Bouw een buffer

Bouw een buffer

Sparen is altijd zinvol

Van de week stond er weer een stuk in de krant over het feit of je nu wel of niet zou moeten sparen. Argumenten die gebruikt worden zijn onder andere dat de rente op de spaarrekening bedroevend laag is en dat je geld door de inflatie minder waard wordt. Daarnaast moet je bij het hebben van een behoorlijke buffer ook nog eens de vermogensrendementsheffing betalen en dan blijft er van de rente dus helemaal niets over. Het verbaast mij ieder keer weer dat deze argumenten worden gebruikt om te bepalen of je wel of niet moet sparen. Volgens mij is deze discussie volledig irrelevant en moet iedereen gewoon sparen om een buffer op te bouwen.

Onverwachte problemen

Spaargeld heb je niet alleen omdat het eventueel geld opbrengt, maar spaargeld heb je in eerste instantie om bij tegenvallers niet direct in de problemen te komen. Een tegenvaller is niet de vakantie die echt hard nodig is maar bijvoorbeeld het moeten vervangen van huishoudelijke apparaten. Een wasmachine, stofzuiger of een koelkast is niet echt noodzakelijk, maar deze maken het leven wel makkelijker. Ook voor een kapotte CV-ketel of voor ander onderhoud aan het huis is het goed om geld achter de hand te hebben. Het zijn basisbehoeften geworden waar we eigenlijk niet zonder kunnen. Het kan wel maar dan moet je dagelijks boodschappen doen, de was moet buiten de deur gebeuren en dat kost allemaal veel tijd. Het zijn ongemakken waar we nu niet meer voor kiezen en mochten we het niet gelijk kunnen betalen dan komen we in de verleiding om hiervoor geld te lenen.

Tijdelijk minder inkomen

Maar de belangrijkste reden voor het bouwen van een buffer is dat we het risico lopen om minder inkomsten te ontvangen. Door ziekte of reorganisatie lopen we allemaal de kans op het kwijtraken van onze baan. Het is dan fijn om geld achter de hand te hebben, zodat je de tijd kan overbruggen die nodig is om een nieuwe baan te vinden. Dit geldt zeker ook voor zelfstandige ondernemers die niet zeker zijn of ze de volgende maand weer voldoende inkomsten kunnen genereren. Het hebben van spaargeld geeft op deze manier rust, want je hebt tijd om je problemen op te lossen.

Hoeveel heb je nodig?

De grootte van de buffer is afhankelijk per persoon. Hoeveel ruimte, zekerheid heb je nodig om je prettig bij te voelen. De buffer moet groot genoeg zijn om tijd te overbruggen die je nodig denkt te hebben om weer een nieuwe baan te vinden. In de tussentijd moet je wel je vaste lasten kunnen blijven betalen. Dus het bedrag dat je maandelijks nodig hebt om je huur of hypotheek, je gas/water/licht, telefoon, internet en je verzekeringen te kunnen betalen. Hier tel je het bedrag voor de boodschappen bij op. Dit bedrag vermenigvuldig je met het benodigde aantal maanden en dan weet je hoe groot je buffer moet zijn. Dit zorgt voor rust in de tent op het moment dat het nodig is. Deze buffer verschilt dus per persoon en de levensstandaard die je er op na houdt.

Een internetspaarrekening

De buffer zet je op een spaarrekening van bank die valt onder het Nederlands depositogarantiestelsel. Zodat bij het failliet gaan van de bank je geld gegarandeerd is. Zoek wel een bank op waar je de hoogste spaarrente krijgt, want dat scheelt dan nog iets. Via internet is het tegenwoordig heel makkelijk om spaarrekeningen te openen. En als de nood aan de man is dan kan je het geld makkelijk van deze rekening afhalen maar niet eerder.

Automatisch sparen

Het opbouwen van een buffer doe je door te beginnen met 10% van je inkomsten per maand weg te zetten. Daarna moet je bij iedere salarisverhoging de helft extra sparen en de andere helft gebruiken om wat ruimer te gaan leven. Op deze manier ga je nooit leven naar het salaris dat je verdient. Indien nodig kan je stappen terugzetten zonder dat je je buffer hoeft aan te spreken. Je spaart op dat moment alleen wat minder. Zeker bij het opbouwen van een buffer wordt er discipline van je verwacht. Het automatisch iedere maand geld naar een spaarrekening boeken werkt het beste. Door dit te doen zie je het geld niet meer op je bankrekening en raak je er aan gewend dat je het geld niet tot je beschikking hebt. Dit is de makkelijkste manier om het vol te houden.

Fijn zo’n buffer

Wat ik echt het mooiste vind aan het hebben van een buffer is de zekerheid die ik ervan ervaar. Volgens velen, die deze buffer waarschijnlijk niet hebben, een schijnzekerheid. Waar dat dan precies vandaan komt snap ik niet want volgens mij accepteert de bakker ook gewoon mijn spaargeld. Maar het maakt eigenlijk niet uit wat een ander ervan vindt, zolang ik er maar plezier aan beleef.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *