Een groot doel kan je niet missen

financiële vrijheid

Ik heb afgelopen week de biografie van Elon Musk gelezen. Hij is de topman van SpaceX en Tesla. Ik weet niet hoe het bij jou zit na het lezen van dit soort boeken, maar het geeft mij een enorme energie-boost. Ongelooflijk hoe gedreven deze man is. Het vizier gericht op het doel en hij gaat ervoor. Een ondernemer die absoluut niet bezig is met persoonlijke rijkdom, hij heeft een hoger gelegen doel. Hij bekommert zich om de mensheid in zijn geheel en daaraan zijn zijn eigen persoonlijke doelen ondergeschikt.

Hij heeft een visie, waar hij vol zelfvertrouwen voor gaat. Snelle beslissingen, geen twijfel en hij houdt geen rekening met allerhande gevoeligheden van deze of gene. Hij werkt hard en eist dat ook van zijn personeel. Hij doet niets alleen en verzamelt de beste mensen om zich heen. Voldoe je niet, dan sta je zo weer op straat. Geld is voor hem een middel. Al het geld dat verdient wordt, wordt gebruikt om de producten te verbeteren. Op deze manier groeit het bedrijf en komen zijn doelen dichterbij. Het ultieme doel voor Elon is internet in de ruimte en sterven op Mars nadat hij daar een tijdje geleefd heeft.

Door het lezen van het boek vraag ik me af of ik kan worden zoals hij. Ik zou graag zo gedreven willen zijn. Voldoende energie hebben om hard te werken om mijn doel te bereiken. Het lijkt wel of hij veel meer tijd heeft in de week dan ik. Hij reist enorm veel heen en weer tussen zijn bedrijven, heeft een gezin en ondertussen lanceert hij ook raketten. Ik knipper een paar keer met mijn ogen en mijn week is weer voorbij zonder dat er veel spectaculair werk verzet is.

Hij heeft ongetwijfeld ook last van stress, maar dat belemmert hem niet. Hij neemt veel risico’s en is niet bang om fouten te maken. Als er iets mis gaat moet het gewoon anders gedaan worden. Weer wat geleerd en verder. Als hij failliet zou gaan is dat vervelend, want dat zorgt voor tijd- en geldverlies. Ik denk niet dat hij in een hoekje gaat zitten uithuilen, want het is onderdeel van het proces. Gewoon doorgaan, op deze manier is het niet gelukt dus gaan we het anders proberen. Het doel is duidelijk, de weg ernaar toe wordt gaandeweg bepaald.

Vooralsnog heeft het lezen van zijn boek er voor gezorgd dat mijn kompas weer de juiste koers aangeeft. Mijn doel is helder: Iedereen financieel vrij zodat er keuze vrijheid ontstaat. Zelf  je werk bepalen, hoeveel en hoe lang je wilt werken en wanneer je met pensioen gaat. Blijven zitten in een baan alleen omdat je de hypotheek moet betalen, is zowel voor de werkgever als voor jezelf, niet goed. De wereld wordt mooier als we werken, niet omdat het moet maar omdat het leuk is en energie geeft. Het afgelopen jaar ben ik de focus een beetje kwijtgeraakt. Ik ben steeds meer als een persoonlijke financieel planner gaan denken. Dit is niet de bedoeling, want op die manier bereik ik te weinig mensen.

Het valt niet mee om mensen te inspireren om aan hun financiële vrijheid te gaan werken. Financieel vrij klinkt namelijk voor de meeste mensen als een onhaalbaar doel. Dit zorgt ervoor dat ze het niet eens willen proberen en dat is jammer. Elon Musk durft echt groot te dromen, een mooi voorbeeld voor iedereen. Wat heb je eigenlijk te verliezen? Maak je doel dusdanig groot, zodat het minder makkelijk is om naast te schieten. Ook gedeeltelijk financieel vrij zijn zorgt al voor meer vrijheid. Zoals ze zeggen: “Mik op de maan, zelfs als je mist zul je tussen de sterren belanden”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *