Ga jij uit eten op de automatische piloot?

uit eten

Brood meenemen van huis

Zeker in de vakantieperiode kom je vaker in de verleiding om eens op een terrasje te gaan zitten. Een bakje koffie, een drankje met bitterbal, het is allemaal heel gewoon geworden. Eten meenemen tijdens een dagje uit is volgens mij aan het uitsterven. De oudere generatie kom ik nog wel eens tegen met een boterhammetje op een bankje, maar steeds minder vaak. Of we nog naar een pretpark gaan met pakjes drinken, broodjes, krentenbollen en wat te snoepen, dat weet ik niet, want daar kom ik nooit. We struikelen in ieder geval over de horecazaken en zeker op toeristische plekken.

Geen tijd om zelf te koken

Rocco Ladage, die van de patat, gaf in een presentatie van het Bram’s concept aan dat we steeds vaker doordeweeks buiten de deur eten. Als we koken dan is dat vaak in het weekend, dan doen we het uitgebreid en voor vrienden. De nieuwe trend is dus de omgekeerde wereld. Vijf dagen in de week kiezen we voor een hapje buiten de deur of laten een maaltijd thuisbezorgen. Gemak dient de mens, we hebben het druk en maken geen tijd vrij om boodschappen te doen en te koken.

Hebben we de keuken nog nodig?

Het is niet alleen het avondeten dat we buiten de deur doen. ’s Morgens halen we een koffie-to-go of drinken we ergens koffie met de bijbehorende appelpunt. Op kantoor bestellen we broodjes voor de lunch en de kantine is niet alleen meer voor de soep, melk of de wekelijkse kroket. Je kunt je afvragen of in de toekomst een keuken in huis nog wel nodig is? Een koelkast en een magnetron, voor de eventuele kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt, is meer dan voldoende.

Het is lang niet altijd lekkerder

Doordat uit eten gaan zo laagdrempelig is geworden, gaat er voor mij de sjeu wel een beetje van af. Het wordt zo gewoon en er zijn veel restaurants waar het eten niet erg gevarieerd is. Stuk vlees of vis met patat, een beetje rauwkost en weinig groente. Waarschijnlijk zoek ik niet de beste restaurants uit en ik sla daarbij de all-you-can-eat concepten al over. Vaak vind ik mijn zelf klaargemaakte maaltijd lekkerder en uit betrouwbare bron weet ik dat ik geen erg goede kok ben. Met z’n tweeën reken je makkelijk €60 af, een bedrag waarvoor je menig maaltijdje zelf kan koken.

Hoeveel geld geef jij uit aan horeca?

Het is niet dat ik vind dat we nooit meer uit eten moeten gaan. Als jij als alleenstaande iedere dag een gezonde maaltijd bij een eetcafé nuttigt, moet je dat vooral blijven doen. Kom je een keer laat thuis zonder energie, bestel dan de pizza. Waar het mij om gaat is dat we, zonder ons er echt bewust van te zijn, ons nieuwe dure gewoontes eigen maken. Weet jij hoeveel geld je maandelijks bij de horeca besteed? Is dat het geld waard? Misschien is minder hard werken en minder verdienen een betere optie. De energie die over blijft kan je gebruiken om goede en goedkopere maaltijden te bereiden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Ik denk dat het goed is om eens heel bewust niet zoveel buiten de deur te eten en te drinken. Op deze manier ga je het in ieder geval weer meer waarderen. Daarbij is het goed voor de kilocalorieën, maar vooral voor je portemonnee. Wij zouden dan behoorlijk geld overhouden. Je kan dit geld dan natuurlijk sparen en investeren, maar je kan het ook gebruiken om echt een keer goed uit eten te gaan, bijvoorbeeld bij de Librije. Dat zorgt in ieder geval voor een ervaring die je nog lang zal heugen.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *