APK-keuring

Eens in de zoveel tijd is het slim om te controleren of alles nog goed werkt of dat er nodig onderhoud gepleegd moet worden. Dit geldt voor je auto maar ook, zoals ik van het weekend in de krant las, voor je lichaam. John de Wolf maakt reclame voor de APK-keuring voor je lichaam. Een hele dag wordt je onderzocht door specialisten en aan het eind van de dag krijg je een rapport mee. U bent gezond maar ik zou wat meer gaan bewegen en wat minder roken. Ook is het slim om een paar kilo af te vallen. Daarnaast kunnen ze vroegtijdig problemen signaleren, zodat je er op tijd bij bent om je daar aan te laten behandelen. Wat ik ook mooi vind aan deze keuring is dat er naar het gehele lichaam wordt gekeken en de kans op het vinden van de daadwerkelijke oorzaak van een klacht hierdoor groter is.

Ik denk dat een financiële APK-keuring ook geen overbodige luxe is. Eens in de zoveel jaar kritisch je testament, hypotheek, overlijdensrisicoverzekering, eventuele kapitaalverzekering en pensioen tegen het licht houden, zorgt in ieder geval voor een stuk bewustwording. Daarnaast wordt er ook duidelijk wat er de afgelopen tijd veranderd is en wat daarvan de consequenties zijn. Heb je een kind gekregen en is deze ook aangemeld bij de verzekering, je pensioenuitvoerder en opgenomen in je testament. En als je geen testament hebt, is het wettelijk erfrecht nog de manier zoals je je erfenis verdeeld wilt hebben. Misschien is het toch handiger om te trouwen in plaats van samen te blijven wonen.

Mensen die getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden met een periodiek verrekenbeding moeten ieder jaar de rekening opmaken. Naar rato van het inkomen worden de uitgaven betaald en het eventueel overgebleven vermogen verdeeld. Dit gebeurt vaak niet en dat is jammer. Hierdoor creër je toch niet de situatie zoals je die van te voren had bedacht. Een van de reden hiervoor is eigenlijk dat we te makkelijk zijn. Moeten we een avond gaan zitten en moeten we naar onze financiën gaan kijken. Nee, dan zitten we veel liever voor de tv en kijken naar voetbal.

Eigenlijk is dat ook niet zo verwonderlijk want we hebben hier te maken met zware kost waarbij de documentatie niet in duidelijkheid uitblinkt. Ooit een UPO gelezen van je pensioen of het testament opgeleverd door de notaris. Toen het uitgelegd werd begreep je het wel maar hoe het nu precies zit, echt werkelijk geen idee meer. Nog maar niet te spreken over de hypotheek, de verzekeringen en de bijbehorende belastingregels. Daarnaast zit het net zo in elkaar als het menselijk lichaam, alles staat met elkaar in verbinding. Aanpassingen aan het één kunnen consequenties hebben voor het ander. Je moet er wel echt zin in hebben om hier aan te beginnen.

Afgelopen week kreeg ik van een vriendin de vraag of ik eens naar een aantal documenten wilde kijken, want als het goed was verwoorden deze wat ze graag wilden, maar ze zag geen mogelijkheid om dit te controleren. De begeleidende brief gaf wel wat inzicht maar de consequenties van bepaalde beslissingen werden niet duidelijk gemaakt. Ook hadden ze een aantal gesprekken gehad en daar wel het gevoel gekregen dat ze werden begrepen. Zullen we dan maar gewoon tekenen en erop vertrouwen dat het goed is?

Het zou toch mooi zijn als hiervoor ook een APK-keuring bestond. Nadat je je persoonlijke gegevens en je wensen kenbaar hebt gemaakt, lever je al je documenten in. Deze documenten worden door een team van specialisten beoordeeld en aan het eind van de dag ontvang je een onderzoeksrapport. Hierin staat in begrijpelijk nederlands hoe de vork voor jou in de steel zit. Wat de status op dit moment is en wat het betekent als je met pensioen gaat. Welke acties in gang gezet moeten worden om de gestelde wensen te realiseren en wat hiervan de voor- en nadelen zijn. Tevens een uitwerking van wat er gebeurt als je je baan kwijt raakt, gaat scheiden of komt te overlijden. Alles overzichtelijk in een goed leesbaar verhaal.

De bewustwording dat er steeds meer verantwoording voor je pensioen, zorgkosten en studie bij jezelf komt te liggen, is nog niet bij iedereen geland. Het in stand houden van de huidige verzorgingsstaat is met de toenemende vergrijzing in de toekomst niet meer betaalbaar. Maar ja, gaan we met z’n allen zitten wachten tot de overheid de financiële APK-keuring verplicht stelt?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *