Ben jij als veelverdiener op zoek naar meer rust?
In de ratrace
Ligt het bruto inkomen van jouw huishouden boven de €100.000, dan kun je jezelf wel beschouwen als een veelverdiener. Heb je daarbij geen idee waar je geld iedere maand blijft, dan ben je erg afhankelijk van je inkomen. De ratrace heeft jou volledig in zijn greep. Stoppen met werken is geen optie, zelfs nog niet voor een paar maanden. Het kan niet anders dan dat dit druk op je legt. Het behouden van je baan of een baan met minimaal hetzelfde inkomen is hierdoor erg belangrijk. Met deze levensstijl bouw je bij ontslag in rap tempo een behoorlijke schuld op. De vaste uitgaven zijn vaak langlopende contracten en kunnen niet snel opgezegd worden.
Meer vrijheid
Financiële vrijheid of kunnen stoppen met werken is niet direct iets waar je als veelverdiener naar streeft, maar meer rust in je leven kan je wel waarderen. De druk op inkomen is er constant en daarnaast kost het familieleven en je sociale contacten veel tijd. Sporten schiet er al vaak bij in, en tijd vrij maken voor je financiën heeft zeker geen prioriteit. Het is een constante zorg in je achterhoofd. En ja, het gaat goed en waarom zou dit niet zo blijven? Zelfs als veelverdiener zou het fijn zijn als je minder afhankelijk was van je werkinkomen, ook jij weet niet wat voor onvoorziene omstandigheden er op je pad komen. Werken aan meer financiële vrijheid kan heel makkelijk. Moet je je voorstellen wat een rust je gaat ervaren van een fijne spaargeldbuffer, minder schulden en het opbouwen van vermogen.
7 Positieve bijkomstigheden
Los van de rust die je gaat ervaren zijn er nog bijkomende voordelen waar je niet direct aan denkt. Hieronder volgen 7 redenen die het willen bereiken van financieel vrij zijn een no-brainer maken:
- Stressvermindering: Financiële zorgen zijn een belangrijke bron van stress. Wanneer je financiële vrijheid ervaart, vermindert de druk die gepaard gaat met schulden en financiële zorgen, wat leidt tot een betere mentale gezondheid.
- Zelfvertrouwen: Financiële onafhankelijkheid kan je zelfvertrouwen vergroten. Als je je financiën goed beheert en in staat bent om voor jezelf te zorgen, voel je je vaak competenter en veiliger.
- Keuzevrijheid: Financiële vrijheid bied je de mogelijkheid om keuzes te maken die anders misschien niet mogelijk zouden zijn, zoals het starten van je eigen bedrijf, het volgen van jouw passie of het maken van carrière switches zonder financiële risico’s.
- Verhoogde tevredenheid: Het bezit van financiële middelen kan bijdragen aan een hoger niveau van tevredenheid en geluk in je leven. Je heb meer mogelijkheden om te genieten van ervaringen, zoals reizen, hobby’s en tijd doorbrengen met dierbaren.
- Doelgerichtheid en motivatie: Als je financiële vrijheid nastreeft, dan heb je vaak duidelijke financiële doelen. Het stellen en bereiken van deze doelen kan je een gevoel van prestatie en motivatie geven.
- Relaties: Financiën kunnen een belangrijk aspect zijn van je relaties. Financiële stabiliteit kan leiden tot gezondere relaties, terwijl financiële problemen vaak leiden tot spanningen en conflicten.
- Zorg voor de toekomst: Financiële vrijheid stelt je in staat om te sparen voor de toekomst, zoals pensioen of noodfondsen. Dit biedt een gevoel van zekerheid en vermindert de angst voor onvermoede gebeurtenissen.
Langzaam opstarten
Financieel vrij klinkt goed, maar is het wel voor jou weggelegd? Het voelt als een onhaalbaar doel. Daarbij kan het zijn dat je denkt dat het veel werk vergt om het voor elkaar te krijgen. Gewend aan de luxe en bang dat je niet kan wennen aan het inleveren van comfort. Het uitgeven van veel geld en dan zou je nu ineens op de kleintjes moeten gaan letten. Wie heeft daar zin in? Gelukkig is het niet zo zwart/wit en gaat de tijd je helpen. Misschien zit je in de opbouw van je carrière en gaat je inkomen nog omhoog. Hiervan de helft gaan sparen zorgt al voor verbetering. Inzicht krijgen waaraan je je geld besteedt en bepalen wat voor jou belangrijk is. Een kleine aanpassing door het opzeggen van een onnodig abonnement en het abonnementsgeld gaan sparen is al een stap in de goede richting. Het kan gewoon stapsgewijs, het hoeft allemaal niet in 1x.
Stappenplan financiële vrijheid
Hier zijn de stappen die je als veelverdiener kan volgen om steeds meer vrijheid te gaan ervaren:
- Stel duidelijke financiële doelen. Bepaal je financiële vrijheid nummer: Dit is het bedrag dat je nodig hebt om comfortabel te leven zonder actief te hoeven werken.
- Leef onder je stand. Zelfs met een hoog inkomen is het belangrijk om je uitgaven onder controle te houden. Vermijd levensstijlinflatie (het verhogen van je uitgaven naarmate je inkomen stijgt). Spaar en investeer het verschil: Zet een groot deel van je inkomen opzij voor investeringen.
- Bouw een noodfonds op. Zorg voor een buffer: Dit is meestal 3 tot 6 maanden aan levensonderhoud. Dit geeft je financiële zekerheid en voorkomt dat je in de schulden raakt in geval van onverwachte uitgaven of verminderde inkomsten.
- Schuldmanagement. Betaal hoge rente schulden af: Als je schulden hebt met hoge rentetarieven, zoals creditcardschulden, los deze dan zo snel mogelijk af. Gebruik goede schulden verstandig: Overweeg het gebruik van leningen met lage rente voor investeringen die in waarde zullen stijgen, zoals vastgoed.
- Spreid je inkomstenbronnen. Investeer in verschillende activa: Aandelen, vastgoed, obligaties, of andere beleggingsopties die je vermogen kunnen laten groeien. Passieve inkomensbronnen: Overweeg investeringen die passief inkomen genereren, zoals huurinkomsten, dividendbetalingen of royalty’s.
- Optimaliseer belastingen. Gebruik belastingvoordelen: Zoals pensioenregelingen, investeringen in belastingvriendelijke sectoren en andere belastingaftrekken.
- Investeer in jezelf. Opleiding en vaardigheden: Blijf investeren in je eigen kennis en vaardigheden om je verdienpotentieel te verhogen. Netwerken: Verbreed je netwerk om meer kansen te creëren, zowel zakelijk als financieel.
- Automatiseer je financiën. Automatische overschrijvingen: Zorg ervoor dat je spaargeld en investeringen automatisch worden overgemaakt, zodat je niet in de verleiding komt het geld elders te gebruiken. Automatische betalingen: Vermijd boetes en rentekosten door rekeningen automatisch te betalen.
- Regel je verzekeringen. Voldoende dekking: Zorg ervoor dat je een goede dekking hebt voor gezondheidszorg, levensverzekering, arbeidsongeschiktheid en andere belangrijke risico’s.
- Review en herzie regelmatig je plan. Jaarlijkse evaluatie: Kijk elk jaar naar je voortgang en pas je strategie aan indien nodig. Aanpassen aan veranderende omstandigheden: Levensomstandigheden, wetgeving, en marktcondities veranderen. Zorg ervoor dat je plan flexibel genoeg is om mee te veranderen.
Werken aan je financiën
Herken je je in bovenstaande als veelverdiener en wil je meer financiële rust ervaren, laat mij je helpen om dit te realiseren. Als financieel vrije planner kan ik je helpen met bovenstaande stappen op weg naar een financieel zorgeloze toekomst.
Hoi Petra,
Heel mooie post die ook voor mij, hoewel ik geen veelverdiener ben, ;-), de lading dekt.
Alles valt en staat bij minder uitgeven dan je inkomen en op termijn slim een buffer opbouwen om je toekomstplannen te realiseren en zo meer keuze-vrijheid te creëren of financieel onafhankelijk te worden.
Groet Fabian
Hoi Fabian,
Ja het geldt voor iedereen. Veelverdieners kunnen door hun hoge inkomen makkelijker in de problemen raken, terwijl als ze opletten ze juist heel makkelijk heel veel vrijheid kunnen realiseren.
Groet,
Petra