Anders leren denken over pensioen

Anders leren denken over pensioen

Hoe goed is jouw pensioenopbouw?

Pensioen is wel een onderwerp dat de laatste tijd veel negatief in het nieuws komt. Het verlagen van de rente zorgt ervoor dat het rendement van pensioenfondsen onder druk komt te staan. Ik heb zelf ook pensioen opgebouwd, maar ik ben toch blij dat ik er voor mijn oude dag niet afhankelijk van ben. Iedere maand geld gespaard en geen idee wat ik daarvoor, over 20 jaar, terug ga krijgen. Ik kijk wel eens op mijn pensioenoverzicht, maar daar word ik niet vrolijk van. Het overzicht van mijn partner is wel beter, maar ook dat is geen vetpot. En dan is het nog maar de vraag of de vermelde bedragen ook daadwerkelijk uitgekeerd gaan worden. We houden er maar geen rekening mee, alles wat we krijgen is meegenomen.

Geen pensioenopbouw als ondernemer

Als ondernemer bouw je geen pensioen op en moet je sowieso zelf aan de slag voor je oude dag. Het financieel vrij willen worden is hiervoor een goede manier. Passief inkomen genereren vanuit dividendaandelen en huuropbrengsten, deze blijven gewoon doorlopen ook als je stopt met werken. Het dividendpercentage gaat mee met de markt en ook de huurprijs van woningen wordt geïndexeerd, hierdoor is het minder gevoelig voor inflatie. Het overzicht van mijn passief inkomen geeft mij een veel beter gevoel dan mijn pensioenoverzicht. Ik weet nu al wat ik iedere maand ontvang en dat wordt alleen maar beter. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Standaard pensioenopbouw

Veel mensen zetten iedere maand geld weg voor hun pensioen, waarbij ze hopen dat het voldoende gaat renderen, zodat het op de pensioengerechtigde leeftijd zorgt voor voldoende uitkering. Afhankelijk van een bank, een pensioenfonds, verzekeringsmaatschappij, de overheid en ook de beurs. Op het moment dat je er achterkomt dat het niet voldoende is ben je rijkelijk laat, misschien wel te laat, om het nog te veranderen. Als werknemer ben je vaak verplicht om mee te doen met het pensioen, maar als ondernemer heb je een keuze.

Passief inkomen gebruiken voor je pensioen

Iedere maand geld wegzetten en ervoor zorgen dat het passief inkomen gaat genereren vergt een andere manier van denken. Deze manier van denken zijn we niet gewend en ook wij komen nogal eens in de verleiding om geld te investeren in een zaak waar geen inkomen uit voortkomt. De investering is dan misschien wel rendabel, maar je bouwt geen passief inkomen op. Het blijft nodig om elkaar scherp te houden. Het was voor mij wel weer een wonderlijk inzicht. Als wij samen, die er heel bewust mee bezig zijn, het makkelijk kunnen vergeten, dan zijn er ongetwijfeld nog heel veel mensen die daar op gewezen kunnen worden. Ik denk dat zelfs bij een grote groep het principe niet eens geland is.

Anders berekenen van het benodigde vermogen

Dat dit het geval is bleek uit een gesprek dat ik pasgeleden had. Hoeveel geld is er nodig om te kunnen stoppen met werken? Gekeken wordt dan naar de uitgaven en een schatting van hoeveel jaar we nog te leven hebben. Dit aantal en bedrag met elkaar vermenigvuldigen geeft de benodigde som aan dat in de pot moet zitten. Bij deze redenering wordt er vanuit gegaan dat deze pot ook weer helemaal opgemaakt wordt. Je kan het ook vanuit een ander perspectief bekijken. Door te werken aan financiële vrijheid bepaal je op basis van je uitgavenpatroon het benodigde passieve inkomen. Met het tot nu toe behaalde rendement kan je berekenen hoeveel vermogen daarvoor nodig is. We bepalen de gans aan de hand van de benodigde eieren en deze slachten we niet. Een andere manier van denken wat er bij ons voor zorgt dat we aanzienlijk minder vermogen nodig hebben om te kunnen stoppen met werken.

Nu beginnen

Passief inkomen opbouwen doe je niet van de één op het andere moment. Het op deze manier opbouwen van een behoorlijk inkomen kost tijd en daar moet je meer moeite voor doen dan iedere maand geld overboeken naar een verzekeringsmaatschappij. Deze tijd heb ik er graag voor over, want het geeft mij inzicht in mijn toekomstige inkomsten, ik betaal geen onnodige kosten voor onduidelijke producten en ik bepaal zelf wanneer ik met pensioen ga. Vanuit de markt komen er soms geluiden dat zzp’ers verplicht moeten worden om pensioen op te gaan bouwen via een pensioenfonds. Laten we dit alsjeblieft voorkomen. Dus mede zzp’ers, hup aan de slag. Zelf gaan werken aan je passief inkomen en op deze manier aan je oudedagsvoorziening. Zodat we sterk staan op het moment dat ze het willen doorvoeren en we gewoon met de vuist op tafel kunnen slaan. Begin nu met anders te denken, voor je het weet heb je anders ook van die twijfelachtige potjes in je pensioenoverzicht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *