Financiële vrijheid

Financiële vrijheid-blog

Wat is financiële vrijheid

Naar aanleiding van de eerste reacties op mijn blog Porsche en door een gesprek met mijn ouders tijdens de lunch over financiële vrijheid, kwam ik erachter dat het niet direct voor iedereen duidelijk is wat met financiële vrijheid bedoeld wordt. Ook zijn er mensen die een andere definitie van financiële vrijheid hebben. Wij, mijn partner en ik, hebben het als volgt gedefinieerd:

Onze passieve inkomsten moeten voldoende zijn om daar al onze lasten (hypotheek, gas, water, licht, kleding, eten, vakantie, enz.) van te kunnen betalen. Bij passieve inkomsten moet je denken aan inkomsten vanuit je vermogen waarvoor je niet hoeft te werken, zoals bijvoorbeeld rente-inkomsten, huuropbrengsten, dividenduitkeringen, enz.

Leuke bijkomstigheden

Aan financiële vrijheid zitten een aantal leuke aspecten:

  • Praten over geld doen mensen eigenlijk liever niet, geld is niet belangrijk of mag niet belangrijk gevonden worden. Ik vind geld wel belangrijk, maar durf er niet goed voor uit te komen. Ik ben toch bang om de stempel te krijgen dat ik oppervlakkig en alleen maar met status bezig ben. Door te praten over geld om financiële vrijheid te bereiken ontstaat er een hoger gelegen doel dat in ieder geval niet oppervlakkig is en dat iedereen toch eigenlijk zou moet willen bereiken. Voldoende passieve inkomsten, zodat we eigen keuzes kunnen maken hoe we met onze tijd omgaan. Wie wil dat nou niet?
  • Ook is financiële vrijheid voor veel meer mensen bereikbaar dan rijk worden. Bij minimale lasten kun je al snel financieel vrij zijn.
  • Je kan aan 2 knoppen draaien: als eerste kan je werken aan het verhogen van je inkomsten en daarnaast kan je je lasten proberen te verlagen. En het mooie van je lasten verlagen is dat dit een dubbele werking heeft. Door je lasten te verlagen houd je meer geld over en dat geld kan dan weer gebruikt worden om meer inkomsten te genereren. Bij iedere aankoop kan je jezelf de vraag stellen of deze aankoop het waard is om je vrijheid weer een stukje verder in de toekomst te plaatsen.

Uiteindelijk zijn we allemaal financieel vrij

Financiële vrijheid hebben mijn ouders al lang bereikt. Ze genieten al jaren van hun passieve inkomsten, pensioen en AOW en bepalen zelf waar ze hun tijd aan besteden. Of dat dadelijk voor ons ook nog weggelegd is, dat vraag ik me af. Daarom nemen wij het zekere voor het onzekere en bouwen we verder aan onze passieve inkomsten waaruit we straks ook ons pensioen zullen ontvangen. En hopelijk is dat eerder dan op 67 jarige leeftijd waar de overheid ons wil laten stoppen met inkomsten genereren.

2 antwoorden
  1. ria
    ria zegt:

    Gevonden? Of was het er al en keek ik niet goed…

    Het merendeel van de werkende mensen is blij als ze het eind van de maand halen en rond kunnen komen van hetgeen ze verdienen, Financiele vrijheid is maar voor een beperkt aantal mensen weggelegd denk ik.

    Beantwoorden
    • Petra Regoort
      Petra Regoort zegt:

      Nee, ik heb het aan moeten zetten. Dank je.

      De groep is groter dan je denkt. Als je minder inkomen hebt, heb je ook minder vaste lasten en minder geld nodig. Onze levenstijl passen we aan naar het inkomen wat we verdienen. Op het moment dat het inkomen om de 1 of andere reden minder wordt gaan we pas kritisch kijken en zijn er vaak veel besparingsmogelijkheden. Veel gehoord argument om niet te sparen is: ik leef nu en daar moet ik ook van genieten, het leven kan zomaar over zijn.
      Ieder maakt hierin zijn eigen keuze, maar het is een keuze.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *