Cashflow game

ratrace

De jeugd geeft makkelijk geld uit

De laatste tijd hoor ik regelmatig over financiële problemen van kinderen. Als ze vanaf 18 jaar zelf voor hun financiën gaan zorgen, vaak buiten het blikveld van de ouders, levert dat de nodige problemen op. De zorgtoeslag wel ontvangen, maar de zorgverzekering er niet meebetaald. Voor de nieuwste telefoons worden dure abonnementen afgesloten. Mee willen doen met de laatste mode en niet vergeten: uitgaan. Het kost allemaal handen vol geld en keuzes worden niet gemaakt. Sparen komt niet meer voor in hun vocabulaire en het hebben van schulden lijkt steeds normaler.

Leren met geld omgaan

Aangezien ik zelf een puber heb rondlopen die over een aantal jaren zijn eigen broek moet ophouden, zal hij ook financieel opgevoed moeten worden. In elk geval willen we niet dat hij schulden opbouwt, maar eigenlijk willen we nog een stap verder gaan. Een belangrijke les die we hem willen meegeven is dat hij moet nastreven dat hij niet zijn hele leven voor zijn inkomen afhankelijk is van een baan. Het geld dat hij verdient moet voor hem gaan werken (Robert Kiyosaki – Rijke Pa Arme Pa). Dit betekent dus dat hij niet al zijn geld moet uitgeven, maar juist moet gebruiken om vermogen op te bouwen.

Spelenderwijs leren

Voor de afgelopen zomervakantie had ik het boek Rijke Pa Arme Pa van Robert Kiyosaki gekocht en zowel mijn partner als ik hebben het meerdere keren gelezen. Maar mijn puber is resoluut: dat ga ik echt niet lezen! Het is natuurlijk ook niet cool om zo’n boek te lezen. Nu heeft Robert Kiyosaki al gelijk begrepen dat het veel leuker is om via een spelletje te leren. Daarom hebben we het spel Cashflow game van hem aangeschaft. En als er iets is wat mijn zoon graag doet, dan zijn het spelletjes spelen. Het liefst natuurlijk op de Playstation, maar op sommige momenten is een bordspel ook goed.

Hoe werkt het?

Om het spel te winnen moet je je droom zien te realiseren, maar dat is alleen maar mogelijk als je uit de ratrace weet te ontsnappen. Hiervoor moet je naast je gewone inkomen ook inkomen vanuit investeringen (passief inkomen) genereren. Als je passief inkomen voldoende is om je uitgaven te bekostigen mag je uit de ratrace en kan je beginnen je droom te realiseren. Het is een erg leuk spel en het wordt heel duidelijk dat als je weer het nieuwste van het nieuwste wilt kopen, je voorlopig nog in de ratrace blijft.

Samen leren

Dus ik stel voor ga met je kinderen de Cashflow game spelen. Erg leuk en leerzaam ook voor jezelf. En om ervoor te zorgen dat je, door de aankoop van het spel, zelf niet nog langer in de ratrace moet blijven kan je het ook online spelen of bij mij komen lenen.

8 antwoorden
    • Petra Regoort
      Petra Regoort zegt:

      Hoi Carla, geluk hebben is altijd van toepassing, zeker met een spelletje. Maar geluk moet je ook een beetje afdwingen.
      Het spel familie Poen ken ik niet, ziet er wel leuk uit. Heb jij het wel dan doen we komende woensdag een spelletje :-).
      Groet,
      Petra

      Beantwoorden
  1. Jullian
    Jullian zegt:

    Hoi Petra,

    Leerzame artikel!

    Hebben ze dit spel ook met Nederlandse beschrijving ? Ik ben van plan om cashflow bordspel zelf ook te gaan kopen.

    Hoor het graag..

    Beantwoorden
    • Petra Regoort
      Petra Regoort zegt:

      Hoi Jullian,
      Volgens mij is het spel er niet met een Nederlandse beschrijving, volledig Amerikaans product. We zijn gewoon begonnen en begrepen in het begin ook niet alles maar dat wordt vanzelf duidelijker. In ieder geval een heel leuk spel.
      Veel plezier,
      Petra

      Beantwoorden
  2. Tineke
    Tineke zegt:

    Hallo
    Weet er iemand van jullie soms waar ik het spel kan bestellen zodat ik het ook in België kan spelen? Via de officiële site word het namelijk niet verzonden naar belgië.
    Alvast bedankt

    Beantwoorden
  3. Onno Scheffers
    Onno Scheffers zegt:

    Cashflow for Kids is ook leuk. Ik heb twee meiden van zes die het graag spelen. Ze vinden het vooral leuk omdat ze meer groene muntjes (passieve inkomsten) bij elkaar moeten zien te krijgen dan dat ze rode muntjes (vaste lasten) hebben. Ze denken natuurlijk vooral in muntjes zonder echt te weten wat vaste lasten en passieve inkomsten zijn, maar onbewust leren ze hier natuurlijk toch van.

    Ook deze is voor zover ik weet alleen in het Engels verkrijgbaar. Dus je moet de kaartjes bij het voorlezen wel steeds vertalen.

    Beantwoorden
    • Petra Regoort
      Petra Regoort zegt:

      Hoi Onno,
      Wat leuk. Ik ken het niet, maar je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen om het principe uit te leggen. 🙂
      Af en toe in het dagelijks leven verwijzingen naar de rode en groenen muntjes maken, dan krijgen ze het met de paplepel binnen.
      Groet,
      Petra

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *