aandelenmarkt

De aandelenmarkt kent hoogte- en dieptepunten

Starten met beleggen

Steeds meer mensen in mijn omgeving starten met beleggen. Ik beleg al meer dan 25 jaar en heb dus al de nodige dips op de aandelenmarkt meegemaakt. Dit heeft gezorgd voor eelt op mijn ziel. Ben je net gestart met beleggen, dan heb je deze ervaring nog niet opgedaan. Op dit moment blijft de markt maar stijgen, maar het is een zekerheid dat deze weer een keer naar beneden gaat. Hoe goed je ook aan spreiding doet, je kan het niet voorkomen dat je vermogen dan minder waard wordt. Bij mij is het altijd nog een tijdelijke vermindering geweest.

Wat moet je doen?

Het hoeft dus geen probleem te zijn, maar veel mensen worden er niet blij van. Op dit moment hoor ik veel positieve geluiden. De waarde van de aandelen stijgt en daarbij ontvang je ook nog dividend. Geld geïnvesteerd in aandelen of ETF’s rendeert veel beter dan geld op de spaarrekening. Eén ding is zeker, we gaan een keer een crash krijgen. Belangrijk is dat je moet geloven in het feit dat dit weer goedkomt. Als je dit niet gelooft dan is het de hoogste tijd om je beleggingen te verkopen. Niet dat ik weet wat de markt gaat doen, maar je kan maar beter voorbereid zijn. Dividendbeleggen is dan niets voor jou.

Vertrouwen

Heb je vertrouwen dat het weer goed komt, dan is het de kunst om te blijven investeren. Gewoon iedere maand voor hetzelfde bedrag aandelen of ETF’s kopen. Op deze manier koop je in de uitverkoop. Je koopt voor hetzelfde bedrag meer aandelen of ETF’s. Hierdoor gaat de gemiddelde aankoopprijs in je portefeuille naar beneden. Op het moment dat de economie weer aantrekt, heb jij minder stijging nodig om je verlies te compenseren.

Mijn strategie

Bij mijn strategie maakt het eigenlijk niet uit wat de waarde is van je ETF of aandeel. Je hebt ze gekocht om ze niet meer te verkopen. Het gaat om het dividend en deze gaat bij een neergaande markt niet direct naar beneden. Zeker als je niet alleen ETF’s koopt, maar ook je portefeuille gaat aanvullen met aandelen van bedrijven die al meer dan 25 jaar een stijgend dividend uitkeren. Een dalende aandelenmarkt geeft wel aan dat het slechter gaat in de economie. Dit heeft niet direct consequenties voor alle bedrijven. Bedrijven die al jaren achtereen hun dividend uitkeren en verhogen hebben voldoende reserves. De dividenduitkering is voor hen heel belangrijk, gaan ze dit veranderen dan is er echt iets aan de hand.

Koersdaling

Heb je aandelen van een bedrijf gekocht en wordt dat aandeel aanzienlijk minder waard, dan kan je kijken wat er aan de hand is. Verkeert het bedrijf in problemen of is er een reden buiten het bedrijf waardoor de aandelen zijn gekelderd. Zoek uit wat de reden is en als je gelooft dat het wel goed komt, dan kan je het zo laten, maar kan je er ook voor kiezen om bij te kopen. Je gemiddelde aankoopprijs gaat omlaag en je schrijft sneller zwarte cijfers als de koers weer stijgt.

Lange termijn in oog houden

Dividendbeleggen is echt voor de lange termijn. Het is leuk dat de aandelenmarkt nu alleen maar stijgt, maar dat gaat een keer veranderen. Heel veel bezig zijn met de dagelijkse waarde van je beleggingsportefeuille is niet de bedoeling. Je bent iets aan het opbouwen voor over minimaal 10 jaar en al de tussentijdse standen zijn hierbij niet belangrijk, maar je kan er wel veel last van hebben. Zorg voor spreiding en zorg ervoor dat je het geld echt niet nodig hebt. Als je niet hoeft te verkopen is het een papieren verlies, net zoals je winst nu ook niet voor geld bij de bakker zorgt.

2 antwoorden
 1. Marie-Loes
  Marie-Loes zegt:

  Bij veel (gratis) trackers wordt Ierland als fund domicile genoemd. In hoeverre is dit relevant voor risico/spreiding ook gezien Brexit, waarom bijv. geen Van Eck/Think uit NL?

  Flatex (broker/Duitsland) is zonder transactiekosten, waarom dan toch kiezen voor de Giro en wat is het verschil qua bronbelasting? Hoe meer je erover leest, hoe meer vragen ;-).

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Marie-Loes,

   De domicile Ierland is voor ETF’s vanwege belastingregels vaak interessant. Dit heeft verder geen gevolgen voor risico en spreiding en de Brexit heeft daar naar mijn mening geen extra effect op. Het voorkomen van dividend-lekkage kan een reden zijn om voor een ETF met domicile Nederland te kiezen. Dit gold in ieder geval toen Think nog puur nederlands was maar ik weet niet of dat na de overname door de VanEck (amerikaans) voor al hun ETF’s zo is.

   Wat betreft Flatex/DEGIRO is het zo dat bij Flatex alleen ETF’s van Ishares/Blackrock aangeboden worden en bij DEGIRO is het aanbod veel breder. Gezien de overname van DEGIRO door Flatex, is de vraag wat er op termijn voor de klanten van DEGIRO gaat veranderen. Qua kosten is Flatex op zich interessant maar weet dat ze hun geld verdienen met provisie (iets dat in Nederland niet meer mag). En ze maken gebruik van een aparte beurs (TradegateExchange) en ik weet niet of daar alle ETF’s en aandelen verhandeld kunnen worden. Qua bronbelasting is volgens mij het land waar het bedrijf dat dividend uit keert zit bepalend en niet het land waar de broker zit.
   Groet,

   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *