Durf jij je uitvaartverzekering op te zeggen?

uitvaartverzekering

Onze uitvaart willen we geregeld hebben

Ik kom ze vaak bij mensen tegen, de uitvaartverzekering. Ze betalen maandelijks een bedrag om er zeker van te zijn dat er voldoende geld is om de laatste reis te bekostigen. Ikzelf heb er nog nooit aan gedacht om daarvoor een verzekering af te sluiten, maar blijkbaar is het wel iets waar we ons zorgen over maken. Zou het zo zijn dat we bang zijn dat als er onvoldoende geld is we bij het oud vuil belanden of willen we de nabestaanden niet met een schuld opzadelen? Een begrafenis of een crematie kost veel geld, maar ook weer niet zoveel dat we dat gedurende ons leven niet bijeen kunnen sparen.

Onnodige verzekeringen is zonde geld

Bij het afsluiten van verzekeringen is het slim om je af te vragen of je het verzekerde niet zelf kan betalen. Dit geldt zeker voor verzekeringen waarvan de kosten te overzien zijn als het noodlot toeslaat. Tandartsen, mobiele telefoons, fietsen, annuleringsverzekeringen, wasmachines, allemaal zaken waarbij de kosten niet direct voor bankroet zorgen. Je kan een mooi noodpotje genereren van het geld dat je uitspaart aan premies. Je verzekert namelijk de kans op problemen en gelukkig blijkt het vaak gewoon goed te gaan.

Iedereen gaat een keer dood

Bij een uitvaartverzekering is dat anders. Je weet zeker dat je een keer dood gaat en dus gebruik zal maken van de verzekering. Je verzekert eigenlijk het risico dat je dood gaat, terwijl er (nog) niet genoeg vermogen is opgebouwd om je uitvaart te kunnen betalen. Het is niet alleen een verzekering, maar ook een spaarplan. En waarom zou je een spaarplan bij een verzekeringsmaatschappij onderbrengen? Gewoon in eigen hand houden, zorgt voor minder kosten en als het zover is voor meer keuzevrijheid. Van onduidelijkheid over wat er nu eigenlijk verzekerd is heb je ook geen last.

Open zelf je laatste reis spaarrekening

Tegenwoordig is het doelsparen erg in, het wordt door de meeste banken gefaciliteerd. Open een spaarrekening en je kan aangeven voor welk doel het bedoeld is. Vind jij je uitvaart zo belangrijk, dan geef je het prioriteit en zorg je ervoor dat er voldoende geld voor een minimale uitvaart alvast geparkeerd staat. Er is een hele kleine kans dat je eerder dood gaat dan dat er voldoende geld bijeen gespaard is. Gemiddeld worden we steeds ouder en als je dus maar vroeg genoeg begint dan komt het vanzelf goed. Open een spaarrekening voor je kind in plaats van het afsluiten van een uitvaartverzekering!

Een uitvaartverzekering vertegenwoordigt waarde

Maar stel dat je nu al jaren een uitvaartverzekering hebt, dan heb je wel al geld opgebouwd. Echt opzeggen is dan vaak niet slim, beter is om het premievrij te maken. Op deze manier blijft het reeds opgebouwde vermogen in tact, maar stopt de verdere opbouw met de bijbehorende kosten van een verzekering. Je kan daarna zelf het aanvullende bedrag verder bij elkaar sparen. Waarom verzekeraars rijk maken voor iets wat je simpel zelf kan regelen?

Zal je net zien

Maar met het beëindigen van de verzekering speelt ook nog iets anders mee. Kan je het gewoon opzeggen? Dat voelt wel heel dubbel. Stel je voor dat je nu stopt en, ik hoop het niet, maar zal je net zien dat je hem morgen nodig hebt. Het is een lastige beslissing om te nemen. Zeker als je ook nog bijgelovig bent, roep je het noodlot niet over je af? De postcodeloterij is ook zo’n ding. Stop je er vandaag mee, zal je zien dat hij de volgende maand bij jou in de straat valt. De kans hierop is heel klein, maar als het gebeurt dan is het heel zuur. Een voordeel dan wel weer, je hebt er zelf niet echt last meer van.

2 antwoorden
  1. David Meiboom FFP CFP®
    David Meiboom FFP CFP® zegt:

    Helder stuk, Petra! Een paar opmerkingen. Er is een vrijstelling in Box 3 voor uitvaartverzekeringen waarvan de opgebouwde waarde minder bedraagt dan € 7.033 (2018). Daarnaast is de rentevergoeding veelal aantrekkelijker dan op spaarrekeningen. Dit zijn financiële voordelen. Een uitvaartverzekering kan bij overlijden direct aangewend worden voor de kosten van de uitvaart. Een uitvaartbegeleider heeft zekerheid dat zijn/haar factuur voldaan wordt. Bij spaarrekeningen is dat nog maar de vraag. Minder “ruzie” bij nabestaanden wie/wat betaalt. Er is immers een polis. Een uitvaartverzekering voor jonge samenwoners? Je wilt toch niet dat je potentiële “schoon-ouders” zich met de uitvaart (-kosten) van je geliefde gaan bemoeien? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is niks mis met een uitvaartverzekering. Wel veel negatieve beeldvorming. Zolang het maar a) een kapitaal uitkeert, b) geen natura-polis is, c) geen levenslange premie kent en 4) nabestaanden keuzevrijheid van uitvaartbegeleider garandeert.
    NOOT: Als FFP-er èn directeur van een uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger zie ik dat de praktijk weerbarstiger is. Overlijdens waarbij er geen geld is. Overlijdens waarbij niet iedereen financieel kan bijdragen. Overlijdens waarbij men niet de gemiddelde leeftijd behaald heeft etc. etc.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ik kom ze vaak bij mensen tegen, de uitvaartverzekering. Ze betalen maandelijks een bedrag om er zeker van te zijn dat er voldoende geld is om de laatste reis te bekostigen. Ikzelf heb er nog nooit aan gedacht om daarvoor een verzekering af te sluiten, maar blijkbaar is het wel iets waar we ons zorgen over maken. Zou het zo zijn dat we bang zijn dat als er onvoldoende geld is we bij het oud vuil belanden of willen we de nabestaanden niet met een schuld opzadelen? Een begrafenis of een crematie kost veel geld, maar ook weer niet zoveel dat we dat gedurende ons leven niet bijeen kunnen sparen. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *