F*ck-you geld

sparen

Ongemerkt geld sparen

Ik heb het gevoel dat ik maar moet blijven benadrukken waarom sparen belangrijk is. Duidelijk maken dat het handig en zelfs noodzakelijk is om geld achter de hand te hebben voor onverwachte gebeurtenissen. Zodat je hierdoor geen financiële problemen hoeft te ervaren. Sparen voor later is ook belangrijk en door te werken aan financiële vrijheid probeer ik het leuker te maken. Gelukkig word ik hierbij steeds meer geholpen door instanties. Zoals bijvoorbeeld banken die bij iedere pin-betaling een bepaald percentage van het aankoopbedrag op je spaarrekening storten. Op deze manier sparen we ongemerkt en laagdrempelig geld.

Zorgen voor later

Dit is niet alleen mogelijk met sparen, maar er is nu ook een app Peaks die je ‘wisselgeld’ voor je belegt. Het doelsparen wordt gestimuleerd vanuit de banken, waar de spaarrekening de naam van het doel krijgt. Dit zou er voor zorgen dat we minder geld uitgeven, zodat we ons doel eerder bereiken. We worden door de overheid en onze pensioenfondsen steeds meer geïnformeerd over hoeveel geld we dadelijk krijgen. We gaan later ons pensioen en AOW ontvangen en dat moet wel tussen de oren komen. Wil je niet tot je 68ste doorwerken dan zul je nu aan de slag moeten.

Beïnvloeding van gedrag

De nudging in de financiële wereld is in volle gang. We worden gemotiveerd om ons gedrag aan te passen. We krijgen een duwtje in de goede richting. Of dit voldoende is, is maar de vraag. De verleidingen om je geld uit te geven, worden ook steeds groter. Overal reclame, op Facebook zien we wat anderen allemaal wel niet doen. Alles is altijd en overal makkelijk verkrijgbaar. De beïnvloeding van ons koopgedrag is een aparte wetenschap geworden. Wil je je geld in je zak houden, dan moet je stevig in je schoenen staan.

Veranderende gewoontes

Het blijft voor mij een lastige vraag. Hoe krijg je het voor elkaar dat het gedrag van mensen verandert en dat ze gemotiveerd worden om geld achter de hand te houden. Niet sparen om uitgesteld te consumeren, maar echt achter de hand hebben. Sparen is niet dom, sparen geeft mogelijkheden. En financieel vrij, wie wil dat nou niet?  Nou er zijn er genoeg die aangeven helemaal niet financieel vrij te willen worden. Ze vinden hun werk leuk en denken niet dat ze er ooit mee willen stoppen. Sparen, buffers opbouwen, super degelijk allemaal en niemand wordt er blij van. Ik leef nu en wil van mijn geld genieten, daar werk ik hard voor.

Klaar als een klontje

Van het weekend werd het mij duidelijk. Ik las een stuk over de Zwitserse schrijver en zakenman: Rolf Dobelli. Hij heeft een boek geschreven over  ‘De kunst van goed leven’. Hij geeft aan dat iedereen genoeg geld nodig heeft om vrij te zijn: F*ck-you geld. Als je iets niet meer wil, dan moet je ‘F*ck-you’ kunnen zeggen, zonder financiële problemen. Dat wil toch iedereen?

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ik heb het gevoel dat ik maar moet blijven benadrukken waarom sparen belangrijk is. Duidelijk maken dat het handig en zelfs noodzakelijk is om geld achter de hand te hebben voor onverwachte gebeurtenissen. Zodat je hierdoor geen financiële problemen hoeft te ervaren. Sparen voor later is ook belangrijk en door te werken aan financiële vrijheid probeer ik het leuker te maken. Gelukkig word ik hierbij steeds meer geholpen door instanties. Zoals bijvoorbeeld banken die bij iedere pin-betaling een bepaald percentage van het aankoopbedrag op je spaarrekening storten. Op deze manier sparen we ongemerkt en laagdrempelig geld. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *