Gewoon doorgaan – voorbeeld dividendportefeuille bij DEGIRO

dividendportefeuille

Voorbeeld dividendportefeuille nog steeds in stand

In maart 2019 ben ik begonnen met een voorbeeldportefeuille om jullie te kunnen laten zien hoe eenvoudig dividendbeleggen is. Ik ben dan wel een tijdje gestopt met bloggen, maar ik heb mijn voorbeeld dividendportefeuille wel consequent bijgehouden. Iedere maand €300 gestort en dat heb ik, zoals je hieronder kan lezen, zelfs nog verhoogd naar €330.

Peaks

Ik heb een tijdje Peaks geprobeerd om te ervaren hoe dat is. Iedere dag een euro sparen en dat wordt dan 1x per week voor je belegd. Op deze manier beleg je iedere maand €30 euro. Je betaalt voor de app, voor de fondsen en ook nog beheerkosten. Op een bepaald moment was ik er klaar mee. Best veel kosten voor een beetje beleggen en een extra potje om te beheren. Al met al toch nog €800 bij elkaar gespaard/belegd. Besloten om dit geld te investeren in mijn voorbeeldportefeuille, inclusief de extra €30 per maand.

Zo ziet mijn dividendportefeuille er nu uit  

dividendportefeuille
dividendportefeuille

Op dit moment gaat het weer best goed op de beurs. Ik sta op dit moment €1.346 in de plus (helaas niet zichtbaar op mijn foto). Mijn vermogen is sinds 6 april 2021 met ruim €9.000 naar €15.337 gegroeid. Hiervan heb ik zelf €13.991 gestort en is er €516 en $726 (*0,94 = €683) dividend geherinvesteerd. Mijn portefeuille is daarnaast €147 (=€15.337 – €13.991 – €516 – €683) in waarde toegenomen. In totaal €1.199 dividend ontvangen in ongeveer 4 jaar. Dit is gemiddeld ruim 2%.

Opgebouwd dividend

Als ik kijk naar de laatste 12 maanden dan heb ik €214 + $488 (*0,94=€459) dividend ontvangen. Dit is €673/12 = €56 per maand. Als ik stop met herinvesteren hiervan, heb ik niet alleen een Netflix abonnement voor de rest van mijn leven, maar daarbij ook een sportschoolabonnement. En de aandelenportefeuille blijft bestaan zodat na ons leven onze zoon er verder van kan genieten.

Uitbreiding portefeuille

Ik heb het afgelopen jaar verschillende aandelen en ETF’s bijgekocht. Een beetje voor spreiding, voor meer dividend en om eens wat uit te proberen. Om niet al te veel geld alleen in het aandeel Gladstone Commercial Inc. (GOOD) te hebben, ben ik Realty Income (O) gaan kopen. Het maandelijks ontvangen van dividend vind ik leuk. Daarnaast Van Eck Morningstar Developed Markets Dividend leaders (TDIV) gekocht vanuit de kernselectie. Positieve verhalen overgelezen. Lage kosten, uitkerend dividend in euro’s en het huidig dividendrendement is 4,32%.

Hoog dividendbeleggen

Ik heb behoorlijk geïnvesteerd in Saratoga Investement Company (SAR), een Business Development Company. Deze organisatie investeert in “middle-markt” bedrijven in Amerika. BDC’s zijn gelijk aan investeringsmaatschappijen. Met het verschil dat deze toegankelijk zijn voor mensen zoals jij en ik en niet alleen voor de vermogenden. Ik ben er recent aandelen van gaan kopen vanwege het leuke rendement, op dit moment 10,04%.

Wijzigingen bij DEGIRO

Ik had wel meer Ahold en Shell willen kopen, maar DEGIRO heeft om, voor mij onduidelijke reden, de aankoopkosten van Nederlandse aandelen relatief hoog gemaakt ten opzichte van Amerikaanse aandelen. Ergens dit jaar wissel ik in 1x mijn zegelspaarboekjes van AH in en koop mijn aandelen Ahold. De transactiekosten betaal je per keer en niet afhankelijk van de hoeveelheid die je koopt. Shell staat even op een laag pitje.

Blijven aankopen

Als ik het afgelopen jaar niet veel zin had om over mijn maandelijkse aankoop na te denken, kocht ik gewoon 3 of 4 VWRL ETF’s. Net zoals veel andere FIRE-medegenoten. De IDVY en de STOXX ETF’s blijven in waarde in mijn portefeuille wat achter, misschien dat ik daar de komende tijd wat geld in ga investeren. Goedkoper aankopen waardoor mijn gemiddelde aankoopprijs daalt en meer balans in mijn portefeuille opbouwen.

Bepaal je eigen risico

Geen goede onderbouwing, geen beleggingsadviseur gewoon op goed gevoel een portefeuille met dividend aan het opbouwen, zodat jullie mee kunnen kijken. Hoog dividendbeleggen, ETF’s, aandelen, REIT’s, BDC’s, wat gebeurt er allemaal mee. Ik heb geen glazen bol en weet dus ook niet wat de toekomst gaat brengen. Het geeft in ieder geval inzicht. Realiseer je dat dit voor mij een voorbeeld dividendportefeuille is en ik snap dat €15.000 best veel geld is. Mocht ik dit geld kwijtraken is het vervelend, maar dat is het dan ook. Maak de keuzes die bij je passen.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kan je inleg (deels) verliezen.

4 antwoorden
 1. Tineke
  Tineke zegt:

  Hoi Petra,
  Leuk dat er weer een blog van je verscheen!
  Ik heb wat vragen over GOOD:
  GOOD heeft z’n dividend inmiddels verlaagd naar $0,10. Vervolgens is de waarde vh aandeel ook gezakt, dus het rendement bleef gelijk, of werd zelfs beter (als je aandelen nu zou aankopen).
  Maar daarnaast zijn de resultaten en nieuwsberichten omtrent GOOD ook niet erg positief. Dit is duidelijk terug te zien in de waardedaling van dit aandeel.
  Maak je je zorgen om de waardedaling van je GOOD aandelen? Is het mogelijk dat GOOD failliet gaat en alle waarde plotseling verdampt? Koop je hierom liever O ipv GOOD, of zou je nu juist GOOD ‘in de uitverkoop’ kopen?
  Ben benieuwd hoe jij hier in staat.
  Groet,
  Tineke

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *