Financieel plannen voor iedereen

Financieel plannen voor iedereen

Financiële planning is voor iedereen zinvol en zou dus ook voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Of je nu een kleine of een grote portemonnee hebt maakt niet uit, nadenken over je toekomst is slim. Voor degene met de kleine portemonnee is het misschien nog wel slimmer. Minder geld te besteden hebben vraagt om vroegtijdige beslissingen. Corrigeren is lastiger en kost vaak meer tijd. Of we nu een huis willen kopen, kinderen hebben die willen gaan studeren of met pensioen gaan. Het gaat om bedragen die we niet direct uit onze broekzak kunnen toveren en waarvoor een planning nodig is.

Voor de ZZP’er komt daar nog een uitdaging bij. Niet alleen een planning voor de privé financiën, maar ook het bijhouden van de financiën voor het bedrijf. Vaak lopen deze twee door elkaar heen en dat maakt het onoverzichtelijker. Pensioen en arbeidsongeschiktheid zijn voor een ondernemer niet standaard geregeld. Deze onderwerpen vindt men lastig, niet leuk om te regelen en het kost geld, daarom schuift men dit vaak voor zich uit. Dat hier een uitdaging voor mij ligt is wel duidelijk, financiële planning leuker maken voor de ondernemer. Het eenvoudig, in hapklare brokken aanleveren van acties, zodat het makkelijker wordt om er aan te beginnen.

Financiële planning heeft als stempel dat het alleen weggelegd is voor de vermogende medemens. Het gaf inzicht hoe je er financieel voor stond en je kreeg adviezen om je vermogen zo goed mogelijk te laten renderen. Op basis van een risicoprofiel werd er bepaald hoe ze je vermogen gingen beleggen. Er werd een doelbedrag vastgesteld waarvan berekend werd of dit op het bepaalde moment met de aangegeven risico’s haalbaar was. Het plan diende op regelmatige basis bijgewerkt te worden. De kosten van het plan werden verrekend via de beheerkosten van het belegde vermogen.

Deze financiële planning bestaat nog steeds, maar er komen andere soorten plannen bij, opgesteld voor een ander doel. Voor een echtscheiding wordt er vaak een financieel plan gemaakt. Bedoeld om de boedel te verdelen, maar vooral om te bepalen hoe het financieel voor beiden het beste uitpakt. De fiscale regelgeving heeft veel invloed en de verschillende keuzes moeten goed doorgerekend worden, zodat je weet waarvoor je kiest. Ook het verkopen en het daarna opnieuw aankopen van een huis en de keuzes die je maakt ten aanzien van de hypotheek heeft belastingtechnisch veel consequenties. De regelgeving is er in de jaren niet simpelere op geworden en het is slim om bij het omzetten van je hypotheek het hele plaatje in kaart te brengen.

Binnen de financiële planning ontstaan er dus steeds meer specialisaties. Ik specialiseer me in planning voor het opbouwen van passief inkomen vanuit vermogen, zodat je geld voor je gaat werken en jij meer vrijheid kan ervaren. De basis van deze financiële planning die hiervoor nodig is, is voor iedereen zinvol, maar ook door iedereen toe te passen. Mijn uitdaging is om dit voor elkaar te krijgen. Financiële planning voor iedereen en met name voor de ondernemer. Naast mijn E-book ‘Naar financiële vrijheid’ en de Opstartkit meer producten creëren om het starten en het uitvoeren te vergemakkelijken.

Hiervoor ga ik een kennisbank opbouwen op mijn website en mijn nieuwsbrief verder professionaliseren. Ik zal redenen aangeven om jullie te motiveren, zodat je iedere keer een klein stukje van je gedrag aanpast. Werken aan je eigen financiële planning is niet moeilijk, maar heeft te maken met motivatie, discipline en willen veranderen. Het begint met het stellen van een doel! Of dit nu het eureka moment van 4 weken vakantie houden is, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat een aantal weken niets doen op de boot goed is bevallen. Het smaakt naar meer, dus volgend jaar is alweer ingepland.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *