cursus dividendbeleggen

Cursus dividendbeleggen

Informatie bij elkaar

De afgelopen periode heb ik de nodige blogs geschreven over dividendbeleggen. In dit blog verzamel ik ze voor je, zodat je makkelijk aan de slag kan. Een cursus dividendbeleggen, alle benodigde informatie bij elkaar op één plek.

Om financieel vrij te worden is het nodig om passief inkomen op te bouwen. Passief inkomen is inkomen waarvoor je niet hoeft te werken. Je kan hierbij denken aan de huuropbrengsten van een recreatiewoning, maar hiervoor is een behoorlijke investering nodig. Het dividend van aandelen is een andere vorm van passief inkomen. Het is mogelijk om met een kleine investering te beginnen. Door het aankopen van een mandje van aandelen, een ETF, zorg je gelijk voor spreiding en loop je minder risico om geld kwijt te raken. Dividendbeleggen in ETF’s is dus een laagdrempelige manier om te starten met het opbouwen van passief inkomen.

Wat is een ETF?

Een ETF is een Exchange Traded Fund, indextrackers is een andere naam ervoor. Het is een fonds van aandelen en deze worden door een computer beheerd in plaats van door een vermogensbeheerder. Een ETF volgt een index en zijn populair geworden, omdat uit onderzoek is gebleken dat op lange termijn de beurs niet verslagen kan worden door mensen. De aandelen worden opgenomen in de index als ze voldoen aan de criteria van de index. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ze minimaal 4% dividend uitbetalen en dat het dividend ieder jaar met minimaal 5% verhoogd wordt. In onderstaande blog kan je er meer over lezen.

Laagdrempelig

Account aanmaken bij DEGIRO

Om te kunnen dividendbeleggen heb je een account nodig bij een internet broker. Ik heb gekozen voor een account bij DEGIRO, omdat dit een goedkope broker is met een makkelijke gebruikersinterface. Je kan later altijd nog besluiten dat je over wilt stappen naar een andere broker. De bedoeling is nu dat je stopt met uitstellen en start. Goedkoop en makkelijk dus.

Instructie om eenvoudig te starten met dividendbeleggen

Dividend, wat is het eigenlijk?

De eerste aankopen gedaan, maar hoe zit dat nu met dat dividend?

Handige dividend weetjes

Dividend, hoe zit dat?

Je account aangemaakt en de eerste ETF’s aangekocht dan kan het zomaar zijn dat je ook al dividend hebt ontvangen.

Heb je je eerste dividend ontvangen?

Geld maakt geld

Ben je eenmaal gestart dan is het belangrijk om je dividend te gaan herinvesteren. Dit herinvesteren zorgt ervoor dat je rendement ook weer geld gaat maken en dit zorgt voor exponentiële groei.

Herinvesteer je dividend

Portefeuille uitbreiden

Na je eerste dividend ETF’s aangekocht te hebben vind je het misschien leuk om uit te breiden. Het opzoeken van een nieuwe ETF waarvoor je niet hoeft te betalen is dan een volgende stap.

Hoe selecteer je een dividend ETF uit de kernselectie?

Afkijken bij een ander

Het aankopen van een dividend ETF is simpel. Ben je zover dat je je portefeuille verder wilt uitbreiden dan is het lastig om te bepalen met welke ETF. Om enige inspiratie te leveren kan je eens kijken naar onze portefeuille. Ook heb ik een favoriet aandeel.

Hoe ziet onze portefeuille eruit?

Mijn favoriete dividendaandeel is Realty Income

Ben jij stressbestendig

Stijgende koersen zijn leuk, je ziet je geld meer waard worden. Dalende koersen zijn lastiger, maar voor een dividendbelegger een enorme kans. Je kan goedkoper bijkopen en hierdoor meer dividend realiseren. De logica is duidelijk, maar kan je er ook naar handelen of gaan je emoties met je aan de haal?

Crashtest – Ben jij stressbestendig genoeg?

Uitbreiding dividendportefeuille met aandelen

Naast de ETF’s kan je ook langzaam je portefeuille verder uitbreiden met aandelen. Ik heb gekozen voor Ahold Delhaize via het spaarprogramma van AH. Daarbij heb ik ook een hoog dividendaandeel toegevoegd om het verlaagde dividendrendement van de ETF’s wat op te krikken.

Sparen van zegeltjes bij AH voor aandelen

Verdere uitbreiding dividendportefeuille

 

Een levend document

Ik zal ervoor zorgen dat als ik aanvullende blogs over het onderwerp schrijf, dat ze opgenomen worden in deze cursus dividendbeleggen. Het is nu al een goede manier om te beginnen en in de toekomst wordt het alleen maar beter. Heb je vragen over dividendbeleggen die je graag uitgewerkt wilt hebben? Laat het mij weten.

Veel succes!

2 antwoorden
 1. Patrick
  Patrick zegt:

  Beste Petra,

  Waar ik in principe ook naartoe wil is: Het zelfstandig gaan kopen van aandelen. In mijn vakantie periode heb ik een boek gelezen over Warren Buffett. In dit boek wordt (in het kort gezegd) het volgende over de aanschaf van aandelen:
  Koop aandelen van solide bedrijven.
  Koop aandelen waarvan je weet dat het bedrijf geen schulden heeft / thans de schulden binnen enkele jaren kan wegwerken.
  Koop aandelen laag in ( onder de intrinsieke waarden) en hou ze zo lang mogelijk in je portefeuille (10-15 jaar)
  Koop aandelen van individuele bedrijven en geen commodity bedrijven.
  NU ben ik in mijn vrije tijd aan het zoeken wat voor soort bedrijven dat zijn.
  Ik weet bv dat bedrijven als Coca Cola, Proctor&Gamble, IBM, Walt Disney, Nike, Washington Post (amerikaanse bedrijven) met een zeer solide verhouding de moeite (kunnen) zijn. Maar hoe gaat dat aandelen kopen dan precies in zijn werk?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Bij BND beleg je alleen in fondsen. Wil je zelf aandelen gaan kopen, dan zal je toch voor een broker moeten gaan kiezen. Misschien is DEGIRO dan toch een goede aanvulling voor je. Via DEGIRO kan je fondsen (ETF’s) aankopen, maar ook aandelen van bedrijven.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *