Ik weet niet of er veel zijn die net als ik gezonder leven in de vakantie dan thuis maar ik weet zeker dat het voor de financiële gezondheid niet op gaat. Vakantie is toch de tijd dat er meer geld uitgegeven wordt dan van te voren gepland. Na de vakantie komen we vaak terug met goede voornemens om toch in ieder geval gezonder te gaan eten en ook minder geld uit te geven. Om de kans te vergroten dat we blijvend financieel gezonder worden, stel ik voor om te beginnen met een stukje bewustwording. Je zorgt hiervoor door het maandelijks bijhouden van een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Dus tot het eind van het jaar nog 5 keer dat klinkt voor mij als een haalbaar dieet.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!