Doorbreek de neerwaartse spiraal

Doorbreek de neerwaartse spiraal

Afgelopen week heb ik weer een klant geholpen om zijn financiën op orde te krijgen. Deze actie was nodig om ook zijn leven weer op de rit te krijgen. Zo zijn er onder andere twijfels of hij nog wel gelukkig is in zijn huwelijk, en dat zorgt voor veel onrust. Ik heb alle financiële gegevens van zowel zijn vrouw als van hemzelf ontvangen, zodat er een volledig overzicht gemaakt kon worden. Vanuit dit overzicht zijn twee budgetten gemaakt. Eén voor het geval dat ze samen verder gaan en één voor het doorrekenen van de financiële consequenties mochten ze besluiten uit elkaar te gaan.

Van een heel jaar af- en bijschrijvingen uit internetbankieren krijg je een goed beeld van hoe mensen leven. Tijdens het verwerken van hun gegevens in het overzicht werd ik onrustig van hun uitgavenpatroon. Veel uit eten of eten thuis laten bezorgen, veel geld besteed aan sportclubs en Weight Watchers. Daarnaast ook nog veel geld uitgeven bij de supermarkt en tijdens het winkelen. Het is mijn taak niet, maar ik kreeg het gevoel dat ik ze niet alleen op financieel vlak kon adviseren.

Ze werken beiden bijna fulltime en hebben een kind. Na een dag hard werken hebben ze geen fut meer om te koken. De afhaalchinees is zo besteld en voor de televisie met Netflix aan wordt de minder voedzame maaltijd opgegeten. De aangeschafte groente wordt niet klaargemaakt en verdwijnt in de kliko. Door het ontbreken van vezels is de maaltijd snel verteerd. Bij de koffie nemen ze daarom maar een koekje of later op de avond een zak chips. Futloos en vermoeid naar bed, om de volgende dag weer hetzelfde te doen.

Allebei een abonnement op de sportschool en misschien lukt het om beiden één keer in de week te gaan. Samen kan niet, want er moet iemand thuis blijven om op het kind te passen. Langzaamaan wat dikker worden en je niet meer helemaal prettig in je vel voelen. Veel geld besteden aan afvalprogramma’s in de hoop dat er wat kilo’s verdwijnen. Maar zolang een gezond eetpatroon en bewegen geen onderdeel van je leven is, komen de kilo’s vanzelf weer terug. Al met al een druk, leeg en duur leven op deze manier. En als je daar blij mee bent dan is het goed, maar ja.

Helemaal correct zal deze weergave van hun leven niet zijn, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Ook wij hebben periodes gekend waarbij dit ons leven was. Veel werken, weinig sporten, slecht eten en op zaterdag uit gewoonte winkelen. Beiden 5 kilo te zwaar en blij dat we de week weer overleefd hadden. De enige manier om dit te veranderen is door de negatieve spiraal te doorbreken. Makkelijke gezonden maaltijden gaan verzinnen voor door de weeks, die niet veel bereidingstijd vergen. Aan tafel eten zonder televisie aan. Afspreken met een vriend of vriendin om samen te gaan sporten, zodat je een stok achter de deur hebt. Als gezin meer gaan bewegen, minder snoep kopen en minder vaak gaan winkelen.

Ik heb ze dit advies niet durven gegeven. Wie ben ik om me met hun leven te bemoeien. Ik heb wel aangegeven dat ze meer moeten gaan bezuinigen, omdat ze het anders financieel niet redden. Ze moeten samen om de tafel en besluiten nemen waar nog wel geld aan uitgegeven gaat worden. Hopelijk zorgt dit er voor dat de afhaalmaaltijden tot het verleden gaan behoren en ook de dure afvalprogramma’s overbodig worden. Toch voelt het alsof ik iets heb laten liggen en ik ze mijn goede advies eigenlijk niet kan onthouden. Allebei een schop onder de kont en aan de slag.

De eerste stappen zijn het lastigst. Meer grip op de financiën en daardoor ook geld overhouden en kunnen gaan sparen geeft veel rust. Als dan ook de eerste kilo’s verdwijnen ga je je zeker beter voelen en dat ga je ook uitstralen. Je partner zal dat zeker opmerken. Voor je het weet ga je weer zien waarom je elkaar ooit leuk vond. Ik hoop zo dat ze de stappen samen gaan maken. Ik zorg er wel voor dat ze mijn blog onder ogen krijgen. Stiekem toch een beetje relatietherapeut gespeeld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *