Een beetje druk zorgt voor extra power

Financieel plan

Om als financieel planner gecertificeerd te blijven moet je eens in de twee jaar, voor een verzonnen casus, een financieel plan opleveren. Het is al weer ruim twee jaar gelden dat ik mijn diploma gehaald heb, dus ik was de afgelopen maand aan de beurt. Zoals jullie weten ben ik sinds kort ook met planningssoftware aan de slag gegaan, dus een uitgelezen kans om de casus als proef hiervoor te gebruiken. Een behoorlijke uitdaging voor mij. Zowel de casus uitwerken als ook de software beter leren kennen. Laat maar zeggen dat het me de afgelopen weken goed bezig heeft gehouden.

Veel uitzoeken hoe het ook al weer precies zit en ook de nieuwe wetgeving van 2017 toepassen. Erg leerzaam, maar wel veel werk voor de planner met nog weinig dienstjaren. In gesprek gegaan met andere financieel planners om gevoel te krijgen of ik op de goede weg was. Een andere zienswijze horen en dan weer opnieuw alles doorrekenen. Verschillen vinden tussen de aangeleverde excel sheet en mijn planningssoftware en geen idee hebben waar het verschil door veroorzaakt wordt. Zomaar weer een paar uur verder. Het heeft mij veel tijd gekost, maar het heeft me daarnaast veel opgeleverd.

Ik ben veel handiger geworden met de software, maar wat nog veel mooier is, is dat ik er achter ben gekomen dat financieel planner echt een mooi vak is. Ik wist natuurlijk wel dat ik administratie en geld leuk vind, maar een volledig plan opleveren en daarbij inzicht geven in iemands mogelijke financiële toekomst daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik ben echt trots op m’n plan. Het is jammer dat de casus over fictieve personen gaat, want ik had mijn advies graag aan ze gepresenteerd.

Gewoonlijk werk ik altijd op basis van afschrijvingen vanuit internetbankieren. Op deze manier krijg je een goed beeld van hoe mensen ervoor staan. Waardevolle informatie om een goed advies te kunnen geven. Je weet wie je voor je hebt en waar ze geld aan willen uitgeven. Met het uitwerken van een casus is het benodigde geld wat ze willen besteden aan levensonderhoud een gegeven. De nadruk ligt veel meer op de verdere toekomst en dit is dus ook waar de planningssoftware heel handig voor is.

Inzicht geven in wanneer je je pensioen gaat krijgen en ook een schatting van hoeveel dit zal zijn. Wanneer keert de lijfrente uit en het aflossen van de hypotheek wordt ook inzichtelijk. Hoe goed hebben we het opvangen van arbeidsongeschiktheid of overlijden geregeld? Het is dus een goede stap om de planningssoftware meer te integreren in mijn huidige dienstverlening en op deze manier een nog completer financieel plaatje te tonen. Waar zo’n casus al niet goed voor is.

Een financieel plan in rapportvorm is de basis waarop je beoordeeld wordt. Ik lever vooralsnog altijd mijn ingevulde excel sheets op en daarbij een actielijst voor de klant. Sinds ik de software gebruik kunnen ze daarin verschillende scenario’s bekijken, maar deze werk ik niet uit in een financieel plan. Dus moest ik ook ineens nadenken over hoe mijn financieel plan er dan uit moet zien. Veel teksten geschreven en herschreven. Welke berekeningen zijn interessant en welke overzichten geven informatie waar ze wat mee kunnen.

Door de druk word ik verplicht om meters te maken en dat doe ik dan ook. Hard aan het werk en dan volledig in de flow komen. Een goede basis gemaakt voor een financieel plan en nu doorpakken om het verder te verbeteren. Dit jaar heeft het me nog veel tijd gekost, maar als ik over 2 jaar weer een financieel plan voor een casus moet maken dan wordt het een ‘peace of cake’. Veel gestandaardiseerd, duidelijk hoe mijn financieel plan eruit ziet zodat ik er op dat moment niet meer over na hoef te denken. Het is raar maar ik vond mezelf nog niet echt een financieel planner. Meer een omhoog gevallen budgetcoach. Maar de ambitie is gezet, ik ga ervoor. Wie wil er nou niet een mooi financieel plan van mij?

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *