Alle dagen vrij, de nieuwe trend

trend

Meeloper met de trend

Het is vaak lastig om te bepalen wat een nieuwe trend gaat worden. In het dagelijks leven ben ik echt een volger. Duurzaamheid vinden we met z’n allen belangrijk en dan wordt het ook langzaam geïntegreerd in mijn leven. We gaan minder vlees eten en ook de smoothies doen hun intrede. Ik heb het niet direct in de gaten, maar gevoed door de massa wordt het geleidelijk meegenomen in mijn leefpatroon. Buitenshuis werken in een koffietentje, ik was zeker niet de eerste. Alhoewel ik toch al een tijdje hardloop en aan yoga doe, ben ik ook hierin geen trendsetter.

Nieuwe trend zichtbaar in Amerika

Wat ik wel merk is dat er op dit moment nog niet veel leeftijdsgenoten zijn die, net als wij, niet meer hoeven te werken. Mensen die bewust leven om financieel vrij te worden. In Amerika is de trend gezet, maar hier in Nederland is het nog niet zo bekend. Genieten van keuzevrijheid, doordat er voldoende passief inkomen binnenkomt om van te leven. Nu zijn we als begin vijftigers nog erg alleen als vrijheidgenieters, maar ik weet zeker dat over een aantal jaren de veertigers opkomen die, al dan niet tijdelijk, stoppen met werken.

De eerste signalen zijn merkbaar

Het is natuurlijk niet zo dat wij de enigen zijn met voldoende passief inkomen om van te leven. Veel vastgoed wordt gekocht en gelijk verhuurd, dus er zijn veel meer mensen met een behoorlijk passief inkomen. Ze hebben alleen hun uitgaven hier nog niet op afgestemd of kiezen (on-) bewust voor een duurdere levensstijl. Vooralsnog is werken, het druk hebben en een goede functie enorm status verhogend. Heel langzaam merk je dat hierin een kentering optreedt. Het hebben van vrije tijd en het dus niet druk hebben gaan we belangrijker vinden. Een indicatie dat de overgang naar het financiële vrije leven is ingezet.

Flexibeler door minder vaste uitgaven

Bij de millennials is er een trend ingezet van minder bezit en meer delen. Hierdoor hebben ze minder vaste lasten waaraan ze jaren vast zitten en blijven flexibeler. Volledig pensioen met veertig jaar is nog niet de planning, maar tussen twee banen een paar jaar een sabbatical nemen staat ongetwijfeld op het wensenlijstje. Door de lage vaste lasten hebben ze niet veel passief inkomen nodig om een tijdje vrij te zijn. Volgens mij is de gedachtesprong nog niet gemaakt, maar financiële vrijheid is dichtbij voor ze.

Zelf je pensioenleeftijd bepalen

Ik denk dat wij qua levensstijl een nieuwe manier van leven aan het neerzetten zijn. Natuurlijk is werken leuk en krijg je er veel voldoening van, maar het is mooi om daar zelf voor te kunnen kiezen. De huidige pensionado’s herkennen het, de millennials gaan het ervaren en de huidige veertigers en vijftigers moeten werken totdat de overheid besluit dat ze met pensioen mogen. Tenzij het kwartje valt en ze ook hun geld voor ze aan het werk gaan zetten.

Trendsetter voor financiële vrijheid

Het vooraf herkennen van een nieuwe trend is lastig, maar ik ben er van overtuigd dat wij met onze financiële vrijheid toch voorlopers zijn. De wereld is aan het veranderen, banen verdwijnen, werk wordt flexibeler en minder overheidszorg. Een manier om voor jezelf te zorgen is passief inkomen opbouwen. Ik heb geen glazen bol, maar het kan volgens mij niet anders dan dat er meer mensen ons goede voorbeeld gaan volgen. Nog even en dan is moeten werken zo 2018.

2 antwoorden
 1. Nander
  Nander zegt:

  Hey wat een leuk stuk! Het stukje “pensioenleeftijd zelf bepalen” kan ik me inderdaad echt in vinden. Ik denk ook dat dit echt mogelijk is voor iedereen. Ik denk echt dat als mijn dochtertje straks groot is dat ze neerkijkt op een 40 urige werkweek. Want hoe kom je dan aan jezelf toe?

  Het boek “gratis geld voor iedereen” van Rutger Bregman gaat ook deels over hoe we minder werken in de hele maatschappij kunnen doorvoeren. (aanrader)

  Mede door de robotisering is er straks niet meer genoeg werk is voor iedereen. En in dit boek beschrijft hij waarom dit niet erg is hoe we dit kunnen oplossen met oa robotbelasting etc.

  Maar leuk om je blog te lezen! Het ziet er goed uit en ik blijf je volgen ;).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *